Skip to main content
Menu Αναζήτηση

«15+1 Καρέ Τέχνης» δωρεάν online

Από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την 24plus1

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Τα μέσα της τεχνολογίας με πολλές τέχνες μαζί συνδυάζει η δράση «15+1 Καρέ Τέχνης» που ετοίμασαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την 24plus1 που αποτελείται από δύο δημιουργούς του κινηματογραφικού χώρου, την Βάγια Δανιηλίδου και τον Κωνσταντίνο Τοπάλη.

Από στις 25 Μαΐου και έως τις 9 Ιουνίου 2020 μας καλούν να ανακαλύψουμε online καθημερινά και για 15+1 ημέρες έναν καλλιτέχνη, μέσω του έργου του, του κειμένου που το συνοδεύει και το βιογραφικό του σημείωμα. Και παράλληλα να γνωρίσουμε έναν διαφορετικό χώρο τέχνης.

«Απώτερος σκοπός μας είναι να περάσουμε στη δεύτερη φάση της δράσης, δηλαδή την διοργάνωση μιας εικαστικής έκθεσης κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα στους χώρους μας. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να σας τα παρουσιάσουμε σε μορφή έκθεσης και δράσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

ift.jpg

Από πάνω δεξιά και με φορά αυτήν του ρολογιού: Φιλίπ Ρεί (Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης), Μαριάνθη Πάσχου(Υπεύθυνη Πολιτιστικών Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης),Κωνσταντίνος Τοπάλης (Σκηνοθέτης - Μοντέρ, Υπεύθυνος Ιστοσελίδας),  Βάγια Δανιηλίδου(Σεναριογράφος – Σκηνοθέτις, Υπεύθυνη 24plus1).

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κος Philippe Ray σημειώνει: «Σήμερα, μετά από δύο μήνες εγκλεισμού, το επάγγελμα του καλλιτέχνη και του δημιουργού είναι, για άλλη μια φορά, ανάμεσα στα κύρια θύματα αυτού του εγκλεισμού. Τα θέατρα, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες συναυλιών και θεαμάτων παραμένουν κλειστές για το κοινό, αλλά οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν και ανυπομονούν να συναντήσουν το κοινό τους.

Αυτό το πνεύμα επιμονής της τέχνης και αντίστασης των καλλιτεχνών, θέλουμε να χαιρετίσουμε μέσω αυτής της δράσης, με τη βοήθεια ορισμένων από τους φίλους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Προέρχονται από διαφορετικούς τομείς, σκηνοθέτες, εικαστικοί, συγγραφείς, μουσικοί, σχεδιαστές, φωτογράφοι οι οποίοι θα εκφραστούν "online" και εικονικά τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, αυτή η δράση δεν θα είχε νόημα παρά μόνο αν την ακολουθούσαν πραγματικές συναντήσεις με τον καθένα από τους καλλιτέχνες αυτούς. Επειδή οφείλουμε να τους εκφράσουμε την υποστήριξή μας και την ευγνωμοσύνη μας, οι πολιτιστικές αυτές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση πριν το καλοκαίρι, στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης».

«Το “15+1 Carrés D’art” είναι ένα φιλόδοξο project από την 24plus1 και το I.F.T. που ευελπιστούμε να διοργανώνεται ετησίως, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση και την προβολή των καλλιτεχνών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου», αναφέρουν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του 24plus1.

Και συμπληρώνουν: «Το ιδιόμορφο αυτό παζλ, που συνδυάζει τα μέσα της τεχνολογίας με πολλές τέχνες μαζί, μπορεί να αναδείξει ή και να φέρει στην επιφάνεια τα όσα, μικρά ή μεγάλα μπορούν να επιτευχθούν με το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και την “επιμονή” της τέχνης. Μια πρώτη ιδέα αλληλεγγύης και ομαδικότητας πήραμε τον περασμένο Νοέμβρη στο “Emilia Art Event” για την ενίσχυση της ταινίας μας “Miracle Garden” και σας ευχαριστούμε όλους για άλλη μια φορά. Αυτή η δράση για εμάς είναι “τρόπον τινά” μια συνέχεια...

Ευχόμαστε να το απολαύσουμε και να εμπνευστούμε όλοι μαζί από αυτό. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να θέλουμε να τις δούμε. Και εμείς και όλοι όσοι, ανεξαιρέτως, μπορούμε και οφείλουμε να τις δούμε πιο σφαιρικά».

 

Δείτε τα έργα και μάθετε για τους καλλιτέχνες στην ιστοσελίδα: www.team24plus1.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ