Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δήμος Αβελιώδης: «Πρέπει να κλείσουν οι πληγές της Ιστορίας του Πόντου»

Ο δημιουργός μίλησε για την παράσταση «Ομμάτια δακρωμένα - Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα» που σκηνοθετεί

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Μια παράσταση με θέμα την γενοκτονία των Ποντίων, αλλά με όρους σύγχρονης τραγωδίας και στοιχεία από τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, είναι το έργο «Ομμάτια δακρωμένα - Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα» της Τάνιας Χαροκόπου, που ανεβαίνει στην πόλη μας στο Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9 και Βασ.Ολγας)  σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη.

Ο Δήμος Αβελιώδης μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης σε μια δια ζώσης συνέντευξη που μάς παραχώρησε εξήγησε»: «Με ενδιέφερε να δείξω πως η ιστορία του Πόντου είναι μια τραγική ιστορία. Όμως επειδή είναι μια ιστορία που έχει παρέλθει, πρέπει να κλείσουν οι πληγές. Και για να κλείσουν αυτές οι πληγές δεν πρέπει να τις ξανα-ανοίγουμε δημιουργώντας το αίσθημα του πόνου και της απώλειας. Τα κλάματα δεν είναι απελευθερωτικά, αλλά σε οδηγούν σε μεγαλύτερο πόνο. Σε αυτό το πνεύμα χτίστηκε η παράσταση. Θελήσαμε να δείξουμε το μεγαλείο αυτών των Ποντίων, το πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν πνευματικό και υλικό πλούτο σε αυτές τις πατρίδες που δημιούργησαν πριν 2700 χρόνια και που επέζησαν μέσα από αντίξοες συνθήκες. Δεν ήταν ποτέ ελεύθερες, είχαν πάντα έναν κυρίαρχο που καθόριζε τους γενικούς κανόνες. Παρόλα αυτά κατάφεραν να επιβιώσουν. Και ήρθε αυτό το δραματικό γεγονός των Νεότουρκων που με ένα εγκληματικό τρόπο κατάφεραν να ξεριζώσουν αυτό τον πληθυσμό που ενεργοποιούσε μόνο το καλό. Αυτό ήταν ένα λάθος που νομίζω ότι είχε αρνητικό αντίκτυο και στην ίδια την Τουρκία. Ήταν ένας θαλερός πληθυσμός που μετά ήρθε στην Ελλάδα και αναζωογόνησε τον πολιτισμό, αλλά και την παραγωγή. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν εργατικοί, είχαν πειθαρχία και μια κουλτούρα που οδηγούσε στην δημιουργικότητα».

ommata_2.jpg

Απαντώντας σε ερώτησή μας για την χρήση της γλώσσας στο έργο ο σκηνοθέτης τόνισε: «Θελήσαμε η παράσταση να αφορά όλους. Οπότε έχουμε ελάχιστα ποντιακά για να δίνουν το στίγμα, αλλά η παράσταση γίνεται στα σύγχρονα ελληνικά, για να μπορούν να την καταλάβουν και όσοι δεν γνωρίζουν ποντιακά».

Πρόσθεσε πως στο κομμάτι της μουσικής ο Θεόφιλος Πουταχίδης έφτιαξε με σεμνότητα ένα ξεχωριστό τραγούδι.

Αναφερόμενος στους Ποντίους ο κ. Αβδελιώδης είπε πως «ο αποικισμός που είχε γίνει στον Πόντο δεν είχε έννοια κατάκτησης ενός τόπου. Βρήκαν ελεύθερους χώρους, και οργάνωσαν έναν τρόπο ζωής που δεν υπήρχε στην Ανατολή, ενώ πήραν και στοιχεία από το μοντέλο της Αθήνας».

 

Ένα μάθημα Ιστορίας στη σκηνή

petropoulos_fide_vamvakidis.jpg

Σχολίασε πως η παράσταση «Ομμάτια δακρωμένα - Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα»  αποτελεί τρόπον τινά και ένα μάθημα Ιστορίας. «Μιας Ιστορίας που δεν γνωρίζουμε. Εγώ πχ τις λεπτομέρειες αυτής της Ιστορίας τώρα χρειάστηκε να τις μάθω, και είναι ανατριχιαστικές, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίζουν. Πρέπει να μελετούμε την ιστορία, όχι για να την επαναλάβουμε, αλλά για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα σφάλματα που έγιναν. Και ξέρετε τα σφάλματα δεν αφορούν τους άλλους, αλλά κυρίως εμάς. Κάθε λαός και κάθε ηγέτης, προσπαθεί να υπερασπιστεί το συμφέρον του και του τόπου του, αλλά πολλές φορές φτάνει σε παραβατικότητες. Αυτό δεν είναι μοιραίο. Πχ οι Γερμανοί συμπεριφέρονται έτσι σήμερα γιατί φοβούνται μήπως χάσουν ένα μέρος αυτού που δικαιούνται για να ζουν καλύτερα. Επομένως δεν πρέπει να τα βάζουμε με τους άλλους. Εμείς θα πρέπει να αμυνθούμε σε αυτό. Διαφορετικά θα είμαστε έρμαια των άλλων».

 

Συντελεστές

ommata.jpg

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά : Βερόνικα Αργέντζη, Τάκης Βαμβακίδης,  Λευτέρης Δημηρόπουλος, Fide Kioksal, Ορφέας Παπαδόπουλος, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Νίκος Πολοζιάνης .

Μαζί τους οι Γεωργία Ζώη και Δημήτρης Πετρόπουλος .

Φιλική συμμετοχή: Χριστίνα Σαχινίδου.

Τη μουσική συνθέτει και εκτελεί σε παγκόσμια πρώτη ο καλλιτέχνης Θεόφιλος Πουταχίδης "Εκεί όπου οι σκέψεις γίνονται λέξεις για να τις τραγουδήσουν τα χείλη των ερωτευμένων".. Το τραγούδι « Ομμάτα Δακρωμένα » τραγουδούν ζωντανά οι Δέσποινα Φιλίππου και ο Θεόφιλος Πουταχίδης. Κείμενο  : Τάνια Χαροκόπου, Σκηνοθεσία – Διασκευή - Κείμενο Αφήγησης - Κινηματογράφηση : Δήμος Αβδελιώδης, Βοηθός σκηνοθέτη : Στεφανία Βλάχου, Σχεδιασμός φωτισμού : Αλέξανδρος Πολιτάκης, Καλλιτεχνικός σχεδιασμός- Σκηνογράφος- Επιμέλεια κοστουμιών : Ανθή Πετρουλάκη, Φωτογραφίες : Πάνος Γιαννακόπουλος, Κομμώσεις – Μακιγιάζ – Μανικιούρ - Πεντικιούρ  : Teta’s Beauty Salon, Σύμβουλος  παραγωγής  - Δημόσιες σχέσεις - Επικοινωνία και προβολή :  Νταίζη Λεμπέση [email protected], 6908502631. Οργάνωση παραγωγής : Τέτα Καμπουρέλη, Διεύθυνση παραγωγής : Χριστίνα Σαχινίδου, Παραγωγή : ΘΕΑΤΡΟΚΙΝΗΜΑ PRODUCTION – Βασίλης Γκουρούσης.

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00. Τιμές εισιτηρίων: VIP ζώνη 28 ευρώ, 25 ευρώ, 20 ευρώ, 18 ευρώ Β Πλατεία, 12 ευρώ φοιτητικό, ανέργων και τρίτης ηλικίας. Προπώληση εισιτηρίων στο viva  (https://www.viva.gr/tickets/theatre/radio-city/ommatia-dakromena-ena-gramma-gia-tin-trapezounta/) και στο ταμείο του ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ 2310 8249709 και 2130 819153.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ