Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στον αύλειο χώρο Μονής Λαζαριστών το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου

Προσιτός πολιτισμός για όλους από 23.8 έως 9.9

Β.Λ.

Στον αύλειο χώρο Μονής Λαζαριστών θα πραγματοποιηθεί φέτος εκτάκτως 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου. Από 23/8 μέχρι 9/9 /2020 θα παρουσιάσει 6 παραγωγές, τρεις εκ των οποίων με ελεύθερη είσοδο και τρεις με πολύ προσιτό εισιτήριο. Σε αυτές συνεργάστηκαν 36 τεχνικοί και 187 καλλιτέχνες, ενώ εκτιμάται πως θα τις παρακολουθήσουν 9000 θεατές.

«Στόχος μας είναι η στήριξη των καλλιτεχνών, ειδικά φέτος που οι άνθρωποι του πολιτισμού βιώνουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος διψά για ασφαλή ψυχαγωγία και αληθινή διασκέδαση. Εμείς παράγουμε προσιτό πολιτισμό για όλους. Στο πλαίσιο αυτό οι μισές εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Επταπυργίου θα έχουν μηδενικό εισιτήριο και οι άλλες μισές πολύ χαμηλό εισιτήριο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας το μεσημέρι της Παρασκευής κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έγινε στους κήπους της Βίλας Αλλατίνη για την παρουσίαση του προγράμματος. Τόνισε δε πως η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής έγινε λόγω της συγκυρίας που βιώνουμε με την πανδημία. Και υπενθύμισε την επιτυχία της περσινής διοργάνωσης τονίζοντας πως «ο κόσμος αγκάλιασε το Φεστιβάλ Επταπυργίου καταρρίπτοντας ρεκόρ προσέλευσης».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις βραδιές που θα γίνουν από 20 έως 23.7 στους κήπους της Βίλας Αλλατίνη τονίζοντας πως τα δωρεάν εισιτήρια που διατέθηκαν, έγιναν ανάρπαστα σε μόλις 4 ώρες. Εξάλλου εστίασε και στο γεγονός πως η ΠΚΜ κάνει εκδηλώσεις σε ιστορικά μνημεία εντάσσοντας τα στην καθημερινότητα των πολιτών. «Συνδέουμε την ιστορία με την τέχνη και τον σύγχρονο πολιτισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

«Του χρόνου το Φεστιβάλ Επταπυργίου θα επιστρέψει στο σπίτι του»

200710-eptapyrgio3.jpg

Στη δύσκολη απόφαση αλλαγής του τόπου διεξαγωγής του Φεστιβάλ αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Άννα Μυκωνίου.  «Ήμασταν άτυχοι με τη  πανδημία.  Είχαμε ετοιμάσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο στη διάρκεια του lockdown αλλάζαμε συνεχώς. Όταν μάθαμε πως ο χώρος του Επταπυργίου δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον χώρο  διεξαγωγής του Φεστιβάλ. Αν μέναμε στο Επταπύργιο, θα έπρεπε να γίνουν  ολιγομελείς παραγωγές για μόλις 60 θεατές κάθε φορά. Με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση πρότεινα στο ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ τη μεταφορά του Φεστιβάλ. Επιλέξαμε τον αύλειο χώρο Μονής Λαζαριστών,  ένα χώρο με ιστορία, παράδοση και υποδομές» ανέφερε η κα Μυκωνίου. Παράλληλα υπογράμμισε πως «του χρόνου το Φεστιβάλ Επταπυργίου θα επιστρέψει στο σπίτι του».

Στο γεγονός πως μετά την 1η διεξαγωγή του Φεστιβάλ, το Επταπύργιο είχε αυξημένη επισκεψιμότητα κατά 85.000 άτομα αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κα Βούλα Πατουλίδου, ενώ σημείωσε πως στους στόχους της ΠΚΜ είναι η ανάδειξη ενός ακόμη χώρου: της Αγίας Σοφίας.

 

Στο επίκεντρο οι ερμηνευτές και οι καλλιτέχνες

16f1b.jpg

Το φετινό πρόγραμμα παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου κ. Αθανάσιος Κολαλάς τονίζοντας πως αυτή τη φορά στο επίκεντρο είναι «οι ερμηνευτές και οι καλλιτέχνες». «Είναι αυτοί που χρειάζονται και τη μεγαλύτερη στήριξη αυτή την χρονιά», συμπλήρωσε.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει στις 23.8 με την συναυλία του Μάριου Φραγκούλη σε έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών (και δεύτερη εμφάνιση στις 24.8). Στις 27 και 28.8 ένα μουσικό ταξίδι σε γνωστά κομμάτια μεγάλων Ελλήνων συνθετών θα παρουσιάσουν  η Μαρία Φαραντούρη, η Έλλη Πασπαλά, η Μαρίζα Ρίζου και η Εύη Σιαμαντά. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου. Στις 30.8 και στο πλαίσιο του έτους Μπετόβεν θα παρουσιαστούν μοντέρνες μεταγραφές έργων του Γερμανού μουσουργού. Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε διεύθυνση Μαίρης Κωνσταντινίδου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Γρηγόρης Σημαδόπουλος. Στις 2 και 3.9 το κοινό θα απολαύσει μια βραδιά ποίησης αφιερωμένη στον ποιητή-ταξιδευτή Νίκο Καββαδία. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την MOYSA Συμφωνική ορχήστρα νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και τα κείμενα και την λογοτεχνική μελέτη έκανε η Άννα Μυκωνίου.  Συμμετέχουν Μαρίζα Κωχ, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ηλίας Βαμβακούσης και Κώστας Θωμαΐδης, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

9arpes.jpg

Στις 7.9 σειρά θα έχει η βραδιά "9 άρπες ταξίδι με 423 χορδές "όπου δύο μεγάλες αρπίστριες μια Ελληνίδα και μια από την Σόφια της Βουλγαρίας θα ερμηνεύσουν γνωστά κλασσικά έργα και σύγχρονα τραγούδια όπως πχ επιτυχίες των Abba και των Queen. Και η αυλαία του «Φεστιβάλ Επταπυργίου» θα πέσει στις 9.9 με την εκδήλωση «Ludvig Van Beethoven " όπου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα τιμήσει τον συνθέτη. Την ΚΟΘ θα διευθύνει ο μαέστρος Γεώργιος Βράνος.

16f1c.jpg

Διοργάνωση- παραγωγή: Κέντρο Πολιτισμού  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της UNESCO και  του ΥΠ.ΠΟ.

Προπώληση εισιτηρίων από τη www.viva.gr. Να σημειωθεί πως ανά παραγωγή θα υπάρχουν 50 δωρεάν θέσεις για ανέργους. Τιμές από 12 και 15 ευρώ .

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ