Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

GiatiOxi : Μένουμε σπίτι και ακούμε podcast

Με αφορμή την στροφή του κόσμου στο podcast τις τελευταίες μέρες μιλήσαμε με την Θεσσαλονικιά δημιουργό του GiatiOxi Δέσποινα Κανάκογλου

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Συζητήσεις με ειδικούς, αφηγήσεις ιστοριών, γνωριμία με προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών, του επιχειρείν κλπ, δίχως όμως την πίεση του χρόνου.  Συνδέεστε όποτε θέλετε, έχοντας κατεβάσει προηγουμένως τις αντίστοιχες εφαρμογές, και ακούτε εκπομπές, ενώ παράλληλα μαγειρεύετε, πάτε βόλτα τον σκύλο σας ή απλά ξεκουράζεστε στο σπίτι σας. Καλώς ήρθατε στον κόσμο του GiatiOxi. Του podcast που έφτιαξε με μεράκι η Δέσποινα Κανάκογλου στη Θεσσαλονίκη. «Ήθελα να κάνω μια εκπομπή που έλειπε. Να μιλάμε με ειδικούς με μια γλώσσα απλή και ζωηρή, για θέματα που μας απασχολούν όλους που δεν έχουν να κάνουν με ειδήσεις. Είναι σαν εκπαιδευτικό σεμινάριο κάθε podcast», ανέφερε η ιδία σε απαντώντας στις ερωτήσεις μας.

Εν μέσω της εποχής του «μένουμε σπίτι» στο πλαίσιο των μέτρων του περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, τα downloads των εκπομπών του GiatiOxi αυξήθηκαν μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Καλύτερη διαφήμιση; Οι ακροατές της, όπως μας εξήγησε η ίδια. Μάθετε περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

 

-Τι είναι το GiatiOxi;

-Το GiatiOxi καταρχάς είναι ένα podcast, δηλαδή μία ηχητική εκπομπή που την ακούς on demand ανα πάσα στιγμή σε smartphone και υπολογιστές. To GiatiOxi έχει στόχο να παρέχει πληροφορία και να εμπνεύσει μέσα από συζητήσεις, πιο πολύ θα έλεγα, με ειδικούς πάνω σε πάρα πολλά θέματα. Από σχέσεις, αυτοβελτίωση, επιστήμη, παιδιά, υγεία και πολλά άλλα. Το podcast είναι ένα μέσο που γεννήθηκε εκεί περίπου στο 2004, είναι ο συνδυασμός των λέξεων iPod+broadcast. Στην Ελλάδα τα πρώτα podcast εμφανίστηκαν το 2006, και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνέχεια σε αριθμό.

Για μένα, γενικά τα podcast και ειδικά το GiatiOxi, είναι ακόμη ένας τρόπος για να πούμε ιστορίες. Το μέσο κάνει αυτό που δεν έκανε το ραδιόφωνο, δηλαδή φέρνει και επιτρέπει ιστορίες. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η εγγύτητα και με αυτή την έννοια, μας ξανά γυρνάει στην εποχή των ιστοριών γύρω από τη φωτιά. Δεν υπάρχει εικόνα, ο ακροατής ακούει φωνές απευθείας στον εγκέφαλο του και συνδέεται με το αφήγημα.

 

giatioxi.jpg

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

-Η ιδέα γεννήθηκε σαν αναλαμπή το Φεβρουάριο του 2016. Όχι όμως η ιδέα του podcast, παρόλο που άκουγα αρκετά χρόνια ξένα podcasts, αλλά το giatioxi σαν περιεχόμενο. Ήθελα να κάνω μια εκπομπή που έλειπε. Να μιλάμε με ειδικούς με μια γλώσσα απλή και ζωηρή, για θέματα που μας απασχολούν όλους που δεν έχουν να κάνουν με ειδήσεις. Είναι σαν εκπαιδευτικό σεμινάριο κάθε podcast. Τότε μάλιστα είχα κάνει και μία λίστα με ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης για να το προτείνω. Επειδή δεν ήξερα κανέναν στα ραδιόφωνα και θεώρησα ότι δεν θα μου έδινε κανείς βήμα, ταυτόχρονα η ιδέα ήταν έτοιμη στο κεφάλι μου και δεν μπορούσα να περιμένω κανέναν και τίποτα, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την τεχνολογία που μου δίνουν τα podcast και να το κάνω μόνη μου. Το podcast είναι ένα φθηνό μέσο για να το παράγεις. Θεωρητικά, μπορείς από το κινητό σου. Τώρα, το να παράγεις ένα podcast που ο κόσμος θα περιμένει κάθε επεισόδιο, είναι άλλη ιστορία.

 

-Πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με την έννοια του podcast; Ποιες οι διαφορές με τα podcast του εξωτερικού;

-Δεν είμαστε καθόλου εξοικειωμένοι. Δεν μιλάμε μόνο για διαφήμιση του μέσου, μιλάμε για εκπαίδευση του κοινού του τι είναι και πώς ακούει, και εδώ φταίει και λίγο το μέσο. Δεν είναι τόσο φιλικό προς το χρήστη όσο το δεις ένα video στο youtube. Η διαφορά μας με τα podcast του εξωτερικού είναι η πληθώρα των podcasts.  Στο εξωτερικό, πραγματικά μιλάνε για τον κορεσμό του μέσου. Υπάρχουν περισσότερο από 900.000 podcasts μόνο στο κατάλογο της Apple. Λόγω της πληθώρας, υπάρχουν και πάρα πολλά είδη όπως δημοσιογραφικά, πολιτικά, οικονομικά, αστυνομικά, μυθοπλασίας και πάρα πολλά.

 

-Ποιες δυσκολίες συνάντησες;

-Οι δυσκολίες ήταν άπειρες όταν δεν έχεις καμία σχέση με το χώρο του ραδιοφώνου και της ηχογράφησης. Δεν ήξερα τι είναι μικρόφωνο, με ποιο software να ηχογραφήσω, πώς να ηχομονώσω, τι να αγοράσω. Οπότε, είμαι αυτοδίδακτη. Με πολύ διάβασμα και google, και με τη βοήθεια του πατέρα μου, έκανα το studio. Επίσης, πάρα πολλοί, πάρα πολλοί όμως, μου έλεγαν ότι κανείς, μα κανείς, δεν θα κάτσει να ακούσει 1 ώρα συζήτηση χωρίς διακοπή για μουσική. Και όμως!

 

-Πώς ανταποκρίθηκε/ ανταποκρίνεται  το κοινό;

-Πάρα πολύ αργά και σταθερά το κοινό ανταποκρίθηκε. Ήταν πολύ μοναχικά και δύσκολα τα 2 πρώτα χρόνια. Μετά, έχω την αίσθηση, ότι οι ακροατές μου φέρναν άλλους ακροατές. Οι ακροατές μου, μου κάνουν διαφήμιση τώρα. Έχει δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το giatioxi  που μεγαλώνει συνέχεια και με κάνει να σκέφτομαι τα επόμενα βήματα για να συνδέσω την κοινότητα, να τους προσφέρω καινούρια πράγματα και διαφορετικά.

 

-Τις τελευταίες μέρες που «μένουμε σπίτι» περνάμε περισσότερο χρόνο online. Ο κόσμος το προτιμάει; Έχεις δει αύξηση στην επισκεψιμότητα;

-Παρόλο που το φυσικό περιβάλλον του podcast είναι η κίνηση, γιατί μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο ταυτόχρονα, τώρα με το «μένουμε σπίτι», πραγματικά έχουν αυξηθεί τα downloads. Πάλι, μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, πχ να τακτοποιείς αλλά νομίζω γιατί, ακούγοντας βυθίζεσαι στο αφήγημα του και λίγο ξεφεύγεις από την πραγματικότητα.

 

kanakoglou.jpg

-Θα έλεγες πως το podcast είναι σε πλεονεκτική θέση στα νέα δεδομένα που ζούμε;

-Το podcast είναι σε πλεονεκτική θέση λόγω της ευελιξίας του. Είναι μία δραστηριότητα, στην οποία δεν χρειάζεται να παρακολουθείς, εξ ου και η επιτυχία του στο εξωτερικό. Ο κόσμος έχει πολύ commute και αξιοποιεί το «νεκρό χρόνο» του. Στο αυτοκίνητο, στο μετρό, στο τρέξιμο, στη βόλτα του σκύλου, μπορείς να ακούς κάτι, ενώ δεν μπορείς να βλέπεις πχ.

 

-Ποιοι οι επόμενοι στόχοι για το GiatiOxi;

-Να συνεχίσει να μεγαλώνει και να προσφέρει. Θα ήθελα να γίνουν και κάποιες εκπομπές live streaming για να στείλει ο κόσμος ερωτήσεις. Και επίσης, είμαι στη φάση του pre-production 2ου podcast μέσα από την εταιρία παραγωγής που ετοιμάζω. Το μέλλον θα είναι ηχητικό εξάλλου!

 

Χρήσιμα

Μπορείτε να ακούσετε εκπομπές από το site www.giatioxi.gr

Οι βασικές εφαρμογές είναι:

Για iPhone/iPad, εφαρμογή podcasts.

Androids εφαρμογή Google Podcasts και εφαρμογή Spotify.

Όλες είναι δωρεάν. Ψάχνετε giatioxi και γράφεστε στην εφαρμογή για να ενημερώνεστε για τα καινούρια επεισόδια.

Σημείωση: Η Δέσποινα Κανάκογλου μάς παραχώρησε το link από την εκπομπή με θέμα  το φόβο και τη γενικευμένη διαταραχή άγχους. Ακούστε εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί