Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«H Λούλα Αναγνωστάκη είχε διορατικότητα στο γράψιμό της»

Η Φιλίππα Ταμπάρη μίλησε για το έργο της Αναγνωστάκη «Η πόλη» που θα ανεβεί στο Αθήναιον

 

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Τη δική του ματιά δίνει ο Νίκος Γεωργάκης στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη "Η πόλη" που θα ανεβεί στο Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35) για τρεις παραστάσεις 10, 11 και 12 Μαΐου 2019. Όπως μας είπε η Φιλίππα Ταμπάρη δόθηκε μια δόση χιούμορ. «Δεν υπάρχει αυτή η βαριά ατμόσφαιρα που συνηθίσαμε σε άλλες εκδοχές του έργου», εξήγησε.

Μιλώντας για την Λούλα Αναγνωστάκη είπε πως «είχε διορατικότητα στο γράψιμό της», τόνισε πως και στους τρεις ήρωες υπάρχουν στοιχεία της, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την σύνδεση που έχει με την Θεσσαλονίκη, που ήταν και γενέτειρά της.

 

-Πείτε μας δυο λόγια για το έργο…

-Το έργο μιλάει για τον Κίμωνα και την Ελισάβετ, ένα αρκετά περίεργο ζευγάρι το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα τα συνηθισμένα ζευγάρια. Προκειμένου να ξεπεράσουν την πλήξη που έχουν μεταξύ τους σκαρφίζονται διάφορα πράγματα. Καλούν στο σπίτι τους ανθρώπους που συναντάει η Ελισάβετ στην πόλη και παίζουν ένα ψυχολογικό παιχνίδι μαζί τους. Στην προκειμένη περίπτωση το ζευγάρι προσκαλεί έναν φωτογράφο. Σιγά-σιγά αρχίζει να ξεδιπλώνεται ένα κουβάρι από ερωτήσεις. Μέσα από αυτές βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά πράγματα από τους τρεις ήρωες. 

 

-Τι αλλάζει στην εκδοχή που παρουσιάζει ο Νίκος Γεωργάκης;

-Ο Νίκος προσέγγισε το έργο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αυτό ίσως πηγάζει από το γεγονός ότι γνώριζε την Λούλα Αναγνωστάκη και ότι έκαναν παρέα. Πιστεύω ότι προσπάθησε να περάσει την ψυχοσύνθεσή της στο έργο και στους ήρωες μιας και η ίδια η Λούλα Αναγνωστάκη τοποθέτησε κάποιες πτυχές του χαρακτήρα της και στους τρεις ήρωες του έργου, τον Κίμωνα, την Ελισάβετ και τον φωτογράφο. Το διαφορετικό στη δική μας εκδοχή είναι ότι ο Νίκος πρόσθεσε μία δόση χιούμορ, ένα χιούμορ ιδιαίτερο που είναι ανεπαίσθητο. Δεν υπάρχει αυτή η βαριά ατμόσφαιρα που συνηθίσαμε σε άλλες εκδοχές του έργου. Ο Κίμωνας και η Ελισάβετ παρουσιάζονται με έναν διαφορετικό τρόπο ωστόσο το μυστηριώδες του έργου εξακολουθεί να υπάρχει.

synedeuxi_tabari.jpg

-Τι ρόλο έχει η τοποθεσία, η πόλη εν προκειμένω, στην ζωή των ηρώων του έργου; Και όσο τους επηρεάζει το περιβάλλον;

-Η πόλη, τουλάχιστον για την Ελισάβετ, έχει έναν πολύ σημαντικό λόγο. Ιδιαίτερα από την ηρωίδα γίνονται πολλές αναφορές για την πόλη και συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη. Για την πόλη τής με ένα ερωτηματικό αν όντως είναι η πόλη της. Όποιος διάβασε το έργο ή όποιος το παρακολουθήσει θα καταλάβει τι εννοώ. Για τον Κίμωνα δεν μπορώ να πω το ίδιο ίσως όμως για τον φωτογράφο ως αναφορά. Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι η Λούλα Αναγνωστάκη ήταν από τη Θεσσαλονίκη.

 

-Πώς αποτυπώνεται η μετεμφυλιακή εποχή; 

-Η μετεμφυλιακή εποχή αποτυπώνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο μέσα από το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη. Ίσως όχι τόσο έντονα στο έργο “Η Πόλη” όσο στα άλλα έργα της τριλογίας της. Θα μπορούσα να πω ότι στην “Πόλη” αποτυπώνεται πιο γλυκά. Δεν έχει τόσες αναφορές στο επίπεδο που συνηθίσαμε όπως στο “Η παρέλαση” ή στο “Ο ήχος του όπλου”.

 

-Τι ξεχωρίζετε στο έργο αυτό της Αναγνωστάκη και πώς σχολιάζετε τα σημερινά θεατρικά έργα;

-Αυτό που ξεχωρίζω στο συγκεκριμένο έργο όπως και στην ίδια την Λούλα Αναγνωστάκη είναι η διορατικότητα που είχε στο γράψιμό της. Σκεφτείτε ότι “Η Πόλη” γράφτηκε το 1965 και αυτό που κάνουν αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν θυμίζει σε τίποτα ένα ζευγάρι του τότε. Θα έλεγα ότι θυμίζει περισσότερο τη ψυχοσύνθεση ενός ζευγαριού του σήμερα. Αυτό είναι που θαυμάζω και αυτό είναι που ξεχωρίζω στο συγκεκριμένο έργο. Τη διορατικότητα που έχει και το πόσο τολμούσε η Λούλα Αναγνωστάκη να περάσει τέτοιου είδους μηνύματα σε μία πολύ δύσκολη εποχή σε σχέση με το σήμερα, με το 2019. Όσον αφορά τα σημερινά θεατρικά έργα νομίζω ότι “ανεβαίνουν” πολύ καλά έργα και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και ο κόσμος δείχνει να τα αγκαλιάζει.

 

Πληροφορίες

Το έργο ανέβηκε πρώτη φορά από τον Κάρολο Κουν το 1965.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν: Νίκος Γεωργάκης, Φιλίππα Ταμπάρη, Στέλιος Γεράνης.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 832 060 (Θέατρο Αθήναιον) και 2310 262 051 (Θέατρο Αριστοτέλειον)

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12/5 στις 21:15

Διάρκεια παράστασης: 75΄ (χωρίς διάλειμμα). Είσοδος: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μειωμένο. Ηλεκτρονική προπώληση: Ticketservices: https://www.ticketservices.gr, GoldMall: https://www.goldmall.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε