Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σώζοντας και τον Ρέμπραντ και τη γάτα

Η Εύη Καρκίτη εξηγεί τι περιλαμβάνει το νέο πρότζεκτ «Rembrandt and The Cat» που αρχίζει αύριο δράση διαδικτυακά με σεμινάρια για τέχνη, λογοτεχνία, εικονικές ξεναγήσεις κ.ά.

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Η «Thessaloniki Walking Tours» κατάφερε με τις θεματικές της ξεναγήσεις να μας κάνει να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας, να δούμε με άλλη ματιά γωνίες της και να ταξιδέψουμε στην πλούσια ιστορία της , στην αρχιτεκτονική της, στη γαστρονομία της, αλλά και τους αστικούς μύθους της. Την ίδια πετυχημένη συνταγή ακολούθησε και για το «Athens Walking Stories» με επίκεντρο την πρωτεύουσα. Μετά τις θεματικές διαδρομές, τα πολιτιστικά ταξίδια και τα σεμινάρια, προέκυψε η ανάγκη των δημιουργών των δύο παραπάνω ομάδων να φτιάξουν έναν χώρο πολιτισμού, ιδεών και διαλόγου. Στην πορεία ήρθε ο κορωνοϊός και τα περιοριστικά μέτρα, και έτσι το νέο τους πρότζεκτ με τίτλο «Rembrandt and The Cat» θα αρχίσει τη δράση του διαδικτυακά, στην πλατφόρμα Zoom. «Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε σε διαδικτυακή πλατφόρμα όλα αυτά που θα κάναμε σε έναν κανονικό χώρο: σεμινάρια για την τέχνη, την ιστορία, τη λογοτεχνία, την αρχαιολογία, τη γαστρονομία, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και παραμυθιού (…) και πολλά ακόμη που τροφοδοτούν τη γνώση, τη φαντασία, την κριτική σκέψη σε ένα πρόγραμμα πυκνό και στο οποίο συμμετέχουν οι δημιουργικοί εκείνοι άνθρωποι που τόσα χρόνια στήριζαν τις δράσεις μας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης η Εύη Καρκίτη συντονίστρια της «Thessaloniki Walking Tours», «Athens Walking Stories» και «Rembrandt and The Cat». Παράλληλα εξήγησε πώς προέκυψε το ευφάνταστο όνομα, αλλά και γιατί θα συνεχίσουν την παρουσία τους στην πλατφόρμα ακόμη κι όταν επιστρέψουμε σε όλες τις δραστηριότητες που απαιτούν φυσική παρουσία.

Το ηλεκτρονικό εναρκτήριο λάκτισμα για το «Rembrandt and The Cat» θα γίνει την Κυριακή 10 Μαΐου 2020 με μια διανοητική διαδρομή σε τόπους και αφηγήματα του Παρισιού από τον Θανάση Τριαρίδη (19:00- 21:00, συμμετοχή 6 ευρώ).

 

-Πώς προέκυψε η ιδέα;

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο αυτές τις μέρες θα βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες σε έναν ωραίο χώρο της Θεσσαλονίκης ώστε στα μέσα του Μαΐου το "Rembrandt and the Cat", το παιδί της Thessaloniki Walking Tours αλλά και της Athens Walking Stories να ήταν σε θέση να φιλοξενήσει τις πρώτες του εκδηλώσεις. Μετά από έξι χρόνια λειτουργίας και πολύ πυκνών δράσεων με θεματικές διαδρομές, πολιτιστικά ταξίδια και σεμινάρια ήμασταν έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν χώρο πολιτισμού, ιδεών και διαλόγου. Αυτό σημαίνει πως επιδημία του covid- 19 μας βρήκε σε μια δημιουργική στιγμή, σε μια μετάβαση σε μια νέα φάση που είχε μεγάλη σημασία για μας. Πάρα το σάστισμα που μας προκάλεσε η πρωτόγνωρη κατάσταση αντισταθήκαμε στην ανασφάλεια που όλο αυτό μας προκαλούσε και αποφασίσαμε να μεταφέρουμε σε διαδικτυακή πλατφόρμα όλα αυτά που θα κάναμε σε έναν κανονικό χώρο: σεμινάρια για την τέχνη, την ιστορία, τη λογοτεχνία, την αρχαιολογία, τη γαστρονομία, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και παραμυθιού, αφιερώματα, συζητήσεις με πρόσωπα που μας εμπνέουν, θεατρικά δρώμενα προορισμένα για να παρουσιαστούν σε πλατφόρμα, με δραματουργία που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και τις δυνατότητες της πλατφόρμας, εικονικές ξεναγήσεις, γνωριμία τις συναρπαστικότερες πόλεις του κόσμου και πολλά ακόμη που τροφοδοτούν τη γνώση, τη φαντασία, την κριτική σκέψη, τις ιδέες βρήκαν τη θέση τους σε ένα πρόγραμμα πυκνό και στο οποίο συμμετέχουν οι δημιουργικοί εκείνοι άνθρωποι που τόσα χρόνια στήριζαν τις δράσεις μας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα: ο Τάσος Παπαδόπουλος, ο Θανάσης Τριαρίδης,  η Χριστίνα Μαβίνη, ο Στάθης Μαυρόπουλος, η Ιωάννα Λαμνή οι οποίοι κατάφεραν κάτι πολύ σπουδαίο να μεταφέρουν στη πλατφόρμα μια αγαπημένη παράσταση την Αισχύλου "Ορέστεια μια διαδρομή..." , νέοι συνεργάτες όπως η Τατιάνα Λιάνη, ο Θοδωρής Τσομίδης, ο Γιώργος Κατσιάς, πάντα με την υποστήριξη της Σοφίας Μεταξά και της Μάγδας Δημάκη και του Χρήστου Σαββίδη που έχει αναλάβει την οπτική επικοινωνία μας. Ξεκινάμε στις 10 Μαΐου με μια νοητή περιήγηση και οδηγό μας τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη στη πόλη που ποτέ δεν έπαψε να τρέφει το φαντασιακό των ανθρώπων, το Παρίσι ενώ ας σημειωθεί ότι στις 20 του μήνα έχουμε πανελλήνια πρεμιέρα στο έργο του Θανάση Τριαρίδη DÄMMERUNG, σε σκηνοθεσία του Νικόλα Ανδρουλάκη, μια συμπαραγωγή της ομάδας Ντουέντε και του Rembrandt and the Cat .

16f1.jpg

-Πόσο βοήθησε το "μένουμε σπίτι" στο να δημιουργηθεί;

-Η Thessaloniki walking tours και η Athens walking stories ήταν από τις ομάδες εκείνες που ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους πριν ακόμη ανακοινωθούν τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού. Με το που ξεκίνησε το Lockdown ανακοινώσαμε το πρώτο μας δωρεάν σεμινάριο για τον Καβάφη, με μια αξέχαστη εισήγηση από τον Θανάση Τριαρίδη. Χωρίς καμιά καθυστέρηση βρεθήκαμε να υλοποιούμε ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα με σεμινάρια για την ποίηση στον 20 αιώνα, βιβλία που μας σημάδεψαν όπως είναι οι “Άθλιοι”, ένα σεμινάριο που μας έφερε δάκρυα στα μάτια, σεμινάριο για ομάδες γενναίων ανθρώπων, όπως αυτή του “Λευκού Ρόδου” που ύψωσε το ανάστημά της στην χιτλερική Γερμανία, μουσικά σεμινάρια για τους Beatles και τον David Bowie, ένα για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με καλεσμένο μας τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, ο οποίος μας έκανε αυτή τη τιμή, ένα για τον Ίωνα Δραγούμη με καλεσμένο μας τον Νώντα Τσίγκα, επιμελητή των ημερολογίων Δραγούμη και πολλά ακόμη, όλα στη πλατφόρμα, με ελεύθερη συμμετοχή, με τη ζωντανή παρουσία εκατό ανθρώπων ενώ άλλοι τόσοι που δεν πρόλαβαν να κλείσουν εγκαίρως θέση τα είδαν βιντεοσκοπημένα. Ήταν τεράστια η διάθεσή μας να μοιραστούμε, να μείνουμε κοντά σε εκείνους που τόσο καιρό μοιραζόμασταν την εμπειρία των περιηγήσεων και των ταξιδιών. Κόντρα στο φόβο της επιδημίας επιλέξαμε τους ανθρώπους, επιλέξαμε το να μείνουμε ο ένας δίπλα στον άλλο και με τη βοήθεια της τεχνολογίας να συνεχίσουμε να κάνουμε όλα αυτά που αγαπάμε και δίνουν στη ζωή μας νόημα. Και προσωπικά ποτέ δεν θα ξεχάσω την στήριξη και τη δύναμη που πήρα από τη σειρά σεμιναρίων “Συντροφιά την εποχή του εγκλεισμού” αλλά και τη θέρμη των ανθρώπων που μαζί δουλεύουμε. Το “μένουμε σπίτι” συνεπώς μας έφερε πιο κοντά και μας έκανε πιο δημιουργικούς. Έτσι πια είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση μας.

 

-Πώς θα εκτυλιχτεί;

-Είναι απίστευτο αλλά η πλατφόρμα από λύση ανάγκης έγινε ένα μέσο που αγαπήθηκε από όλους μας καθώς διαπιστώσαμε τις μεγάλες της δυνατότητες. Της χρωστάμε ότι μας έδωσε όχι μόνο την ευκαιρία να μείνουμε κοντά στους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε εμπειρίες εδώ και χρόνια αλλά να γνωρίσουμε κι άλλους, πολλούς άλλους. Στα σεμινάρια μας συμμετείχαν - και θα τους έχουμε κοντά και στο νέο μας πρόγραμμα-  άνθρωποι από διαφορετικές ελληνικές πόλεις, από την Αγγλία, τη Γερμανία, τον Καναδά. Αυτή η εμπειρία του να επικοινωνείς με τόσους ανθρώπους σε διαφορετικά μήκη και πλάτη δημιουργεί μια μεγάλη συγκίνηση. Δημιουργεί όμως και μία ευθύνη. Την ευθύνη του να είσαι μεστός, ποιοτικός, να μην σπαταλήσεις τον χρόνο κανενός. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο η πλατφόρμα μας δίνει μια ευκαιρία να μιλήσουμε σε μεγαλύτερος βάθος για αυτά που μας απασχολούν, να είμαστε πιο ουσιαστικοί και για αυτό δεν έχουμε την πρόθεση να την εγκαταλείψουμε. Πραγματικά εύχομαι όχι αύριο αλλά το επόμενο λεπτό, να βρεθεί το μαγικό φάρμακο και το ποθητό εμβόλιο, να νικηθεί οριστικά ο covid και να ξεχυθούμε στους δρόμους να μοιραστούμε τις αγκαλιές και τα φιλιά που τόσο στερηθήκαμε. Όμως η δραστηριότητά μας στη πλατφόρμα θα συνεχιστεί ακόμη κι όταν επιστρέψουν όλες οι δραστηριότητες μας που απαιτούν φυσική παρουσία. Είναι πλέον κομμάτι της δουλειάς μας.

16f2.jpg

-Γιατί επιλέχθηκε αυτό το όνομα;

Μας αρέσουν πάντα οι ιστορίες που υπάρχουν πίσω από τα πράγματα. Και αυτό συνδέεται με ένα ηθικό και φιλοσοφικό δίλημμα. “Σε περίπτωση που έπιανε φωτιά ένας χώρος στον οποίο βρίσκονταν ένας πίνακας του Ρέμπραντ και μια γάτα ποιο θα διαλέγατε να σώσετε;”. Πράγματι δεν μπορείς να φύγεις από έναν χώρο που καίγεται αφήνοντας πίσω σου έναν Ρέμπραντ, που αποτελεί κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας αλλά ούτε και μπορείς να αφήσεις πίσω σου ένα ζωντανό πλάσμα όπως μια γάτα. Συνεπώς με όλες τις δυσκολίες και τα ρίσκα που συνεπάγονται εμείς θα επιχειρήσουμε να σώσουμε και τον Ρέμπραντ και τη γάτα.

16f1c.jpg

Χρήσιμα

Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected]  6978186901, 6944476126.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές