Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ζωή του Μέγα Αλεξάνδρου «ζωντανεύει» στη σκηνή

Στο Θέατρο Δάσους από το ΚΘΒΕ και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Της Λεμονιά Βασβάνη

 

Μία παράσταση με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ετοίμασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και θα τη δούμε στο Θέατρο Δάσους τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 21.00 στο πλαίσιο του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Πρόκειται για την «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου», που θα ανεβεί σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

«Βασισμένοι στη λαϊκή «παραμυθία» της Φυλλάδας του Μεγαλέξανδρου, της θρυλικής ιστορίας του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του μεγάλου Μακεδόνα που τη δημιούργησε η λαϊκή φαντασία αιώνες μετά τον θάνατό του, αλλά και στους “ντέντεκτιβς” ιστορικούς Αρριανό και Πλούταρχο, διοργανώνουμε μια συνάντηση με τον πιο γνωστό άγνωστο Οικουμενικό.

Η επίσημη ιστοριογραφία συνομιλεί με μύθους, θρύλους, μοιρολόγια και εμβατήρια στο πατρογονικό των Αιγών, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και το Θέατρο Δάσους», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι συντελεστές της παράστασης.  

”Η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου” κυκλοφορούσε μετά το 1680 στην ελληνική δημοτική γλώσσα, πεζή διασκευή παλαιότερων έργων, διασκευών που βασίζονται στο ελληνιστικό μυθιστόρημα του 3ου αιώνα του «Ψευδο-Καλλισθένη» με τίτλο «Βίος Αλεξάνδρου του Μακεδόνος». «Έχει παραπάνω από 1000 εκδόσεις και μάλιστα τον 19ο αιώνα κυκλοφορούσε και στα μπακάλικα. Είναι ένα από τα πλέον πολυδιαβασμένα κείμενα. Αποτελεί την πλευρά του μύθου του άνδρα αυτού, για τα ταξίδια, την ιστορία του. Ωστόσο έχει βάση στο τι πραγματικά συνέβη. Σκεφτείτε πως στο κείμενο ο Μέγας Αλέξανδρος αντιμετωπίζεται όπως ο Οδυσσέας ή ο Ηρακλής. Στην Τουρκοκρατία οι αναγνώστες διαβάζοντάς το, παραλλήλιζαν τους Τούρκους ως τους Πέρσες και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν αυτός που θα τους απελευθέρωνε από τον τουρκικό ζυγό», σημείωσε ο κ. Γκόνης σε τηλεφωνική μας επικοινωνία.

gkonis.jpg

Τόνισε πως η ραχοκοκαλιά της παράστασης είναι αυτό το κείμενο, ωστόσο πρόσθεσαν και άλλα κομμάτια από τον Αρριανό, τον Πλούταρχο κλπ.

Όσο για τη σημασία του Μέγα Αλέξανδρου ο σκηνοθέτης ανέφερε: «Στην ερώτηση της Γοργόνας αν ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος η απάντηση είναι “ναι”. Σήμερα ο Μέγα Αλέξανδρος ζει μέσα από τις ιδέες του. Και αν κάποιοι τον κατηγορούν για τους επεκτατικούς πολέμους που έκανε, αρκεί να σκεφτούν πως ήταν εκπολιτιστικοί πόλεμοι, προωθούσε τους μεικτούς γάμους, την ελληνική γλώσσα, πρέσβευε την οικουμενικότητα και όχι τον τοπικισμό. Και σήμερα που κάποιοι τον “διεκδικούν”, αρκεί μόνο να αναλογιστούν πως αυτός έλεγε ότι όλος ο κόσμος είναι ένα. Το ότι ήταν Έλληνας και Μακεδόνας αυτό το οφείλει στην διαγωγή του».

Να σημειωθεί πως η πρεμιέρα της παράστασης είχε δοθεί μπροστά από το Μουσείο Αιγών, στον τόπο όπου έχουν θαφτεί ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππος Β’. «Είχε μεγάλη βαρύτητα το ότι κάναμε εκεί την πρεμιέρα», σχολίασε ο κ. Γκόνης ενώ υπογράμμισε πως ιδιαίτερη σημασία έχει και η παράσταση στη Θεσσαλονίκη.

megas_alexandros_2.jpg

Συντελεστές

Σύνθεση κειμένου: Γλυκερία Μπασδέκη σε συνεργασία με τον Θοδωρή Γκόνη, Μεταγραφή αρχαίων κειμένων: Γλυκερία Μπασδέκη, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης, Σκηνικά-Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα, Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Γκόνης, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Φωτογραφίες: Στράτος Καλαφάτης, Φωτογραφίες παράστασης: Τάσος Θώμογλου.

Ηθοποιοί: Δημήτρης Κοντός, Ελένη Μαβίδου, Δημήτρης Μανδρινός, Έλενα Μεγγρέλη, Στεφανία Χονδράκη.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς

Επιστημονική σύμβουλος: Αγγελική Κοτταρίδη.

 

Χρήσιμα

Η παράσταση γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.  Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο digitalculture.gov.gr.

*Ισχύουν οι προκρατήσεις θέσεων της προγραμματισμένης για τις 24 Αυγούστου εκδήλωσης.

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκρέκας: Στα περυσινά επίπεδα και χαμηλότερα, οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι
«Η προσπάθειά μας δεν μένει μόνο στο θέμα του καλαθιού. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης
Σκρέκας: Στα περυσινά επίπεδα και χαμηλότερα, οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι