Mε μεγάλη επιτυχία και sold out προβολές συνεχίζεται το 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδια και Νέους!
Μέσα σε τρεις μόλις ημέρες, την πλατφόρμα προβολών του Φεστιβάλ (online.olympiafestival.gr) επισκέφθηκαν 20.026 μοναδικοί επισκέπτες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 24.977 κρατήσεις και 15.391 προβολές στο πρώτο τριήμερο. Καταγράφηκαν 221.351 προβολές σελίδων.
Αρκετές ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας είναι ήδη sold-out, ωστόσο σε κάποιες προστέθηκαν επιπλέον θεάσεις από τις προγραμματισμένες
Οι επιλογές όμως παραμένουν πολλές –για όλη την οικογένεια. Εκτός από το πλούσιο πρόγραμμα ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, animation και ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), υπάρχουν και μερικά πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα:
*Τζιάνι Ροντάρι, Διδάσκοντας τη Γραμματική της Φαντασίας. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, τιμά τη μνήμη του κορυφαίου Ιταλού συγγραφέα του 20ου αι. Πρωτοπόρος του σύγχρονου παραμυθιού, ο Gianni Rodari δεν απέσπασε τυχαία το 1970 το βραβείο “Χανς Κρίστιαν Άντερσεν”, το οποίο θεωρείται το βραβείο Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας. Με τρόπο ριζοσπαστικό και ευφάνταστο, συνδυάζει το χιούμορ του παραλόγου με το ανήσυχο πνεύμα των ηρώων του και χρησιμοποιεί τις αλλοιώσεις της γλώσσας για να φτιάξει χώρο να γεννηθεί το “φανταστικό θέμα, το ερέθισμα για μια ιστορία από μια μόνο λέξη”. Ο Ροντάρι παρατήρησε με προσοχή τον κόσμο της παιδικής ηλικίας και τις ανάγκες της κι έδωσε στους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς πλήθος εργαλείων για να πειραματιστούν σε νέα παιδαγωγικά μονοπάτια, αντλώντας από τις ανακαλύψεις της καθημερινής ζωής, της τέχνης, της μουσικής και της φύσης. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις ταινίες (Τούρτα στον ουρανό, Γαλάζιο βέλος και Cipollino), βασισμένες σε βιβλία του Ροντάρι, ένα στρογγυλό τραπέζι που διερευνά σημαντικές πτυχές του έργου του και τις επιρροές του στην εκπαιδευτική διαδικασία κι ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο, που αναφέρεται στη “μαγική τράπουλα” των παραμυθιών του.
*2020. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Δεκαπέντε Έλληνες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες συστήνουν στο ενήλικο κοινό τη γενιά που έρχεται, μέσα από ευαίσθητες μικρού μήκους προσεγγίσεις ζητημάτων που την απασχολούν. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι πρόσφατα βραβευμένες στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Βούτα του Δημήτρη Ζάχου, Το τέλος του πόνου (Μια πρόταση) της Ζακλίν Λέντζου, Μελατονίνη του Νίκου Πάστρα και Antivirus της Αναστασίας Σίμα.
* INTERREG – CIAK: Ο ιταλικός νότος και η δυτική Ελλάδα συνομιλούν κινηματογραφικά. Η δράση ενέπλεξε νεαρούς σκηνοθέτες από την Απουλία και την Ελλάδα, οι οποίοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν 10 μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, βασισμένες στον κοινό βίο Ελλάδας και Ιταλίας, στοχεύοντας να προσδώσουν αξία και ορατότητα στις εμπλεκόμενες στο πρότζεκτ περιοχές (Απουλία, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας). Η παραγωγή των ταινιών μικρού μήκους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου CIAK του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας [Interreg V-A Greece - Italy] 2014-2020
* Γέφυρες. Ένα αφιέρωμα που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των παιδιών και νέων προσφύγων να γνωρίσουν, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές ανθρώπινες αξίες με όχημα τον κινηματογράφο. Για τον σκοπό αυτό, το Δανέζικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου μεταγλώττισε στην αραβική γλώσσα επιτυχημένες δανέζικες ταινίες για παιδιά και νέους.
Kαι βέβαια, οι μικροί (και μεγάλοι ) σινεφίλ μπορούν να επιλέξουν από τα πακέτα ταινιών της 20ης Camera Zizanio που έχουν γυριστεί από παιδιά για παιδιά είναι ταξινομημένες σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: έως 12 ετών, από 13 έως 16 ετών και από 17 ετών και πάνω, με βάση την ηλικία των μικρών δημιουργών τους.
Ανάμεσά τους θα βρείτε κι έναν μεγάλο αριθμό ταινιών «Covid-19» που γύρισαν παιδιά σε συνθήκες καραντίνας . Τα βραβεία όλων των τμημάτων θα ανακοινώνονται σταδιακά online, από τις 17:00 του Σαββάτου 5/12/2020.
Στο φετινό, 23ο Φεστιβάλ διαγωνίζονται 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους μυθοπλασίας (14), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (24), Μικρού Μήκους Animation (25) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους (27).
Από την οθόνη του 23ου OIFF παρελαύνουν ταινίες από όλον τον κόσμο, κόντρα στα στερεότυπα που αναπαράγει η τηλεόραση και το Χόλιγουντ: ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής αλλά δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής… Οικογένεια, φιλία, έρωτας, φύση, μουσική, διαδίκτυο, αλλά και μετανάστευση, φτώχεια, παραβατικότητα, απώλεια, αγώνας για επιβίωση, θρησκευτικός φανατισμός και βέβαια πανδημία... Το μήνυμα όμως του Φεστιβάλ παραμένει αισιόδοξο και είναι ηχηρό: τα παιδιά είναι αγωνιστές, και η ζωή βρίσκει τελικά τρόπο…
Όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio θα προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ από τη διεύθυνση online.olympiafestival.gr στην πλατφόρμα FestivalScope/Shift72.