Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η χειροτεχνία ως μοχλός ανάπτυξης

Θα δημιουργηθεί μητρώο όσων ασχολούνται με αυτήν – Έμφαση στην αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στην ανάδυση μιας νέας γενιάς χειροτεχνών μέσα από την επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση, επιχειρηματική υποστήριξη και διεθνή δικτύωση στοχεύει η σύμπραξη των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο stand 20, στο περίπτερο 13 της 85ης ΔΕΘ έχει δημιουργηθεί ένας  χώρος αφιερωμένος στην Ελληνική Χειροτεχνία.

heirotehnia1.jpg

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021,  Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη μιλώντας στο «ΤyposThes» αναφέρθηκε στην διυπουργική πρωτοβουλία για την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας, η οποία συντονίζεται από το ΥΠΠΟΑ και το ΥΠΑΝ, και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει δημιουργηθεί η Επιτροπή Χειροτεχνίας με μέλη άτομα  τα οποία έχουν σχέση με την χειροτεχνία είτε είναι χειροτέχνες οι ίδιοι ή μελετητές του χώρου της χειροτεχνίας. Πρόκειται για έναν τομέα πλούσιο και αχαρτογράφητο. Δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς άτομα ασχολούνται με την χειροτεχνία. Το Μητρώο θα βοηθήσει στην καταγραφή. Είναι μια πρώτη βάση. Φυσικά θα θέλαμε μια πιο ευέλικτη πλατφόρμα που να έχει σύγχρονη τεχνολογία και να προβάλλει τους χειροτέχνες στο εξωτερικό», σημείωσε.

heirotehnia.jpg

Ουσιαστικά η χειροτεχνία μπαίνει στο ταμείο Ανάκαμψης. Όπως εξήγησε η κυρία Καμηλάκη «όσοι ασχολούνταν με την χειροτεχνία είχαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπήρχε ο τομέας της χειροτεχνίας από πλευράς Πολιτισμού ως άυλη κληρονομιά και πολιτιστικό στοιχείο. Ο τομέας αυτός είναι πολύ πλούσιος για την τοπική και εθνική οικονομία. Με την σύμπραξη πολιτισμός μαζί με οικονομία κάνουν μια κοινή προσπάθεια ώστε να αναγνωριστεί αυτός ο τομέας της τεχνογνωσίας του παρελθόντος και να πάμε στο μέλλον. Γι’ αυτό και η έκθεση στη ΔΕΘ έχει κυρίως δώσει έμφαση στους νέους καλλιτέχνες, τι παράγεται σήμερα με παραδοσιακές τεχνικές και όχι τόσο στο υλικό που προέρχεται από παλιά και είναι μουσειακό υλικό. Με την έκθεση δίνεται ώθηση στη νέα πορεία της χειροτεχνίας. Μέσα από το ταμείο ανάκαμψης θα υπάρχουν χρήματα για να βοηθηθούν όσοι ασχολούνται με τον τομέα αυτό, θα γίνει ένα μητρώο χειροτεχνών, θα γίνει μια υποδομή ώστε αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν δυνατότητα να προβληθούν και να βγουν από το στενό τους οικονομικό περιβάλλον. Μην ξεχνάτε ως είναι πολλοί και πολλές φορές δουλεύουν μόνοι κλπ».

heirotehnia2.jpg

Η κυρία Καμηλάκη τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις παραδοσιακές τεχνικές, γιατί είναι κληρονομιά μας, αλλά και στις πρώτες ύλες. Συμπλήρωσε πως υπάρχει και το θέμα με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον και πρόσθεσε πως η χειροτεχνία χρησιμοποιεί ύλες που έχουν σχέση με τη φύση, φυσικές και ζωικές, μαλλί, χώμα, κλωστικές ίνες από λινάρι κλπ . Άρα έχει ένα πλεονέκτημα πως είναι οικολογική.» Δεν μπορούμε εμείς να χρησιμοποιούμε συνθετικές ύλες και να καίμε το μαλλί γιατί αυτή την στιγμή αυτό κάνουμε. Ή δεν μπορεί να αγοράζουμε από το εξωτερικό και να έχουμε κλείσει εργοστάσια. Η αλυσίδα πάει μακριά…», σχολίασε.

lina_mendoni_niki_kerameos_adonis_georgiadis_nikolas_giatromanolakis.jpg

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναδείξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις , το ότι παράγουν κάτι σημαντικό, οικολογικό, έχουν πολιτιστικό ενδιαφέρον. «Είναι ένα σύνθετο θέμα και υπάρχει βούληση για να το προχωρήσουμε», σημείωσε η κυρία Καμηλάκη που ασχολείται επί χρόνια με την μελέτη του λαϊκού πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε πως την στήριξή τους στην όλη προσπάθεια έδειξαν η υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, η υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη, ο υφυπουργός ΥΠΠΟΑ κ. Γιατρομανωλάκης αλλά και οι Περιφερειάρχες της χώρας που παρέστησαν στα εγκαίνια της έκθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αλλαγή «πλεύσης» από το δήμο για το ξύλινο ντεκ στην Λ. Νίκης
Για εξοικονόμηση πόρων και επιτάχυνση της διαδικασίας, κάνει λόγο η διοίκηση Αγγελούδη – Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια για ένταξη του έργου στο νέο...
Θεσσαλονίκη: Αλλαγή «πλεύσης» από το δήμο για το ξύλινο ντεκ στην Λ. Νίκης
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία