Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η «Ελένη» του Ευριπίδη σε «ανάγνωση» της Δήμητρας Τομαρά

Την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο των Μαθημάτων Κλασσικής Παιδείας, στο «Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο» Σερρών

«…αν είναι αλήθεια

πως κάποιος άλλος Τεύκρος, ύστερα από χρόνια,

ή κάποιος Αίαντας ή Πρίαμος ή Εκάβη

ή κάποιος άγνωστος, ανώνυμος, που ωστόσο

είδε ένα Σκάμαντρο να ξεχειλάει κουφάρια,

δεν το ’χει μες στη μοίρα του ν’ ακούσει

μαντατοφόρους που έρχουνται να πούνε

…πως τόσος πόνος τόση ζωή

πήγαν στην άβυσσο

για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη.

                                    Γιώργος Σεφέρης «Ελένη»

 

Μια εκ νέου «ανάγνωση» της «Ελένης», της τραγωδίας του Ευριπίδη, θα κάνει η φιλόλογος Δήμητρα Τομαρά, στο «Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο» Σερρών, αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, στις 7 μ.μ.

Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο των Μαθημάτων Κλασσικής Παιδείας που πραγματοποιούνται εδώ και 17 χρόνια, κάτω από τη βαθιά γνώση και τη μεγάλη αγάπη του φιλόλογου και τέως Δημάρχου Σερρών, Ζήση Μητλιάγκα καθώς και των συνεργατών του. Η «ανάγνωση» της «Ελένης» στην εποχή μας είναι όντως πρόκληση, μιας και τα δομικά στοιχεία της ομώνυμης τραγωδίας όπως το «φαίνεσθαι» και το «είναι» η αλήθεια και το ψέμα, ο πόλεμος και η ειρήνη, οι θεοί και ο θεός κ.α. είναι ζητήματα που απασχολούν και σήμερα και προβληματίζουν πολλούς.

Η «Ελένη» 2.500 χρόνια μετά

«Τι έχει να πει άραγε η «Ελένη» του Ευριπίδη στην, 2.500 χρόνια μετά, εικονοκρατούμενη  κοινωνία μας; Τι έχει να πει για την ψεύτικη πραγματικότητα που σ’ ένα βαθμό μεγαλύτερο ή μικρότερο βιώνουμε όλοι μας; Τι έχει να πει για τους μηχανισμούς αλλοτρίωσής μας και παγίδευσης στις εντυπώσεις; Τι έχει να πει για τους σύγχρονους σφαγείς των λαών;», διερωτάται ο εξαίρετος φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας και εμπνευστής των μαθημάτων για να τονίσει στη συνέχεια ότι «σκοπός την εισήγησης αυτής είναι, κατά Στησίχορο, να βοηθήσει το ακροατήριο, με εργαλείο τον μύθο για την Ελένη και το λόγο του Ευριπίδη, να κάνει τις δικές του προεκτάσεις, να μπει σε μια βιωματική διεργασία -στο μέτρο  που αυτό είναι εφικτό- να ανοίξει μια χαραμάδα φωτός στο σκοτάδι του νου μας, ώστε να γίνει αφορμή για ανακαίνιση του νου και απεγκλωβισμού μας από ότι εμποδίζει να ζητούμε τη ζωή, την όντως ΖΩΗ!».    

Ποια είναι η φιλόλογος Δήμητρα Τομαρά

Η φιλόλογος Δήμητρα Τομαρά, με εξαιρετικές σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε εκπαιδευτικός παιδαγωγός με μεγάλη αγάπη και μεγάλη προσφορά στη μόρφωση της νεολαίας μας και στην καλλιέργεια των υψηλών ιδανικών του ελληνικού πολιτισμού. Παράλληλα με τα διδακτικά της καθήκοντα ασχολήθηκε ουσιαστικά με το θέατρο και τη θεατρική παιδεία της νεολαίας μας. Μέσα στη δραστηριότητά της είναι και γραπτά δημιουργήματα για την Ελληνική Γραμματεία, όπως π.χ. η τραγωδία «Ελένη» του Ευριπίδη, τη σημασία και την αξία της οποίας θα παρουσιάσει συνοπτικά στο μάθημα της Τετάρτης 5ης Φεβρουαρίου 2020.

Να σημειώσουμε ότι τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7με 8 το απόγευμα, στην αίθουσα ομιλιών «Σωκράτης Μικρού», του «Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου» Σερρών. Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δανιήλ Γ. Παπαδανιήλ

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας: Ποια ερμηνεύτρια θα ψάλει τον Εθνικό Ύμνο
«Το ήθελα για τη Γαλλία να συμβεί, γιατί οι πρώτοι που με πήραν από την Ελλάδα ήταν οι Γάλλοι» δήλωσε η μεγάλη ερμηνεύτρια
Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας: Ποια ερμηνεύτρια θα ψάλει τον Εθνικό Ύμνο