Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Trajectory of an Idea από Θεσσαλονίκη πάει Αθήνα

Θα ακολουθήσουν επιπλέον παραστάσεις για την πόλη μας μετά τις sold out δύο πρώτες παραστάσεις χορού από τη Die Wolke art group

Στην Αθήνα στο θέατρο Olvio από την Die Wolke art group ταξιδεύει αύριο το Trajectory of an Idea μια παράσταση σύγχρονου χορού που χρησιμοποιεί τεχνολογία ανίχνευσης κίνησης για να δημιουργήσει διάδραση μεταξύ κίνησης, μουσικής, και βίντεο. Προηγήθηκαν οι παραστάσεις στο Vitruvian Thing στη Θεσσαλονίκη (Πτολεμαίων 29Α, 54630, 4ος ορ., εντός στοάς, Θεσσαλονίκη), που ήταν sold out. Τα μέλη της ομάδας κατόπιν αιτήσεως του κοινού αποφάσισαν να δοθούν επιπλέον παραστάσεις στην πόλη μας στις 8 και 9 Ιούνη.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που παραχώρησαν ο Dani Joss και ηΔροσιά Τριαντάκη για την παράσταση στο TyposThes 

 

Χορεύοντας με οδηγό την τεχνολογία ανίχνευσης κίνησης

 

trajectory2_0.jpg

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη 

-Τι είναι το Trajectory of an Idea;

-Είναι διαδραστική παράσταση σύγχρονου χορού που χρησιμοποιεί τεχνολογία για να συνδέσει κίνηση, ήχο, και βίντεο. Με διευρυμένο χοροθεατρικό λεξιλόγιο και επηρεασμένο από την cyberpunk αισθητική, το έργο είναι για τρεις χορευτές επί σκηνής, σε ένα παιχνίδι εναλλαγής αυξημένων δυνατοτήτων και κινητικών περιορισμών.

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την παράσταση; Και τι θέλετε να πείτε στον θεατή μέσα από αυτήν;

-Ήταν το πρώτο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε σαν συνεργασία μεταξύ μας, πριν 9 χρόνια: σκεφτόμασταν πώς οι ιδέες έχουν μια δική τους ζωή στο μυαλό μας, και εν τέλει χρησιμοποιήσαμε θεωρία μεταφορών για να δομήσουμε αρχικά κάποια κείμενα, και τελικά τις εικόνες τις παράστασης. Η κεντρική μεταφορά είναι: “Η ιδέα είναι ζωή”, και όντως υπάρχουν οι σχετικές εκφράσεις: μια ιδέα γεννιέται, μεγαλώνει, ωριμάζει. Φυσικά, υπάρχουν πολλές δευτερεύουσες μεταφορές και μετωνυμικές σχέσεις που χρησιμοποιούμε για τα πέντε κεφάλαια της παράστασης. Έχουμε βασιστεί πολύ στο βιβλίο των Lakoff και Johnson “Ο Μεταφορικός Λόγος”.

Όσον αφορά τον θεατή, θέλουμε να επικοινωνήσουμε τα επιμέρους νοήματα χρησιμοποιώντας διαμεσικό λεξιλόγιο (κίνηση, και οπτικοακουστικά). Μερικές φορές οι εικόνες είναι ξεκάθαρες, άλλες φορές δημιουργούν αισθήσεις που λειτουργούν συνειρμικά, ανάλογα με το εκάστοτε σημείο.

 

-Πώς χρησιμοποιείται στην παράσταση η τεχνολογία ανίχνευσης κίνησης για να δημιουργήσει διάδραση μεταξύ κίνησης, μουσικής, και βίντεο;

-Οι χορευτές έχουν πάνω τους αδρανειακούς και μηχανικούς αισθητήρες, που μεταδίδουν ασύρματα πληροφορίες για την κίνηση στους υπολογιστές για επεξεργασία. Οι ακουστικές και οπτικές συνθέσεις έχουν φτιαχτεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αναδημιουργούνται σε πραγματικό χρόνο με βάση αυτά τα δεδομένα. Κάποια στοιχεία είναι σταθερά, άλλα ανταποκρίνονται στην κίνηση. Για παράδειγμα, σε κάποια κομμάτια διαδραστικό είναι ένα όργανο, με τη συνοδεία σταθερή, ενώ άλλες φορές επηρεάζονται κάποιες μακροσκοπικές παράμετροι που μεταβάλλουν εξ’ ολοκλήρου κάποια ηχοτοπία, μέσω της πυκνότητας και στατιστικής κατανομής των στοιχείων τους. Προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση να εισάγουμε κάθε τμήμα με πολύ απλό τρόπο, ώστε να φαίνεται τι συμβαίνει, προχωρώντας στη συνέχεια σε πιο σύνθετες διαμορφώσεις.

 

-Τι θα γίνει στο εργαστήριο κατασκευής και προγραμματισμού διαδραστικών συστημάτων; Και τι θα περιλαμβάνει η παρουσίαση που θα είναι ανοιχτή στο κοινό;

-Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν ένα απλό ασύρματο interface χρησιμοποιώντας διάφορους αισθητήρες. Θα δουλέψουν στην πλατφόρμα Arduino, με ασύρματα RF modems, και το πρωτόκολλο Open Sound Control.

Τη δεύτερη μέρα θα παρουσιαστούν τα βασικά του περιβάλλοντος προγραμματισμού Supercollider και, βήμα-βήμα, θα υλοποιηθεί ένα απλό πρόγραμμα που θα διαβάζει τις τιμές των αισθητήρων και θα τις προωθεί για ηχητική ή οπτική σύνθεση. Στο τέλος της ημέρας θα γίνει playground, όπου ο κάθε συμμετέχοντας θα δρομολογήσει τις πληροφορίες σε software της επιλογής του, ώστε να εξερευνήσει πώς τα αδρανειακά interfaces μπορούν να έχουν θέση στην προσωπική τους πρακτική.

Στην παρουσίαση θα δείξουμε τη χρηστική καλλιτεχνικά πλευρά των αρκετά πιο σύνθετων συστημάτων της παράστασης, και θα ακολουθήσει συζήτηση.

 

-Πρόκειται για μια παράσταση επιδοτούμενη από το ΥΠΠΟΑ. Πώς νιώθετε για αυτό; Και ποια τα επόμενα βήματά σας;

-Είμαστε προφανώς πολύ χαρούμενοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να υλοποιήσουμε ένα τόσο σύνθετο project. Είναι πολύ σημαντικό που το πρόγραμμα των επιχορηγήσεων ομάδων χορού ξαναξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, αφού έτσι μπορούν να δημιουργούνται έργα σε επαγγελματικό επίπεδο που είναι φτιαγμένα με γνώμονα το περιεχόμενο, και όχι π.χ. την εμπορικότητα.

Για το φθινόπωρο, ετοιμάζουμε ένα ακόμη project με τεχνολογία, το Stream: synergy meeting vol.2, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Πολιτισμού της Ρηνανίας-Βεστφαλλίας, όπου η τεχνολογία που αναπτύξαμε θα χρησιμοποιηθεί σε αυτοσχεδιαστικά πλαίσια, με καλεσμένους μουσικούς. Δουλεύουμε επίσης για τις δυο διεθνείς διοργανώσεις μας, το διεθνές φεστιβάλ ταινιών χορού TCI, αλλά και το 4ο διεθνές φεστιβάλ σόλο χορογραφίας Unit Motives. Ήδη σχεδιάζουμε και την επόμενη χοροθεατρική παραγωγή για το 2020.

 

 

Χρήσιμα

Παράταση 8 και 9 Ιουνίου διπλές παραστάσεις 20.00 και 22.00.

στο Vituvian Thing

 Παρ 31 Μαΐου - 21:00 Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7, Βοτανικός, 11855, Αθήνα

 Εισιτήρια:

 (Θεσσαλονίκη) https://www.viva.gr/tickets/dance/vitruvian-thing/trajectory-of-an-idea/

 

(Αθήνα) https://www.viva.gr/tickets/dance/theatro-olvio/trajectory-of-an-idea/

από €8

 Πληροφορίες:

https://die-wolke.org/trajectory

 

Facebook events:

https://www.facebook.com/events/1029147737279857/

https://www.facebook.com/events/866394000370510/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ