Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: «Πυρετός» στην Ελλάδα – Η στάση της Γερμανίας

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis»

Στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10' το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Νωρίτερα η Άγκυρα με νεότερη NAVTEX που εξέδωσε μετά την ελληνική αντί-NAVTEX, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Επικοινωνία Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης προς ΝΑΤΟ: Μη αποδεκτές οι ίσες αποστάσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή. Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η στάση της Γερμανίας

Για ακόμα μία φορά, μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων, το Βερολίνο πρωταγωνιστεί σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υιοθετώντας τον ρόλο του «ανεξάρτητου μεσολαβητή». Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με την Αθήνα όσο και με την Άγκυρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «η Γερμανία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Επέκρινε, όμως, τη νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το πρωί για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου. «Αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», ενώ «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Παρ’ ότι επισήμως, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση εάν η καγκελάριος Μέρκελ σκοπεύει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται μία τηλεφωνική επαφή.

Ούτως ή άλλως αυτές τις ημέρες ήταν προγραμματισμένο η Άνγκελα Μέρκελ να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, με θέμα την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει η Τουρκία τέτοια σχέδια

Όπως ήταν φυσικό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε θέση στη διαμάχη, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας. Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Πηγές: Πρώτο Θέμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ