Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φτιάχνουμε μάσκες για την Αποκριά

Με οδηγίες από διαδικτυακά εργαστήρια πολιτιστικών φορέων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η μισή χαρά ενός εργαστηρίου είναι στην δημιουργία, στο τελικό αποτέλεσμα, η άλλη μισή είναι στην ζωντανή εμπειρία, στην αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα άτομα που συμμετέχουν και φυσικά με τον εκπαιδευτή/ δάσκαλο. Επειδή όμως η πανδημία βάζει τους δικούς της κανόνες, τα εργαστήρια πλέον είναι διαδικτυακά. Με αφορμή την Αποκριά, πολιτιστικοί φορείς πραγματοποιούν εργαστήρια για κατασκευή Αποκριάτικων μασκών. Και μας καλούν να προμηθευτούμε τα απαραίτητα υλικά και να πιάσουμε δουλειά!

Η πάντα δραστήρια Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ανοίγουν χαρτοπόλεμο και σερπαντίνες και γιορτάζουν μαζί με τους μικρούς καλλιτέχνες τις Απόκριες με ένα πρωτότυπο εργαστήρι κατασκευής μάσκας. Συγκεκριμένα την Κυριακή 7 Μαρτίου, στις 12:00 παρουσιάζεται το πρόγραμμα «Ελάτε να μασκαρευτούμε…», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και πραγματοποιείται online μέσω Zoom. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη (με προεγγραφές) για όλα τα παιδιά.

Η Αθανασία Σκληρού, εικαστικός και επιμελήτρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, ξεκλειδώνει την δημιουργική ικανότητα των παιδιών και κατασκευάζει μαζί τους μάσκες, με υλικά που όλοι μπορεί να έχουν στο σπίτι τους: μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, λευκό χαρτί ακουαρέλας, χαρτιά χρωματιστά, κόλλα, ψαλίδι, κορδέλα ή λάστιχο.

Ελεύθερη με προεγγραφές στο: https://events.hau.gr/paidikes-ekdhlwseis/.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι κλειστό για δια ζώσης επισκέψεις όμως το site του είναι ενεργό και προτείνει θεματικές δράσεις για να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Με αφορμή την Αποκριά καλεί μικρούς και μεγάλους να μάθουν για τα προσωπεία που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ιστορία της θεατρικής μάσκας στην Ελλάδα.

Παράλληλα ανάρτησε βίντεο όπου δίνει οδηγίες για να φτιάξει κανείς τη δική του μάσκα.

Στη συνέχεια καλεί το κοινό να ντυθεί αποκριάτικα και να στείλει μια φωτογραφία  στο [email protected]. Το Μουσείο θα την αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου και έτσι θα γίνει μια διαδικτυακή αποκριάτικη γιορτή!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, με την πάγια υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), προσκαλούν παιδιά 9-13 ετών σε ένα αποκριάτικο, πολύχρωμο και γιορτινό, online εργαστήριο κινουμένων σχεδίων.

Την Κυριακή 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Online Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2021, οι παραδόσεις και το καρναβάλι της Σύρου, θα ενωθούν σε ένα αποκριάτικο online εργαστήριο κινουμένων σχεδίων. Με τις τεχνικές του stop motion και cut-out animation τα παιδιά υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας και νέας ελληνίδας animator Πολυξένης Κάτσαρη, καλούνται να δημιουργήσουν εξ αποστάσεως τη δική τους pop-up αποκριάτικη μάσκα με απλά υλικά και μια έξυπνη ψηφιακή συσκευή (τηλέφωνο ή ταμπλέτα) με φόντο την πανέμορφη Σύρο. Μετά το τέλος του εργαστηρίου, τα τελικά βίντεο των παιδιών, θα ενωθούν σε μια ταινία κινούμενης εικόνας.

Το εργαστήριο απευθύνεται θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom με ταυτόχρονη αναμετάδοση στη σελίδα στο Animasyros στο Facebook.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν δωρεάν συμμετοχής έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 στο [email protected]. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ