Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξασφάλιση χρηματοδότησης μέχρι το 2023 για την ΔΕΒΘ

Ανακοινώθηκε κατά τα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης – Εξ ολοκλήρου διαδικτυακά η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης μέχρι και το 2023 ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης κατά την τελετή εγκαινίων του θεσμού που φέτος θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

Την έναρξη της ΔΕΒΘ κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η ΠτΔ τόνισε πως μέσα στην πανδημία οι αναγνώστες δεν εγκατέλειψαν το βιβλίο και πως «την τελευταία περίοδο διαβάστηκαν περισσότερο ιστορικά βιβλία και βιβλία λογοτεχνίας». Εξήρε τη σημασία της ΔΒΘ λέγοντας πως «στα  17 χρόνια παρουσία της ενέταξε την Ελλάδα στον κόσμο βιβλίου. Δεν επένδυσε μόνο στην εξωστρέφεια προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων μεταφραστών, αλλά διοργάνωσε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συναντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα, δημιούργησε έναν πόλο έλξης για παιδιά και εφήβους, και τόνωσε την φιλαναγνωσία. Φέτος παρά τις δύσκολες συνθήκες έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Είναι μια εκδήλωση τόσο δημοκρατική και τόσο χρήσιμη. Κηρύσσω έναρξη με βεβαιότητα πως το στοίχημα της φετινής διοργάνωσης θα κερδηθεί και η ΔΕΒΘ θα είναι ένας γόνιμος τόπος εμπειριών και αναζητήσεων στα χρόνια που θα έρθουν».

Παράλληλα η κυρία Σακελλαροπούλου στην ομιλία της εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξουν σύντομα τα βιβλιοπωλεία ενώ ευχήθηκε του χρόνου να γίνει η ΔΕΒΘ στους χώρους της ΔΕΘ –HELEXPO.

Στη σημασία του θεσμού αναφέρθηκε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη τονίζοντας πως έχει διεθνές κύρος και αναγνώριση. Για την φετινή διοργάνωση είπε πως «είναι προσαρμοσμένη στο ψηφιακό περιβάλλον και αναδεικνύει το βιβλίο, όχι μόνο μέσα από νέους τίτλους και γνωριμίες με νέους συγγραφείς, αλλά και μέσα από συζητήσεις απόλυτα επίκαιρες είτε αφορούν στην επέτειο από το 1821 είτε στην πανδημία είτε στο προσφυγικό». Σημείωσε πως λόγω της βεβαρημένης επιδημιολογικής κατάστασης στην πόλη μας, δεν θα γίνουν άλλες εκδηλώσεις από το στούντιο της Θεσσαλονίκης ενώ όσες είχαν προγραμματιστεί «μεταφέρονται» στο διαδίκτυο, καθώς όπως τόνισε η κυρία Μενδώνη, απόλυτη προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία.

Στο οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης εστίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση της ΔΕΒΘ για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι δηλαδή το 2023. Και είμαστε σε συνεργασία με τον πρόεδρο κ. Κούκη για να εντάξουμε αυτή την χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ο θεσμός αυτός και πέρα από αυτή την ημερομηνία».

Για την φετινή ΔΕΒΘ είπε πως «εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή» και «μπορεί να είναι διαφορετική είναι όμως εξίσου σημαντική».

Εξάλλου ανέφερε πως η ΠΚΜ στηρίζει σταθερά την ΔΕΒΘ όπως και άλλους πολιτιστικούς θεσμούς και φορείς.

Ευχήθηκε αυτή «να είναι η πρώτη και τελευταία χρονιά που γίνεται διαδικτυακά η ΔΕΒΘ». «Η τεχνολογία αναμφίβολα ήταν σταθερός σύμμαχός μας. Προσωπικά όμως πιστεύω πως δεν μπορούν τα πάντα να αντικατασταθούν από το ίντερνετ. Ευτυχώς στην αίσθηση του βιβλίου δεν την στερηθήκαμε. Αντίθετα το βιβλίο μας συντροφεύει και είναι διέξοδος για πολλούς πολίτες. Εύχομαι του χρόνου να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί δια ζώσης», υπογράμμισε.

Η ΔΕΒΘ είναι μια από τις αγαπημένες μου εκθέσεις. Η ΔΕΘ-HELEXPO μέσω αυτής αποδεικνύει τη σημασία που δείχνει στον πολιτισμό. Στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες. Και θέλω να δώσουμε ένα μήνυμα πως η πόλη μας είναι ζωντανή και θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη», ανέφερε στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο πρόεδρος της ΔΕΘ –HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας: Παράλληλα ευχήθηκε την επόμενη χρονιά να έχουμε ΔΕΒΘ με φυσική παρουσία.

Την ίδια ευχή έκανε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας που τόνισε πως η πόλη μας μπορεί να δοκιμάζεται με τον κορωνοϊό και αγωνίζεται αλλά αισιοδοξεί. Είπε πως «Ο θεσμός τα ΔΕΒΘ είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Σήμερα, 17 χρόνια μετά, ως έφηβη πλέον η ΔΕΒΘ εισέρχεται δυναμικά στην ψηφιακή εποχή. Και ο δήμος στηρίζει αυτό το θεσμό, αυτή τη γιορτή. Παράλληλα ενισχύει δράσεις που στηρίζουν τον πολιτισμό και την φιλαναγνωσία». Ο κ. Ζέρβας σχολίασε πως ίσως θα έπρεπε να ήταν ανοιχτές οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία για να παίρνουμε πνευματική τροφή, ενώ σχολίασε πως το βιβλίο αντέχει στον χρόνο και αυτό το αποδεικνύει και η πληθώρα των εκδόσεων που κυκλοφορούν.

Για το πάθος και την ευελιξία των εκδοτών που συμμετέχουν στην φετινή ΔΕΒΘ αναφέρθηκε ο διευθυντής της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου κ. Μανώλης Πιμπλής. «Ο εκδοτικός κόσμος στάθηκε συμπαραστάτης μας σε αυτή την έκθεση. Γνωρίζετε πως δεν θα υπάρχουν πάγκοι και περίπτερα εκδοτών. Η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας επιβεβαιώνει πως έχουν αγάπη και μεράκι για το επάγγελμά τους», ανέφερε ο κ. Πιμπλής.

Είπε πως στην νέα εποχή λόγω της πανδημίας υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις. Παράλληλα σημείωσε πως θα μπορούσε στο μέλλον

παράλληλα με την δια ζώσης Έκθεση να υπάρχει και ένα ψηφιακό κομμάτι ώστε να παρακολουθήσει τα γεγονότα κάποιος που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από την πόλη ή να συνδεθεί ένας συγγραφέας που βρίσκεται από μια μακρινή ήπειρο και ενδεχομένως να αποθηκευτεί ένα υλικό που να υπάρχει ως αρχείο και αποτύπωμά της έκθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mητέρα Ελένης Τοπαλούδη: «Μας δουλεύουν ρε» - Ένταση με την Υφυπουργό Εργασίας
«Δεν θέλω να επαιτήσω, θέλω να μου δώσετε τη χαμένη μου αξιοπρέπεια. Δεν ζητάω, θέλω εσείς σαν Πολιτεία να δώσετε μια λύση», είπε η μητέρα της Ελένης...
Mητέρα Ελένης Τοπαλούδη: «Μας δουλεύουν ρε» - Ένταση με την Υφυπουργό Εργασίας
Φον ντερ Λάιεν: Ασφαλείς για τον χειμώνα αλλά με κόστος τις υψηλές τιμές ενέργειας
«Όλα αυτά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανιών - ιδιαίτερα των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας μας»
Φον ντερ Λάιεν: Ασφαλείς για τον χειμώνα αλλά με κόστος τις υψηλές τιμές ενέργειας