Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Μπαρόκ μουσική ως γιατρειά!

Στο 4ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Έχοντας κερδίσει κοινό και κριτικούς, το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής θα διεξαχθεί για 4η χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Φάρμακο η μουσική για τις λύπες», μάς υπενθυμίζει το φετινό φεστιβάλ. Και στις 30 Οκτωβρίου, 6 και 20 Νοεμβρίου 2020 ατο Κτίριο Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του ΜΜΘ, έχει ετοιμάσει δύο συναυλίες με έργα των κορυφαίων Γερμανών συνθετών του μπαρόκ Μπαχ και Τέλεμαν, αλλά και μία συναυλία-έκπληξη όπου το Φεστιβάλ θα προσεγγίσει το έργο του Μπετόβεν με τον ιδιαίτερο τρόπο του, μέσα δηλαδή από όργανα εποχής και ιστορική ερμηνεία της μουσικής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιαστεί αυτούσια στο Φεστιβάλ Μπαρόκ Τεχνών της Σόφιας, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της διοργάνωσης του ΜΜΘ με μια αντίστοιχη καταξιωμένη διοργάνωση του εξωτερικού.

«Ο ειδικότερος τίτλος του 4ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής προέρχεται από το λατινικό μότο musica laetitiae comes medicina dolorum (η μουσική είναι συνοδός της χαράς, φάρμακο για τις λύπες / για τους πόνους), που βρίσκεται συχνά γραμμένο σε πληκτροφόρα του 18ου αιώνα, κυρίως τσέμπαλα, και διακρίνεται στο όργανο που παίζει η νεαρή γυναίκα στον πίνακα ‘Μάθημα μουσικής’ του μεγάλου Ολλανδού μπαρόκ ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ. Η φράση musicamedicinadolorum, ως τίτλος του φεστιβάλ, γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη φέτος και προτείνει, με μια πνοή αισιοδοξίας, τη μουσική ως γιατρειά», αναφέρει ο καλλιτεχνικός επιμελητής του Φεστιβάλ Δήμος Γκουνταρούλης. Και συμπληρώνει: «Με αφορμή δύο σημαντικές επετείους, μία ευρέως γνωστή και μια πιο κρυφή, η κεντρική ιδέα του 4ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής είναι ένα αφιέρωμα στους δύο μέγιστους συνθέτες του 18ου αιώνα και της ιστορίας της δυτικής μουσικής: Μπαχ και Μπετόβεν. Ακριβώς πριν από 300 χρόνια, το 1720, ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ έγραψε στο Köthen τις εμβληματικές Σονάτες και Παρτίτες για σόλο βιολί. Πριν από 250 χρόνια, το 1770, γεννήθηκε στη Βόννη ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν μέχρι τον Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ, τον Χάιντν και τον Μότσαρτ δεν είναι παρά ένα βήμα, κι από αυτούς μέχρι τον Μπετόβεν άλλο ένα. Μέσα από τους ήχους των οργάνων εποχής και με οδηγό την ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία της παλαιάς μουσικής, το φεστιβάλ φέτος κάνει τολμηρό αλλά συνεπές άνοιγμα, φτάνοντας έως τη μουσική των αρχών του 19ου αιώνα και τον πρώιμο ρομαντισμό. Τρεις συναυλίες με μουσική δωματίου υπερβατικής ομορφιάς και τέχνης, υψηλής αισθητικής και αξεπέραστου βάθους, με μερικούς από τους πιο δραστήριους και ταλαντούχους μουσικούς της ελληνικής και ευρωπαϊκής μπαρόκ σκηνής».

 

Οι συναυλίες

-Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

BACH, Σίμος Παπάνας - μπαρόκ βιολί, Γεράσιμος Χοϊδάς - τσέμπαλο

-Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

BEETHOVEN, ZefiraValova- μπαρόκ βιολί, Σίμος Παπάνας - μπαρόκ βιολί, DavidBogorad- μπαρόκ βιόλα, Δήμος Γκουνταρούλης - μπαρόκ τσέλο, Αλέξης Καραϊσκάκης - μπαρόκ τσέλο, Vasily Ilisavsky - φορτεπιάνο

-Παρασκευή 20 Νοεμβρίου

BACH – TELEMANN, Δημήτρης Κούντουρας - μπαρόκ φλάουτο, Φανή Βοβώνη - μπαρόκ βιολί, Ιάσων Ιωάννου - μπαρόκ τσέλο, Πάνος Ηλιόπουλος – τσέμπαλο.

Έναρξη: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 7€ (μειωμένο). Με την υποστήριξη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες, υποχρεωτική είναι:

η ηλεκτρονική προμήθεια εισιτηρίων και η χρήση μάσκας καθ’ όλη την παραμονή του κοινού στο ΜΜΘ. Οι συναυλίες δεν έχουν διάλειμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ