Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Γρηγόρης Διδασκάλου κάνει τον Αριστοφάνη να ανεβάζει Οιδίποδα

Στην διακωμώδηση μιας τραγωδίας που θα δούμε στην Καλαμαριά

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Ο Αριστοφάνης αποφασίζει να ανεβάσει την πρώτη του τραγωδία στη μοντέρνα αρχαία πόλη της Αθήνας. Ένα μυθικό πρόσωπο, ο Οιδίποδας, αέναο σύμβολο της τραγικότητας της ύπαρξης, συναντά τον πατέρα της κωμωδίας, σε μια παράσταση με απίθανες καταστάσεις και ανατροπές. Ωστόσο, πίσω από το γέλιο και την παρώδηση, κρύβεται το “μήνυμα” και η φιλοσοφική σκέψη. Πρόσωπα και προσωπεία, το αληθινό και το ψεύτικο, ο Οιδίποδας και ο Αντίποδας... Τα παραπάνω συμβαίνουν στο έργο «Οιδίποδας και Αντίποδας» που έγραψε ο Γρηγόρης Διδασκάλου, και θα το δούμε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά, Τηλέφωνο: 2310458591) σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αθυρίδη από 22/11/2019 ώρα 21.00. «Πρόκειται για τη διακωμώδηση μιας Τραγωδίας», σημείωσε ο συγγραφέας απαντώντας στις ερωτήσεις μας. Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

 

-Ποια η σχέση σας με τις αρχαίες τραγωδίες;

-Είναι … ερωτική. Τις λατρεύω. Συχνά με βασανίζουν και προσπαθώ να τις «ξορκίσω», γράφοντας κωμωδίες.

 

-Ποια είναι η αγαπημένη σας τραγωδία και γιατί;

-Δύσκολο να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε πολλά αριστουργήματα. Αν με απειλήσετε με πιστόλι στον κρόταφο, θα διάλεγα την «Αντιγόνη» για το μάθημα ανθρωπιάς και αγάπης της. Με διαφορά στήθους έρχεται η «Μήδεια», ως ακραίο σύμβολο γυναικείου πάθους και ο «Οιδίποδας» για την πάλη του ανθρώπου με την Μοίρα του.  Αντίστοιχα, λατρεύω τις κωμωδίες του Αριστοφάνη.

oidipodasantipodas_1.jpg

-Τι είναι ο «Οιδίποδας και Αντίποδας»; Και πώς γεννήθηκε η ιδέα για το έργο;

-Το «Ο Οιδίποδας και Ο Αντίποδας» είναι μια διακωμώδηση μιας Τραγωδίας. Ανατρέπονται όσα γνωρίζαμε για τον Οιδίποδα με αστείο τρόπο και συνδέεται το παρόν με το παρελθόν. Πχ, ο Οιδίποδας στον Κολωνό φτάνει σαν πρόσφυγας.

Μια μέρα αναρωτήθηκα, πώς θα ήταν αν βρίσκονταν σε μια παρέα, στο ίδιο τραπέζι, πίνοντας κρασί, οι Αρχαίοι Τραγικοί συγγραφείς και ο Αριστοφάνης; Φαντάστηκα πως θα τους έβγαζε από τα ρούχα τους, σατιρίζοντας τους, με το κυνικό του χιούμορ. Μού κέντρισε το ενδιαφέρον.

oidipodasantipodas_4.jpg

-Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε μια συνάντηση Οιδίποδα με τον Αριστοφάνη; Τι συμβολίζουν για το θέατρο ο καθένας;

-Το χιούμορ λειτουργεί με την έντεχνη σύνδεση, φαινομενικά ασύνδετων πραγμάτων. Ο Οιδίποδας είναι ο μύθος της τραγικότητας της Μοίρας του ανθρώπου. Ο Αριστοφάνης, είναι ο πατέρας της Κωμωδίας.  Η απίθανη περίπτωση, ο Αριστοφάνης να ανεβάζει Οιδίποδα, άμεσα, δημιουργεί εύφορο έδαφος για αστείες καταστάσεις.

 

-Ποια έργα σας κρατούν το ενδιαφέρον;

-Τα έργα με ουσία, που μόλις τελειώνουν, σε βάζουν σε σκέψεις. 

oidipodasantipodas_3.jpeg

-Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

-Θα ακουστώ πολύ κλασικός. Ο Σαίξπηρ, για τον ποιητικό χειρισμό του λόγου του και οι Αρχαίοι, για την άφθαστη φιλοσοφική διείσδυση τους.  Αγαπώ τις Δούλες του Ζαν Ζενέ και τα θεατρικά σκετσάκια των Monty Pythons και των Fry and Laurie. 

oidipodas_fb_2.jpg

Χρήσιμα

Παραστάσεις 22,23,24, 29,30 Νοεμβρίου, 1, 6,7,8 13,14,15 Δεκεμβρίου:  Κάθε Παρασκευή, Σάββατο 21:00 & Κυριακή 20:00.  Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Ελιάς, Ελευθέριος Τριανταφυλλίδης, Αναστασία Ευσταθοπούλου, Χρήστος Κιτσίρογλου.  Είσοδος:  12€ , 10€ (για φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ) .  Προπώληση: VIVA.gr. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6981072383.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ