Skip to main content
Menu Αναζήτηση

«Ο Μικρός Covid 19» και ο Τσιόδρας πρωταγωνιστές σε animation

Δύο γυναίκες αστυνομικοί, ένας κινηματογραφιστής και δύο ηθοποιοί έφτιαξαν το animation για παιδιά με θέμα τον κορωνοϊό

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

«Ο Μικρός Covid 19» και ο Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας είναι πρωταγωνιστές σε ένα βίντεο κινούμενης εικόνας, εμπνευσμένο από τον πραγματικό COVID-19.

Η υπόθεση αναφέρεται στον Μικρό Covid 19, νέο ιό και κυρίαρχο της Γης, που μισεί τους ανθρώπους. Δεν είναι ορατός, μεταφέρεται με ένα τόσο δα φιλάκι ή με ένα αγγιγματάκι, και πάει από πόλη σε πόλη. Βρίσκει αντίπαλό του τον κ. Τσιόδρα που συμβουλεύει μικρούς και μεγάλους να «μείνουν σπίτι». Και αναγκάζεται τελικά να γίνει καπνός…

Το animation αυτό έφτιαξαν δύο γυναίκες αστυνομικοί, ένας κινηματογραφιστής και δύο ηθοποιοί. Στόχος; Με απλό τρόπο να βοηθήσουν   παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας να κατανοήσουν την πραγματική διάσταση της άγνωστης, μέχρι σήμερα, δύναμης που μας ώθησε και μας ωθεί μακριά από ό,τι θέλουμε να κάνουμε και του συναισθήματος του φόβου που έγινε κοινό για όλους μας, τονίζοντας παράλληλα τις όμορφες μέρες που θα ξανάρθουν.

16f1b.jpg

Η αστυνομικός – συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου που έγραψε το κείμενο στο animation ««Ο Μικρός Covid 19» εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το πρότζεκτ.

«Η άνοιξη δεν ήταν η άνοιξη που ονειρευόμασταν τον χειμώνα και κάθε χειμώνα. Κι οι λέξεις ξαφνικά, αλλαγή και κανόνες πήραν άλλες διαστάσεις και κατάφεραν να σκοτεινιάσουν τον νου και τις ψυχές όλων μας.

Και τη δική μου. Όμως, κάποια στιγμή μου ‘ρθαν στον νου ήρωες από ιστορίες μυθικές και παραμύθια. Και οι ήρωες εκείνοι ήταν και δυνατοί. Ονειρεύονταν. Δεν έχαναν την ελπίδα τους και συνέχιζαν. Και αποφάσισα να γίνω ο ήρωας στο δικό μου παραμύθι. Εκείνη τη στιγμή με αυτή μου την απόφαση, τα σύννεφα άνοιξαν και μπήκε μια ηλιαχτίδα. Κι όπως έγραψε και ο συγγραφέας E. B. White “Οι ναυτικοί, ξέρετε, έχουν μια έκφραση για τον καιρό: είναι, λένε, μεγάλος μπλοφατζής. Υποθέτω πως το ίδιο ισχύει και για την κοινωνία μας· εκεί που όλα μοιάζουν θεοσκότεινα αραιώνουν λίγο τα σύννεφα και αποκτούν και πάλι όλα φως – και μάλιστα εκεί που δεν το περιμένεις”.

Κι εκεί που δεν το περίμενα έγραψα τον πρώτο στίχο, που έφερε τον δεύτερο και με τους υπόλοιπους έφτιαξαν το έμμετρο κείμενο που έγινε το animation “O μικρός COVID-19”.  Το σπουδαίο είναι το πόσο γρήγορα μαζευτήκαμε και φτιάξαμε την ομάδα εργασίας. Θαύμα!

Και τώρα που το είπα. Ελπίζω και αυτή η λέξη να πάρει άλλες διαστάσεις και να αντιστρέψει με μιας τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και σ’ εμάς». 

Η κα Κωνσταντοπούλου απευθύνθηκε στην αστυνομικό – γραφίστρια Μαριλένα Γκιρλέμη,  στον κινηματογραφιστή Γιώργο Μυλωνά και στους ηθοποιούς Βούλα Κώστα και Πάνο Κλάδη.

Όλοι τους ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μεταδώσουν ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ομαδικής εργασίας, τιμώντας τους μικρούς ήρωες αυτής της συλλογικής περιπέτειας, τα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φιλμ «Ο Μικρός Covid 19»  είναι αφιερωμένο στις γυναίκες και τα παιδιά θύματα βίας.

Σημαντική, ήταν και η συμβολή της παιδαγωγού Τότας Αρβανίτη-Παπαδοπούλου, που επιμελήθηκε του έμμετρου κειμένου.

Μπορείτε να το δείτε το βίντεο παρακάτω: 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ