Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η «Μήδεια» του Μποστ έρχεται Θεσσαλονίκη

Σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους θα παιχθεί αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίουώρα 21.15 η «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Πρόκειται για την παραγωγή της καλλιτεχνική́ς εταιρείας Μυθωδία, σε συνεργασία με την PeopleEntertainmentGroup.

Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει η Monika.  Τον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας δεν ενσαρκώνει γυναίκα, αλλά ο εξαίρετος και βραβευμένος ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου πλαισιωμένος από ένα θίασο που απαρτίζεται από υπέροχους ηθοποιούς : Γιάννη Καλατζόπουλο, Μαρία Διακοπαναγιώτου, ΝικορέστηΧανιωτάκη, Γιάννη Δρακόπουλο, Άννα Φιλιππάκη, Γεράσιμο Σκαφίδα, Άννα Κλάδη και τον  Γιάννη Μαθέ στη μουσική διδασκαλία / ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων.

Η παράσταση φιλοδοξεί, με τη σύγχρονη ματιά́ που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του, να μεταδώσει τον σπουδαίο σατιρικό́ λόγο του Μποστ που ασχολήθηκε με τόσο χιούμορ και ευαισθησία με τα πάθη και τα λάθη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Υπόθεση: Στη Μήδεια, ο ΜέντηςΜποσταντζόγλου (Μποστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν παίρνανε τα γράμματα και δεν θέλανε να δουλέψουν. Σαν να μην της έφταναν όλα αυτά είχε κι έναν άντρα, τον Ιάσωνα, που την κεράτωνε από πάνω με μία καλόγρια!

Έτσι, θολωμένη η Μήδεια αρπάζει το χασαπομάχαιρο απ’ την κουζίνα και φευ! Σφάζει όποιον βρει μπροστά της!

Λίγα λόγια για το έργο:

Η «Μήδεια» του ΜέντηΜποσταντζόγλου (Μποστ) αποτελεί μια από τις κορυφαίες κωμωδίες της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας κι έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία ανά περιόδους στο θέατρο Στοά με την Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου, όπως επίσης από άλλους θιάσους σε καλοκαιρινές περιοδείες στην Ελλάδα. Η τελευταία φορά που ανέβηκε στην χώρα μας ήταν το 2015 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Απ’ το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε το στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Με την μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια -μέχρι δακρύων από τα γέλια- κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.

Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».

Διανομή:

Μήδεια               Μάκης Παπαδημητρίου

Οιδίποδας           Κώστας Τριανταφυλλόπουλος /Γιάννης Καλατζόπουλος

Ευριπίδης           Γιάννης Δρακόπουλος

Καλόγρια ΠόλυΜαρία Διακοπαναγιώτου

Ιάσων                ΝικορέστηςΧανιωτάκης

Τροφός              Γεράσιμος Σκαφίδας

Αντιγόνη            Άννα Φιλιππάκη

Ψαράς /Εξάγγελος       Άννα Κλάδη

mideia2.jpg

Συντελεστές:
Διασκευή - Απόδοση στίχων - Σκηνοθεσία: ΝικορέστηςΧανιωτάκης, Πρωτότυπη μουσική*: Monika, Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα, Βοηθός Σκηνογράφου: ΈμιλυΟνησιφόρου, Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου, Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Φέξη, Χορογραφίες-Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη – Ερωφίλη Κλέπκου, Αλεξία Φάλλα, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Παπασάββα, Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

* Η μουσική παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς

Μουσική διδασκαλία, προσαρμογή και ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων στο πιάνο: Γιάννης Μαθές

,Διεύθυνση και οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου ,Παραγωγή: Μυθωδία - People Entertainment Group.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΤΗΡΙΩΝ :

ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 18€, ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 14€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ), ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΑΠΟ  14€

Προπώληση:  https://www.viva.gr/tickets/theatre/periodeia/mideia-tou-mpost/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός - Merck: Υπέγραψε συμφωνία για διεύρυνση παρασκευής γενόσημων του χαπιού
Θα επιτρέψει σε περισσότερες εταιρίες να κατασκευάσουν γενόσημες εκδοχές του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της κατά της COVID-19
Κορωνοϊός - Merck: Υπέγραψε συμφωνία για διεύρυνση παρασκευής γενόσημων του χαπιού