Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Συνεχίζεται η Ομήρου Οδύσσεια του Μαρωνίτη

Διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ

Από σήμερα είναι διαθέσιμη η ραψωδία Ε΄της Οδύσσειας του Ομήρου και μπορείτε να την ακούσετε στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού www.ntng.gr και στα podcast του ΚΘΒΕ στο soundcloud.com/ntngreece.

Στην πέμπτη Ραψωδία ο Όμηρος μας ιστορεί γεγονότα 22 ημέρων: 4 για την κατασκευή της σχεδίας και 18 για το ταξίδι του ήρωα προς τη χώρα των Φαιάκων…

«Πολύτλας, πολύτροπος, πολύμητις: αυτά τα τρία επίθετα συγκεφαλαιώνουν την ουσία του ΟΔΥΣΣΕΑ κι η σχεδία του είναι το σύμβολο που την οπτικοποιεί», αναφέρει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός, συστήνοντάς μας την πέμπτη Ραψωδία. «Είναι προφανές πως το ναυάγιο κι όχι το ταξίδι καθαυτό έχει μεγαλύτερη αξία… Θα αναρωτηθεί κανείς : «τότε τί σημασία έχει η ενδελεχής παρουσίαση της κατασκευής μιας σχεδίας αφού εν τέλει αποδεικνύεται ανώφελη; Η κατασκευή της σχεδίας είναι η πρώτη χειρωνακτική πράξη που βλέπουμε τον ήρωα να κάνει. Κι ενώ ο ίδιος σφυρηλατεί διαφυγές, ο Όμηρος σφυρηλατεί τον χαρακτήρα του. Όσο για μας κατανοούμε ότι η Τέχνη αποδεικνύεται πάντοτε σωτήρια: Χάρη στην Τέχνη της κατασκευής του Δούρειου ίππου ο Οδυσσέας αναγορεύεται ήρωας, με Τέχνη νικά τους Κύκλωπες, Τέχνη τοξολυγιστή εφευρίσκει και ξανακερδίζει την Πηνελόπη και τώρα χάρη στην Τέχνη της κατασκευής σχεδίας μπορεί να κερδίσει την ελευθερία του απ’ το νησί της Καλυψούς».

Δεκαεπτά ολόκληρες μέρες ταξιδεύει παραδαρμένος απ’ το ναυάγιο και την οργή του Ποσειδώνα… ώσπου τον ευσπλαχνίζεται η Ινώ και τον συμβουλεύει να αποδιώξει και ρούχα και σχεδία αν θέλει να αγγίξει στεριά… δύο μερόνυχτα κολυμπούσε ο Οδυσσέας, ώσπου την τρίτη φθάνει στη βραχώδη στεριά της Σχερίας.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ὀδυσσέως σχεδία

Pίγησε η Kαλυψώ, ακούγοντας τον λόγο του. Ύστερα μίλησε, και πέταξαν τα λόγια της σαν τα πουλιά: «Άσπλαχνοι και ζηλόφθονοι θεοί, σ’ αυτό είστε πρώτοι!»

Ο Δίας στέλνει τον Ερμή στο νησί της Καλυψώς για να της ανακοινώσει την απόφαση των θεών για τον νόστο του Οδυσσέα. Η θέληση του Δία είναι να ξεκινήσει ο Οδυσσέας με μια σχεδία και να φτάσει στο νησί των Φαιάκων, «φρικτά βασανισμένος» από την οργή του Ποσειδώνα. Η Καλυψώ του αναγγέλλει την απόφαση της επιστροφής και εκείνος αναχωρεί από το νησί «όλος χαρά» και «αγαλλίαση». Λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του, ξεσπάει τρικυμία, τα κύματα τον σκεπάζουν και η σχεδία του καταστρέφεται. Χτυπιέται στους βράχους, κολυμπάει με θάρρος και με τη βοήθεια της Αθηνάς καταφέρνει να γλιτώσει. Όταν φτάνει στη στεριά σκύβει και φιλάει «το χώμα της ζωοδόχου γης».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία- Συντονισμός: Έφη Δρόσου, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση,Ηχογράφηση, Μοντάζ και Μίξη ήχου: Διονύσης Κωνσταντινίδης, Μουσικοί: Κική Κριμιτζά (κλασική κιθάρα), Διονύσης Κωνσταντινίδης (πλήκτρα, ακουστική κιθάρα, συνθεσάιζερ, programming), Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου, Γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αφήγηση: Γιάννης Παλαμιώτης Αθηνά: ΛίλιανΠαλαντζά, Δίας: Έφη Δρόσου, Ερμής: Χρήστος Παπαδημητρίου, Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης, Καλυψώ: Πολυξένη Σπυροπούλου, Ινώ: Νατάσα Δαλιάκα, Ποσειδών: Βασίλης Σπυρόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ