Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σπουδαστές μουσικής παίζουν δωρεάν για το κοινό!

Στο αίθριο της αίθουσας Μωρίς Σαλτιέλ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Βήμα σε σπουδαστές ωδείων της πόλης, ανερχόμενους ταλαντούχους μουσικούς που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της εκπαίδευσης αλλά έχουν ήδη κατακτήσει ένα υψηλό μουσικό επίπεδο, δίνει το Μέγαρο Μουσικής  Θεσσαλονίκης μέσα από τις συναυλίες του «Κύκλου Νέων Μουσικών» που πραγματοποιεί.

«Για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό η εκπαίδευση να γίνει πράξη, η μελέτη με τον δάσκαλο στο Ωδείο να οδηγήσει στον στόχο που είναι το κοινό και η επικοινωνία μαζί του. Και αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αυτή την περίοδο γιατί εκδηλώσεις σαν κι αυτή βοηθούν τα παιδιά να μην αποπροσανατολίζονται από τις δυσκολίες της πανδημίας, που όλοι ελπίζουμε να παρέλθει, και να μελετούν ώστε να πετύχουν τους στόχους τους μακροπρόθεσμα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Βασίλης Κίτσος από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, πέντε μαθητές του οποίου θα παίξουν αύριο στην συναυλία που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, το αίθριο της αίθουσας «Μωρίς Σαλτιέλ» στον 5ο όροφο του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου, ο οποίος αξιοποιείται για πρώτη φορά με συστηματικό τρόπο.

«Θα έχουμε δύο ντουέτι (Κωνσταντίνα Κουκουμπέση – πιάνο, Σοφία Κουπίδου – βιολί και Αγγελική Αλεξανδρίδου – κιθάρα, Ευαγγελία Τσόχα - κιθάρα) για να δείξουμε τη σημασία των μικρών μουσικών συνόλων, και ένα σόλο (Ευαγγελία Κλήμου - πιάνο)» σχολίασε.

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη νέα χρονιά τόνισε πως «υπάρχουν πολλές αποφάσεις και από το υπουργείο Παιδείας και από το υπουργείο Πολιτισμού. Δεν είναι εύκολο να συμπεριληφθούν όλες οι υπο-περιπτώσεις. Καταβάλλουμε όμως κάθε προσπάθεια για να πετύχουμε το υψηλότερο ποσοστό μιας ποιοτικής εκπαίδευσης μέχρι να παρέλθει αυτή η δύσκολη περίοδος. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση είτε αυτή είναι διαδικτυακή είτε δια ζώσης», ανέφερε ο κ. Κίτσος.

 

Δ. Χανδράκης: «Είναι σημαντικό που τα παιδιά θα παίξουν με κοινό»

 

«Το πιο σημαντικό είναι πως σε δύσκολους καιρούς που ζούμε και που οι συναυλίες έχουν λιγοστέψει και η επαφή με το κοινό σχεδόν δεν υπάρχει πια, τα παιδιά θα παίξουν μουσική με κοινό», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ κ. Δημήτρης Χανδράκης με αφορμή τη συμμετοχή εννέα φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στη συναυλία που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής στις 9/9. «Θα έχουμε Κουαρτέτο εγχόρδων  για 2 βιολιά, βιόλα και βιολοντσέλο (Βασιλική Μπεκιάρη βιολί,   Γρηγορία Παπαδοπούλου βιολί, Φαίδρα Ζαγοριανού βιόλα,  Ευστρατία Χαλουλάκου βιολοντσέλο), και ένα Kουιντέτο  για πιάνο, 2 βιολιά, βιόλα, βιολοντσέλο (Στεφανία Χασάπη βιολί, Στέλλα Παυλάκη βιολί, Αντώνης Τζιβένης βιόλα, Άρτεμις Κουκουζίκα βιολοντσέλο, Ευάγγελος Παπαμανώλης πιάνο)», συμπλήρωσε. Απαντώντας σε ερώτησή μας για την εκπαιδευτική διαδικασία από το νέο ακαδημαϊκό έτος είπε πως «θα ακολουθηθούν οι κανόνες και οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας. Αυτό που ισχύει είναι πως για τάξεις άνω των 50 ατόμων θα γίνεται εξ αποστάσεως το μάθημα. Για μικρότερο αριθμό μαθητών και εφόσον υπάρχουν κατάλληλες αίθουσες θα γίνεται δια ζώσης. Πάντως στο τμήμα μας τα περισσότερα μαθήματα είναι ατομικά ή με λίγα άτομα οπότε το πιο πιθανό είναι να γίνονται από κοντά», τόνισε ο κ. Χανδράκης.

 

Δ. Ζησέκα: «Ο μουσικός αντιλαμβάνεται αυτό που θέλει να εκφράσει, παίζοντας ζωντανά»

megaro_moysikis.jpg

«Ανέκαθεν πολιτική μας ήταν να κάνουν οι μαθητές μας όσες περισσότερες εμφανίσεις μπορούν τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της πόλης. Ένας μουσικός μπορεί να αντιληφθεί αυτό που θέλει να εκφράσει ενδόμυχα παίζοντας ζωντανά στο κοινό. Στη μουσική τα έργα αποτελούν μια καλή βάση, όμως η ερμηνεία απαιτεί συναίσθημα το οποίο έρχεται μετά», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η μαέστρος, μουσικολόγος Δήμητρα Ζησέκα από το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο. Συμπλήρωσε πως «αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά η συναυλία αυτή που πραγματοποιεί το Μέγαρο Μουσικής με συμμετοχή σπουδαστών Ωδείων της πόλης». Από το Ωδείο τους συμμετέχουν στην αυριανή συναυλία τρία παιδιά, ένας πιανίστας (Ηρακλής Αλεξόπουλος), μια φλαουτίστα (Μαρία Αμπατζή) και μια μονωδός (Πανδώρα Καμπούρη).

Σημειώστε πως στη συναυλία της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου εμφανίζονται και σπουδαστές από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (Δημήτρης Ποζίδης – βιολί, Παύλος Νίκου – κλαρινέτο, Βασίλης Ζωίδης – πιάνο, Μαρία Τσιακαλάκη – πιάνο, Δαμιανός Παπαδόπουλος – πιάνο, Δανάη Μπόστα - φλάουτο με ράμφος, Ιφιγένεια Ευαγγελοπούλου – τραγούδι, Ειρήνη Τερζητάνου – τραγούδι, Ισμήνη Γιαννάκη – πιάνο).

 

Χρήσιμα

Είσοδος ελεύθερη (προσκλήσεις διατίθενται ηλεκτρονικά στο www.tch.gr και στα εκδοτήρια του Μεγάρου). Κάθε συναυλία διαρκεί περίπου μία ώρα.

Ο θεσμός αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη χειμερινή περίοδο.

- Η χρήση μάσκας από κάθε θεατή κατά την είσοδο, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς και κατά την έξοδό του, είναι υποχρεωτική.

- Η χρήση μάσκας κατά τη χρήση του ασανσέρ είναι υποχρεωτική.

- Δεν προβλέπεται διάλειμμα.

- Υπάρχει ισχυρή σύσταση για ηλεκτρονική προμήθεια εισιτηρίων.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ¨"Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης: Πολιτεία - ΕΠΟ να αναλάβουν δράση για να γίνει με κόσμο ο τελικός του Κυπέλλου
Δηλώνει ότι έχει τη διάθεση να συμβάλει, ώστε το Πανθεσσαλικό Στάδιο να είναι έτοιμο μέχρι τις 25 του μήνα
Άρης: Πολιτεία - ΕΠΟ να αναλάβουν δράση για να γίνει με κόσμο ο τελικός του Κυπέλλου