Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: Μεσίστια η σημαία της ΔΕΘ – Τέλος εποχής 70 ετών

Θεσσαλονίκη: Μεσίστια η σημαία της ΔΕΘ – Τέλος εποχής 70 ετών
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Ο κορωνοϊός ματαιώνει την φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης

Τ.Θ.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί την πρώτη διεθνή έκθεση στην ιστορία της Ελλάδας, έχοντας ανοίξει για πρώτη φορά πύλες τον Οκτώβριο του 1926. Στην 94η ιστορία της η ΔΕΘ διέκοψε την λειτουργία της μονάχα λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των καταστροφών που προκάλεσαν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, από το 1941 έως το 1950.

Στα 94 χρόνια της ύπαρξής της η ΔΕΘ έχει σφραγίσει την πορεία της Θεσσαλονίκης, όντας ένας καθρέφτης της πόλης, στα επιτεύγματά της, αλλά και στις δυσκολίες που έχει περάσει. Μετά από 70 ολόκληρα χρόνια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η φετινή 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω του κορωνοϊού και της εξάπλωσης που γνωρίζει τον τελευταίο καιρό.

Το πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη είναι ανυπολόγιστο.

Η φετινή ΔΕΘ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο στην διοργάνωση εκθέσεων εν μέσω του κορωνοϊού, ωστόσο, αντ’ αυτού η μη πραγματοποίησή της θα προκαλέσει ζημιά μεγατόνων στην αγορά της πόλης. Από τα ξενοδοχεία που θα μείνουν άδεια, μέχρι την εστίαση ή τους εργαζόμενους εντός της έκθεσης η απώλεια εκατομμυρίων θα φανεί άμεσα στην πόλη.

Είναι η ώρα για τους φορείς και τα επιμελητήρια να βγουν μπροστά. Πεδίον δόξης λαμπρό απλώνεται στο διάβα τους ώστε να διεκδικήσουν άμεσα από την κυβέρνηση την αποκατάσταση της ζημιάς. Η καταστροφή αυτή δεν μπορεί να ισορροπηθεί από την εσωτερική οικονομία της πόλης και η κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί άμεσα ώστε να υπάρξουν αποζημιώσεις για την απόφασή της να ματαιώσει τη ΔΕΘ. Ο «Τ.Θ.» καθημερινά θα βρίσκεται στις επάλξεις ώστε να αποτιμηθεί η ζημιά για την πόλη και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους επαγγελματίες της.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ «Τ.Θ.»

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Ματαιώνεται η διεξαγωγή της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που θα γίνονταν 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, και τα καταστήματα εστίασης από σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και άλλες περιοχές πρέπει να κλείνουν στις 12 το βράδυ σύμφωνα με τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και η Αναστασία Πελώνη.

«Είναι μια είδηση που μας στεναχωρεί, όμως η δημόσια υγεία είναι προτεραιότητα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Τάσος Τζήκας σχολιάζοντας την ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης της πόλης μας, ενώ υπογράμμισε πως τόσο η ΔΕΘ όσο και η Θεσσαλονίκη «υφίστανται μεγάλη ζημιά λόγω των επιπτώσεων του COVID-19».

Ωστόσο τόνισε πως «θα πρέπει να σεβαστούμε την άποψη των επιδημιολόγων. Οι επιστήμονες γνωρίζουν καλύτερα».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τα εναλλακτικά σενάρια που μπορεί να υπάρχουν ως αντίβαρο στην ακύρωση της ΔΕΘ τόνισε πως «θα εξετασθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και έπειτα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις».

Σημειώνεται πως εκπρόσωποι της ΔΕΘ είχαν προτείνει στον πρωθυπουργό την διεξαγωγή ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή και την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην πόλη μας.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Τζήκας, ακόμα και το πρωί της Δευτέρας, η γερμανική πλευρά διατηρούσε σταθερή την πρόθεσή της να συμμετάσχει με περίπου 60 εκθέτες στην έκθεση, στην οποία, σε πολιτικό επίπεδο, η χώρα θα εκπροσωπείτο από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ και την υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο γερμανικό περίπτερο επρόκειτο να αρχίσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και η διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα των εκθεμάτων ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου.

Η ΔΕΘ του 2020 θα ήταν η πρώτη διεθνής έκθεση που θα πραγματοποιείτο στην Ευρώπη, με βάση τα νέα υγειονομικά δεδομένα, που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού. Στόχος της διοίκησης ήταν να πρόκειται για μια διαφορετική έκθεση, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η οποία θα έδινε διεθνώς το μήνυμα ότι η εκθεσιακή βιομηχανία και η οικονομία προσαρμόζονται και επανεκκινούν μετά το lockdown.

Η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα γίνει ΔΕΘ

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έγινε το 1926. Με την χθεσινή ανακοίνωση της ματαίωσής της είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ. Από την πρώτη διοργάνωσή της υπήρξε μόνο μια δεκαετία παύσης, από το 1941 έως το 1950, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος -μεταξύ άλλων- ότι πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει τα κτίρια της ΔΕΘ, που τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες στη διάρκεια της Κατοχής. Η ΔΕΘ είχε πραγματοποιηθεί κανονικά το 1928, όταν στην Ελλάδα είχε ενσκήψει η επιδημία του δάγκειου πυρετού.

Φόβοι για φαινόμενα συνωστισμού μετά τα μεσάνυχτα

Φωτογραφία αρχείου

Εν τω μεταξύ ως εξίσωση για γερούς λύτες φαντάζει το μέλλον της εστίασης μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Ύστερα από τους μήνες παύσης λειτουργίας των καταστημάτων του κλάδου στο πλαίσιο του lockdown για τον περιορισμό του COVID-19 και τα μετέπειτα μέτρα ασφαλείας κατά την επαναλειτουργία τους, με τα χθεσινά επιπλέον μέτρα μπαίνουν νέα εμπόδια για τους επιχειρηματίες.

«Πολύ φοβάμαι πως οι νέες ανακοινώσεις μοιάζουν με τα σημάδια του Μαρτίου. Ένα νέο lockdown μπορεί να είναι πολύ κοντά», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση «που δεν κατάφερε να κάνει σωστούς ελέγχους και για ένα μικρό ποσοστό επιχειρηματιών που παρανομούν θα πρέπει τώρα να πάρει η μπάλα και τα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης».

Παράλληλα τόνισε πως από σήμερα «υπάρχει ορατός κίνδυνος χιλιάδες άτομα να μπουν σε αναστολή εργασίας γιατί αρκετά καταστήματα δεν θα ανοίξουν ή θα δουλέψουν με περιορισμένο ωράριο. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους επιχειρηματίες γιατί με τα 534 ευρώ δεν μπορεί να πληρωθεί ούτε το ενοίκιο, ούτε η ΔΕΗ και άλλα τρέχοντα έξοδα». Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει με τα delivery ανέφερε πως δεν γνωρίζουν ακόμη τις λεπτομέρειες. «Περιμένουμε το σχετικό ΦΕΚ για να δούμε», δήλωσε ο κ. Επιτροπίδης και εξέφρασε την εκτίμηση πως σύντομα «θα δούμε πάλι κόσμο να συναθροίζεται στις πλατείες με τα take away ποτά και μετά θα έχουμε πάλι την αστυνομία να κυνηγά τους παραβάτες».

Σχολιάζοντας την ματαίωση της φετινής ΔΕΘ είπε πως «είναι κάτι πολύ λυπηρό. Ακόμη από το στήσιμο των περιπτέρων και την προετοιμασία της ΔΕΘ, αλλά και στην διεξαγωγή της τα καταστήματα εστίασης κυρίως του κέντρου έπαιρναν ανάσα με την επιπλέον πελατεία. Ειδικά φέτος που είχαμε μια δύσκολη χρονιά, η ΔΕΘ θα έδινε μια ανακούφιση στους καταστηματάρχες και η ακύρωσή της είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο μας».

«Να μην δούμε εικόνες με συνωστισμό σε παραλίες και πάρκα»

Τον φόβο πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξαναδούμε εικόνες συνωστισμού νεαρών ατόμων σε πλατείες, πάρκα και παραλίες εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης.

«Φυσικά και η υγεία είναι πάνω από όλα. Μακάρι να είναι αποτελεσματικά τα νέα μέτρα και να μειωθούν τα κρούσματα. Όμως επειδή μιλάμε και κυρίως για νέους ανθρώπους, φοβάμαι πως μετά τις θα δούμε κόσμο να συνεχίσει να διασκεδάζει σε παραλίες και πάρκα μην τηρώντας τα μέτρα. Αν γίνει κάτι τέτοιο μπορεί να έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», σημείωσε.

Σχολιάζοντας παράλληλα τα μέτρα για την προσέλευση τουριστών τόνισε πως «σίγουρα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για αρκετούς». «Περιμέναμε αυτές τις δύο εβδομάδες για να δουλέψουμε κυρίως με Έλληνες τουρίστες, γιατί ξένοι έρχονται λίγοι, και τώρα, που θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα, προβλέπεται να έρθουν ακόμη λιγότεροι. Αντιλαμβανόμαστε πως τα μέτρα είναι έκτακτα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Ας ελπίσουμε μόνο να μειωθούν τα κρούσματα και να είμαστε υγιείς την επόμενη μέρα», συμπλήρωσε ο κ. Κουφίδης.

Τα νέα μέτρα αναλυτικά

Όπως ανακοίνωσε η κα. Πελώνη: "Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς,  κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων. 

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτισμός

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: «Πυρετός» στην Ελλάδα – Η στάση της Γερμανίας

Ένοπλη ληστεία με πυροβολισμό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης