Skip to main content
Menu Αναζήτηση

«Ριγκολέτο» από την Αγία Πετρούπολη στη Θεσσαλονίκη

Μια νέα συνεργασία με το θέατρο «St. Petersburg Chamber Opera», αρχίζει η το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μια νέα συνεργασία αρχίζει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το θέατρο «St. Petersburg Chamber Opera», το τρίτο μεγαλύτερο θέατρο όπερας στη Ρωσία, με έδρα την Αγία Πετρούπολη.

Στο πλαίσιό της θα παρουσιαστεί στις 20, 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2) το «Ριγκολέτο» του Verdi.

Πρόκειται για μία από τις γνωστότερες όπερες του Ιταλού συνθέτη, σε λιμπρέτο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε και βασισμένο στο θεατρικό έργο του Βίκτορος Ουγκώ «Ο βασιλιάς διασκεδάζει» (Le Roi s' amuse).

16f1b.jpg

Η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Άννα Μυκωνίου εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» πώς προέκυψε η συνεργασία με το συγκεκριμένο φορέα: «Πριν δύο χρόνια η Αγία Πετρούπολη είχε αδελφοποιηθεί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας ξεκινήσαμε λοιπόν επαφές που συνεχίστηκαν και τον Μάρτιο του 2019 ήρθε στη Θεσσαλονίκη επιτελείο της Αγίας Πετρούπολης για να υπογράψουμε ένα σχετικό έγγραφο για την πιο στενή συνεργασία με στόχο να φέρουμε παραγωγές τους στην πόλη μας και αντίστοιχα να πάμε δικές μας στην δική τους πόλη. Έτσι θα δούμε από 20/9 και για τέσσερις παραστάσεις την όπερα “Ριγκολέτο” από την Όπερα της Αγίας Πετρούπολης, ενώ εμείς στις 2/10 θα ανεβάσουμε την δική μας παραγωγή “Διδώ και Αινείας” για την οποία τα εισιτήρια είναι ήδη σχεδόν sold out. 

085.jpg

Πολύτιμοι συνεργάτες μου σε αυτή την αποστολή είναι ο Αθανάσιος Κολαλάς που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια, η Ιωάννα Μανωλεδάκη που κάνει τα κοστούμια, και ο Δημήτρης Κυανίδης που υπογράφει την σκηνοθεσία».

047.jpg

Από την παράσταση "Διδώ και Αινείας"

Όπως τόνισε η κυρία Μυκωνίου «οι Ρώσοι καλύπτουν το κόστος για την 100μελη αποστολή που θα έρθει στην πόλη μας. Είναι τεχνικοί, χορωδοί, σολίστες …».

Όσο για το κόστος των εισιτηρίων αναφέρει: «Δική μας συμβολή είναι να υπάρχει μειωμένο κόστος στα εισιτήρια. Επιβάλλαμε ορισμένα προνομιακά εισιτήρια που ξεκινούν από τα 10 ευρώ ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να απολαύσει αυτή την υπερπαραγωγή».

img_6362.jpg

Από την επίσκεψη του καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας Αγίας Πετρούπολης στην Θεσσαλονίκη

Τι θα ακολουθήσει σχετικά με την συνεργασία των δύο πλευρών; «Τον Οκτώβρη που θα πάμε στην Αγία Πετρούπολη για την παράσταση “Διδώ και Αινείας” εγώ και δύο συνεργάτες μου θα παραμείνουμε για λίγες μέρες ώστε να δούμε και άλλα θεάματα και να επιλέξουμε ποιο θα έρθει στη συνέχεια στην πόλη μας».

Την ρωτήσαμε και για τους στόχους που έχει βάλει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μας είπε: «Θέλουμε να αναδείξουμε το δυναμικό της πόλης μέσα από τις παραστάσεις που παρουσιάζουμε και να έχουμε μια εξωστρέφεια. Με την ανανέωση της θητείας του Απόστολου Τζιτζικώστα βάζουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη. Δεν έχουμε τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος και θα κάνουμε ωραιότερα πράγματα χρησιμοποιώντας πάντα καλλιτέχνες της Περιφέρειάς μας».  

 

Ριγκολέτο

Το πρώτο από τα αριστουργήματα της ώριμης περιόδου του, πρωτοπαρουσιάσθηκε το 1851 στο θέατρο «Λα Φενίτσε» της Βενετίας και χαρακτηρίζεται από την δραματική της υπόθεση, τους έντονους χαρακτήρες και τη θαυμάσια μουσική της. Παρά το γεγονός ότι το έργο παραλίγο να μην ανέβει εξαιτίας της αυστριακής λογοκρισίας, η πρεμιέρα ήταν ένας αδιαμφισβήτητος θρίαμβος και άρια «La donna è mobile» τραγουδιόταν σε όλη τη Βενετία το επόμενο πρωί.

Στον εικοστό αιώνα η όπερα έγινε αναπόσπαστο τμήμα του οπερατικού ρεπερτορίου και εμφανίζεται στη δέκατη θέση του καταλόγου των πιο πολυπαιγμένων έργων όπερας σε όλο τον κόσμο.

Η δράση τοποθετείται στη Μάντουα του 16ου αιώνα και αφηγείται τον έρωτα της Τζίλντα, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντουας, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Ο Δούκας της Μάντοβας είναι ένας ηγεμόνας σκληρός και επιπόλαιος ενώ μοναδική του έγνοια είναι η κατάκτηση των γυναικών της περιοχής. Βοηθός στα σκοτεινά του σχέδια είναι ο γελωτοποιός του, ο καμπούρης Ριγκολέτο, ο οποίος στο βάθος όμως ζηλεύει και μισεί τον Δούκα. Την κόρη του ο Ριγκολέτο, την Τζίλντα, την κρατά μακριά από το παλάτι για να την προστατέψει. Όμως η μοίρα παίζει το δικό της παιχνίδι…

Ο Δούκας βάζει και απαγάγουν την Τζίλντα για λογαριασμό του, εκείνη αντιδρά μη γνωρίζοντας ότι ο απαγωγέας της και ο φτωχός φοιτητής είναι το ίδιο πρόσωπο. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ο θυμός τού Ριγκολέτο είναι πράγματι τρομερός. Δεν διστάζει να πληρώσει έναν επαγγελματία δολοφόνο, τον Σπαραφουτσίλε, προκειμένου να σκοτώσει τον Δούκα. Τότε η Μανταλένα, αδελφή του υποψήφιου δολοφόνου, πείθει τον αδελφό της να μη σκοτώσει τον νέο αλλά ανταυτού τον πρώτο άγνωστο που θα εμφανιστεί. Η Τζίλντα, που κρυφακούει τη συζήτηση, αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της, παίρνοντας τη θέση του. Χτυπάει την πόρτα μεταμφιεσμένη σε ζητιάνο, θυσιάζοντας με τον τρόπο αυτόν τη ζωή της για τον άνθρωπο που αγαπά. Η μοίρα έχει τα δικά της σχέδια καθώς η εκδίκηση αυτή στρέφεται εναντίον του Ριγολέττο και κορυφώνεται δραματικά με τη δολοφονία της κόρης του. Καθώς ξεψυχά στα χέρια του ίδιου του πατέρα της, από το βάθος της σκηνής ακούγεται το ερωτικό τραγούδι του Δούκα…

Σκηνοθετεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θέατρο «St. Petersburg Chamber Opera» κ. Γιούρι Αλεξάντροφ.

Πρωταγωνιστούν:

Δούκας της Μάντουας: Sergei Aleshenko, Vladslav Mazankint

Ριγολέττος: Yuri Borschev, Vladimir Celebrovskyi

Τζίλντα: Eygenia Kravchenko, Karolona Shapovalova, Olesia Gordeeva

Σπαραφουτσίλε, ένας δολοφόνος: Miroslav Molchanov, Eygeni Solodovnikov, Gevorg Grigorian

Μανταλένα, αδελφή του Σπαραφουτσίλε: Natalia Vorobieva, Larisa Pominova

Τζοβάννα, φίλη της Μανταλένας: Natalia Kochubei, Viktoria Martemianova

Κόμης Μοντερόνε: Miroslav Molchanov,Eygenii Solodovnikov, Gevorg Grigorian

Μαρούλλο, ένας αυλικός: Egor Chubakov

Μπόρσα, ένας αυλικός: Leontii Salenskyi

Κόμης Τσεπράνο: Anton  Morozov

Κόμησσα Τσεπράνο: Sofia Nekrasova

Корη του Μοντερονε Tatiana Krauze

Ακόλουθος: Natalia Kochubei,Karolina Shapovalova.

 

Παραγωγή: St. Petersburg Chamber Opera

Συμπαραγωγή και διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Υπό την αιγίδα της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης.

Τηλέφωνο πληροφοριών:2310 602599.

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/etaireia-makedonikwn-spoudwn/g-verdi-rigoletto/.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ