Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Η Θεσσαλονίκη πηγή έμπνευσης για τις τέχνες

Έκθεση φωτογραφιών από το Αρχείο του Βασίλη Μποζίκη, αλλά και βιβλίο για τις αντιθέσεις της πόλης

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Πηγή έμπνευσης για δημιουργούς συνεχίζει να αποτελεί η Θεσσαλονίκη. Αυτή την εβδομάδα θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης μια έκθεση με φωτογραφίες της πόλης από τη δεκαετία του ’70. Παράλληλα τις αντιθέσεις της πόλης επιχειρεί να εξετάσει το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα «Θεσσαλονίκη -Από το περίκλειστο παρελθόν...στην ανοιχτή πόλη» από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και τις Εκδόσεις νήσος.

Η έκθεση με τίτλο, “Ψυχή μου εσύ, Θεσσαλονίκη! Βασίλης Μποζίκης 1970-1980” θα φιλοξενείται από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλ. Ιπποδρομίου) και αποτελεί μια διοργάνωση με το Αρχείο του Βασίλη Μποζίκη.

Σε αυτήν ο επισκέπτης θα δει φωτογραφίες του Βασίλη Μποζίκη, ενός διακεκριμένου φωτορεπόρτερ της πόλης, που προσπάθησε να εικονογραφήσει τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1970.

ekethsi_kith.jpg

Δρόμοι της πόλης, συνοικίες, διαδηλώσεις, πολυώροφες οικοδομές, παλαιότερες οικίες, παιδιά που παίζουν, ο μεγάλος σεισμός, εικόνες καθημερινές ή επίσημες που εστιάζουν στη στιγμή, σε εκείνο που περνά απαρατήρητο. Ο φακός μοιάζει να έχει σταθεί ως μάρτυρας, σε μια εποχή που η Θεσσαλονίκη πάλευε ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Όμως ο φωτογράφος φαίνεται σαν να χρησιμοποιεί τα γεγονότα για να μας προτείνει άγνωστες ή χαμένες ψηφίδες της πόλης. Οι φωτογραφίες του Βασίλη Μποζίκη δείχνουν μια πόλη που οι μεγαλύτεροι από εμάς θυμόμαστε με νοσταλγία.

Η έκθεση θα συνοδεύεται με τεκμήρια από την προσωπική και επαγγελματική ζωή του φωτογράφου.

Εγκαίνια δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών. Για την περιήγηση στην έκθεση είναι απαραίτητη η χρήση υγειονομικής μάσκας και οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020 και οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-14:00 & Τετάρτη και Πέμπτη 18:00-21:00. Οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις ομάδων έως οκτώ (8) ατόμων μπορούν να γίνονται μετά από επικοινωνία στα τηλέφωνα 2313-31.8710 και 8709.

 

Θεσσαλονίκη

Από το περίκλειστο παρελθόν...στην ανοιχτή πόλη

biblo_thessalonik.jpg

Μια συλλογή κειμένων, που επιχειρεί να αναδείξει τις αντιθέσεις μιας πόλης που ακροβατεί ανάμεσα σε «δύο πρόσωπα» αποτελεί το βιβλίο με τίτλο «Θεσσαλονίκη- Από το περίκλειστο παρελθόν...στην ανοιχτή πόλη» που κυκλοφόρησε από το ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και τις εκδόσεις νήσος.

Από τη μια πλευρά η Θεσσαλονίκη ανοίγεται στον κόσμο, ως μια πόλη εξωστρεφής, ανοιχτή στην πολυτισμικότητα, ανεκτική στη διαφορετικότητα και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και από την άλλη επιστρέφει στο συντηρητικό εαυτό της.

Με αφορμή τα συλλαλητήρια του 2018 και τις εθνικιστικές τάσεις που προέκυψαν από την συμφωνία των Πρεσπών, ιστορικοί, θεολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, ακτιβιστές και πολιτικοί, προσπαθούν να αναδείξουν τις αιτίες που σηματοδοτούν την επιστροφή της πόλης στο σκοτεινό παρελθόν της και πως μπορεί να αναχαιτιστεί.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους σκεπτόμενους πολίτες, που αναζητούν μέσα από το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, να εξαλείψουν κάθε αναχρονισμό που εμποδίζει την τροχιά εξόδου από το «σκοτεινό» παρελθόν.

«Τα κείμενα του τόμου επιχειρούν να φωτίσουν «τα εργαστήρια του σκοτεινού Βαρδάρη», την αποσιωπημένη ιστορία της πόλης, τις ποικίλες ομάδες και σωματεία τα οποία δρουν και παράγουν ιδεολογία «από τα κάτω». Αλλά και αναζητούν τρόπους ώστε οι δημοκρατικές, ριζοσπαστικές και πολιτιστικές δυνάμεις της πόλης να υπερασπίσουν την κληρονομιά μιας πόλης ανοιχτής στον κόσμο», αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ