Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τελευταίες μέρες για να δείτε online παραστάσεις του ΚΘΒΕ

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα του τελευταίου κύκλου διαδικτυακών προβολών παραστάσεων

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Με την παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, σε μια τελευταία διαδικτυακή πρεμιέρα, που γίνεται απόψε βράδυ στις 21.00 εγκαινιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τον τελευταίο κύκλο διαδικτυακών προβολών παραστάσεων του.

Στη συνέχεια, από αύριο έως και τις 31 Μάη οι λάτρεις του θεάτρου θα μπορούν να παρακολουθήσουν  στο vimeo.com/showcase/free, όλες τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ που προβλήθηκαν την περίοδο αυτή. Οι δωρεάν αυτές διαδικτυακές προβολές γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συντελεστών και ηθοποιών της κάθε παραγωγής.

Εξάλλου σε λίγες μέρες οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου θα αρχίσουν τις πρόβες ώστε να είναι έτοιμοι να συναντήσουν ξανά το κοινό, αυτή τη φορά δια ζώσης, στην πλατεία ενός ανοιχτού θεάτρου.

 

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις

Από Τρίτη 19 Μαΐου έως Κυριακή 31 Μαΐου μπορείτε να δείτε κάθε βράδυ στις 21.00 τις εξής παραστάσεις:

•«Τρεις Αδελφές» του Αντόν Τσέχωφ, σε μετάφραση Γιώργου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Πρόκειται για την μεταφορά στη σκηνή του γνωστού έργου της κλασσικής λογοτεχνίας. Κεντρικές ηρωίδες οι τρεις αδερφές, αλλά και ο αδελφός τους ο Αντρέι, που ονειρεύονται να επιστρέψουν στην Μόσχα. Ο καιρός όμως περνά, η ζωή κυλά, και το όνειρό τους γίνεται μια ουτοπία…

trapezitis.jpg

•«Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές» των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή.

Η Μαρτζ και ο Μπαρτ, όντας απολυμένοι και έχοντας υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη ζωή τους, οδηγούνται σε μια απελπισμένη πράξη: την απαγωγή του μεγαλύτερου τραπεζίτη της χώρας. Παρά τις προσπάθειες που κάνουν να στείλουν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα μέσω της πράξης αυτής, τα ίδια τα γεγονότα τους ξεπερνούν.

Μια πολιτική κωμωδία που αποτυπώνει την αμηχανία των ανθρώπων μπροστά σε ένα ισχυρό οικονομικό σύστημα, αλλά και τη δυσκολία τους να μετατρέψουν την οργή σε πολιτική πράξη με νόημα.

fermenoi_14.2.2020_5.jpg

•«Οι απ’ αλλού φερμένοι» σε δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Φράγκογλου και σκηνοθεσία Εύης Σαρμή.

Σε σημείωμα για την παράσταση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι δρόμοι των παραμυθιών είναι διαχρονικά μονοπάτια που μας οδηγούν στο παρελθόν και στο μέλλον και μας συνδέουν με τη λαϊκή παράδοση. Τα βιώματα και οι εμπειρίες των λαών ταξιδεύουν από γενιά σε γενιά, πάντοτε με όχημα τη φαντασία. Μέσα στα παραμύθια της Μακεδονίας και της Θράκης (Η Αρχοντοπούλα και ο Όφις, Η κόρη και το Βασιλόπουλο, Ο Νικολός κ.α.) κρύβονται μοτίβα και θεματικές που συνδέουν διαφορετικούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς όλων των εποχών».

megaliplateia3.jpg

«Η μεγάλη πλατεία» του Νίκου Μπακόλα σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Το γνωστό μυθιστόρημα του Νίκου Μπακόλα που ξετυλίγει πτυχές της ζωής της πόλης, των ιστορικών και πολιτικών αναταραχών της, «ζωντανεύει» σε μια δουλειά που ίσως δεν στηρίχθηκε από το κοινό όσο θα έπρεπε. Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 13 ετών.

keratas.jpg

•«Ο μεγαλοπρεπής κερατάς» του Φερνάν Κρομλένκ σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία  Ελεάνας Τσίχλη. Εδώ κεντρικό θέμα είναι η απιστία, οι ανασφάλειες και τα πάθη που δημιουργούν αστείες μα και τραγικές καταστάσεις.

Τα πρόσωπα τη μια στιγμή ερωτεύονται, αγαπούν, διασκεδάζουν και την άλλη πληγώνουν, πληγώνονται και υποφέρουν. Ένα παιχνίδι δίχως τέλος… μια που, τελικά, ο πραγματικός εχθρός του ήρωα είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

stylovates.jpg

•«Οι στυλοβάτες της κοινωνίας». Μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Μια συντηρητική και άκρως υποκριτική κοινωνία θα ταραχθεί με την έλευση δύο συγγενών που σχετίζονται με την οικογένεια ενός μεγαλοεπιχειρηματία και παράγοντα μιας επαρχιακής παραθαλάσσιας πόλης. Επιχειρηματικά σχέδια θα κινδυνεύσουν, υπολήψεις κλονίζονται και μυστικά και ψέματα έρχονται στην επιφάνεια.

ameriki.jpg

•«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου. Η μεταφορά στη σκηνή του έργου της αδικοχαμένης στην πυρκαγιά στο Μάτι, Χρύσας Σπηλιώτη. Δύο ηρωίδες περνούν από την παιδική ηλικία στην ωρίμανση κυνηγώντας στόχους αλλά και μετρώντας τις απώλειές τους.

askitiki.jpg

•«Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Αντρέα Κουτσουρέλη. Μια  θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός πυκνού κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η «Ασκητική» είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ