Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λογοτεχνία: «Πάντα ο διάβολος»

Το μυθιστόρημα που έγραψε ο Ντόναλντ Ρέι Πολκ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στα 1957 στο Νόκεμστιφ η οικογένεια Ράσελ μένει σε ένα απομονωμένο σπίτι που έχει νοικιάσει από έναν δικηγόρο. Ο πατέρας της οικογένειας, Γουίλαρντ Ράσελ, έχει εγκατασταθεί εκεί με την γυναίκα του την οποία ερωτεύθηκε σε ένα εστιατόριο στο οποίο αυτή εργάζονταν ως σερβιτόρα όταν εκείνος επέστρεφε στην πατρίδα του μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ η πίστη του είχε κλονιστεί στο πεδίο της μάχης, αποφασίζει να συμφιλιωθεί με τον θεό. Τοποθετεί έναν σταυρό σε εξωτερικό χώρο κοντά στο σπίτι του και εκεί προσεύχεται. Όταν η γυναίκα του αρρωστήσει και ο καρκίνος της είναι αγιάτρευτος στρέφεται στο θεό και μαζί με τον γιο του, Άρβιν, προσεύχονται για την σώσουν. Καταφεύγουν στις…. θυσίες ζώων για να ευδαιμονίσουν τον θεό ώστε να κάνει το θαύμα του.

Όταν πεθάνει η σύζυγος, ο Γουίλαρντ απαρηγόρητος αυτοκτονεί και ο Άρβιν μετακομίζει και πρέπει να ζήσει με την γιαγιά του, τον θείο του και μια «ετεροθαλή» ορφανή από μητέρα αδερφή. Στην τοπική κοινωνία η Εκκλησία έχει τον μέγιστο ρόλο, οι πιστοί ακούν το κήρυγμα των ιερέων έστω κι αν πολλές φορές αυτό δεν είναι παρά ασυναρτησίες και βαρύγδουπες παραστάσεις ατόμων που δεν θα έπρεπε να υπηρετούν τον θεό. Ένας πάτερ καταπίνει αράχνες για να αποδείξει πως δεν τις φοβάται με την δύναμη που του δίνει ο θεός, άλλος κακοποιεί σεξουαλικά ανήλικες κοπέλες, ενώ μετά αρνείται τις πράξεις του.

Παράλληλα ένα νεαρό ζευγάρι κάνει road trips που έχουν άδοξο τέλος για όποιον επιβάτη μπαίνει στο αυτοκίνητό τους για δωρεάν μεταφορά.

Ο Άρβιν σε αυτό το σύμπαν μεγαλώνει, ενηλικιώνεται, όμως λύνει τις διαφορές του με τον τρόπο που του έμαθε ο πατέρας του. Με τη βία, στη σωστή όμως στιγμή.

Ο Ντόναλντ Ρέι Πολκ έγραψε το 2011 το «Πάντα ο διάβολος» και το βιβλίο έγινε διεθνές best seller. Πρόσφατη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησαν στην χώρα μας οι εκδόσεις Μεταίχμιο τον Σεπτέμβρη του 2020. Με την πένα του ο συγγραφέας δίνει στον αναγνώστη το κλίμα της Αμερικής των δεκαετιών 60 και 70, με αναφορές στους πολέμους (Β’ Παγκόσμιο και Βιετνάμ), σχόλια για τις αγροτικές κοινωνίες με τους πολλές φορές αγράμματους πολίτες που γίνονται έρμαιο των τοπικών αρχών (είτε αυτοί είναι ιερείς ή η διεφθαρμένη αστυνομία), δίχως να έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν. Ο Άρβιν που μάχεται σε ότι του συμβαίνει το καταφέρνει μόνο με τη βία, με σύμμαχο τον διάβολο.

Να σημειώσουμε πως πρόσφατα κυκλοφόρησε στο Netflix ταινία που είναι βασισμένη πάνω στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές τους Τομ Χόλαντ και Ρόμπερτ Πάτινσον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο: Πολύ καλή εκκίνηση για το 2022 - Πρώτο σε απόδοση στην Ευρώπη
Έδειξε "χαρακτήρα" και την εβδομάδα που πέρασε, παραμένοντας η πρώτη αγορά σε απόδοση στην Ευρώπη και στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως
Χρηματιστήριο: Πολύ καλή εκκίνηση για το 2022 - Πρώτο σε απόδοση στην Ευρώπη