Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Στέλιος Βραχνής: «Ο Κάφκα προφήτεψε τη σήψη του δυτικού Πολιτισμού»

Η σοφίτα του Μπενσουσάν χαν γίνεται δωμάτιο του Κάφκα στην παράσταση «Γράμμα στον πατέρα»

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Μετά τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Θέατρο Τ (2018), η ομάδα Θέατρο Πρόταση ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πιο εξομολογητικό κείμενο του Franz Kafka, το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή. Η παράσταση θα ανέβει στη «Μαγική Σοφίτα» του Μπενσουσάν χαν (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα) από 12 Οκτωβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο τριαντεξάχρονος συγγραφέας με αφοπλιστική ειλικρίνεια και παιδική ευαισθησία περιγράφει στο γράμμα του την περίπλοκη σχέση με τον πατέρα του, η οποία σκιαγραφείται σε όλα τα λογοτεχνικά του έργα.

Ο σκηνοθέτης μετατρέπει τον ιδιαίτερο χώρο της σοφίτας του Εβραϊκού πανδοχείου σε παιδικό δωμάτιο, όπου ο Kafka στέκεται γυμνός απέναντι στους λίγους θεατές του.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» δήλωσε: «Ήθελα καιρό να ανεβάσω το “Γράμμα στον Πατέρα”. Διέθετε όλους τους κατάλληλους άξονες για να δουλέψω και να πειραματιστώ με την προφορικότητα στην υποκριτική και την αφήγηση στο θέατρο. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν έχει ξανά ανέβει θεατρικά, μου έδωσε την απόλυτη ελευθερία να δημιουργήσω χωρίς περιττούς φόβους, κολλήματα και επιρροές. Είναι αναμφίβολα ένα κείμενο που αφορά όλους μας».

politismos_gramma.jpg

Τον ρωτήσαμε πώς θα μετατραπεί η Σοφίτα του Μπενσουσάν Χαν σε κάτι που θυμίζει το παιδικό δωμάτιο του Κάφκα και μας απάντησε: «Το παιδικό δωμάτιο ήταν μια άκρως αποκαλυπτική ιδέα για τους ηθοποιούς και εμένα. Προέκυψε ένας υποκριτικός και σκηνοθετικός κώδικας. Επιπλέον, μας φανερώθηκαν πολλά για τον ψυχισμό του Κάφκα και για την ανάγκη του να μιλήσει στον πατέρα του. Η σοφίτα του Μπενσουσάν χαν διαθέτει ακριβώς αυτή την ατμόσφαιρα που αναζητούσα και φανταζόμουν ως δωμάτιο του Κάφκα. Ένα δωμάτιο που επαναπροσδιορίζεται συνεχώς, ανάλογα με τις ανάγκες ενός τραυματισμένου παιδιού (Κάφκα)».

Κατά τον κ. Βραχνή: «Ο Κάφκα ήταν προφητικός. Κατάφερε να δει τη σήψη ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού που πλησίαζε. Μέσα από τα ανοίκεια σκηνικά του, καταφέρνει να μιλήσει για την εξουσία σε σχέση με τον άνθρωπο. Τα έργα του είναι ζωντανοί εφιάλτες αλλά οι δομές τους είναι απίστευτα πραγματικές. Μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους σκοτεινότερους συγγραφείς. Το “Γράμμα στον πατέρα” είναι ένα απαραίτητο κλειδί, για όποιον επιθυμεί να συνομιλήσει όντως με τα κείμενα του και να δει πίσω από αυτά».

Όσον αφορά τέλος στην ομάδα Θέατρο Πρόταση μάς είπε τα εξής: «Η ομάδα μας δραστηριοποιείται τα τελευταία 3 χρόνια περίπου, ανεβάζοντας αρχαιόμυθα κυρίως, έργα. Αυτό ήταν μια προσωπική μου ανάγκη για να καταφέρω να συναντηθώ πραγματικά με τις ενέργειες των κειμένων και τον αδιανόητο ήχο που διαθέτουν οι λέξεις. Με αυτήν την παράσταση το Θέατρο Πρόταση αλλάζει σελίδα μεν, προσεγγίζοντας κάτι σύγχρονο, αλλά χρησιμοποιεί δε, την ίδια διαδικασία έχοντας ως κεφαλή τον ίδιο το λόγο και τις σημάνσεις του».

 

politismos_gramma2.jpg

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Franz Kafka («Γράμμα στον πατέρα», «Μπλε Τετράδια», «Μεταμόρφωση», «Τα ημερολόγια»)

Σύνθεση κειμένων | Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής

Σκηνικά | Κοστούμια: η ομάδα

Μουσική: Στέλιος Βραχνής

Φωτογραφίες: Ρομίνα Ιωαννίδου, Δέσποινα Κανελάκη

Γραφίστικος σχεδιασμός: Δέσποινα Κανελάκη

Video spot: Παύλος Δανελάτος

Οργάνωση παραγωγής | Επικοινωνία: Ιφιγένεια Χαριζάνη

Παραγωγή: ομάδα Θέατρο Πρόταση

Ερμηνεύουν: Βασίλης Μπόγδανος, Απόστολος Λινάρδος, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος

 

Χρήσιμα

Παραστάσεις: Από 12/10 έως 10/11/ 2019 Σάββατα 21:30, Κυριακές 20:00. Διάρκεια: 65 λεπτά. Είσοδος: 12€, 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ,) | 8€  (ατέλειας).Προπώληση: Μπενσουσάν Χαν, Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00 – 22:00, Σάββατο και Κυριακή 12:00 – 15:00. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6970623600 (10:00- 14:00),  6979629198 (17:00- 21:00).

Υπάρχουν περιορισμένες θέσεις και η κράτηση είναι απαραίτητη.  

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ