Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αιτήσεις εικαστικών για έκθεση με θέμα την ανθρώπινη μορφή

Η έκθεση θα γίνει σε αίθουσα τέχνης της Θεσσαλονίκης, και παράλληλα διαδικτυακά

Ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος απευθύνει Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες για την συμμετοχή σε έκθεση με τίτλο “Ιδανικές Μορφές” και θέμα την αποτύπωση της ανθρώπινης μορφής στην ελληνική τέχνη σήμερα, η οποία θα λάβει χώρα 14-24 Δεκεμβρίου 2021 σε κεντρική αίθουσα τέχνης της Θεσσαλονίκης, και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ARTgrID (artgrid.gr).

Στην έκθεση γίνονται δεκτά ανθρωποκεντρικά έργα  σε οποιοδήποτε ύφος και εικαστικής επεξεργασίας, εξπρεσιονισμού, αφαίρεσης ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή , τα οποία  μπορούν να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα.

Προθεσμία υποβολής: Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 στις 23:59'

Εννοιολογικό Πλαίσιο

Η ανθρώπινη μορφή αποτελεί θέμα διαρκώς ανανεούμενο στο πλαίσιο της πολυμορφίας της σύγχρονης τέχνης. Μέσα από συνθέσεις υποκειμενικού ρεαλισμού, αλλά και με μια μια πολυσημία στόχων και μορφών, τα σώματα στα σύγχρονα εικαστικά έργα αντανακλούν νοοτροπίες, συμπεριφορές και ανάγκες, υποδηλώνοντας πως κατανοούμε πτυχές της ταυτότητας του κοινωνικού υποκειμένου. Άλλωστε, οι καλλιτέχνες δημιουργούν μέσα σε συγκεκριμένο ιστορικοπολιτικό πλαίσιο μορφοποιητικό των αιτημάτων τους, με αποτέλεσμα τα έργα τέχνης να αποτελούν έκφραση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η ανθρώπινη μορφή με μικρότερη ή μεγαλύτερη αφαίρεση, με ακραίο ή πιο συγκροτημένο εξπρεσσιονισμό, χάνοντας ενίοτε την απόλυτη φόρμα της, εξακολουθεί να αποτελεί τον ισχυρότερο ολοφραστικό μοχλό αισθητικής επίδρασης της τέχνης, αφού προσφέρει ένα ουσιώδες σημείο επαφής των αποδεκτών του έργου για τη κατανόηση του περιεχομένου και της μορφής του.

Ποιος μπορεί να υποβάλει

Μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εθνικότητας. Κριτήριο επιλογής είναι η ποιότητα, η πρωτοτυπία, η εικαστική σύλληψη και επεξεργασία των έργων -όχι η ηλικία ή το βιογραφικό.

Έργα που γίνονται δεκτά

Γίνονται δεκτά αναρτώμενα επιτοίχια έργα Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Γλυπτικής, και Ψηφιακής Τέχνης σε έντυπη μορφή, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις/χαρακτηριστικά:

  • Τα έργα σε καμβά πρέπει να είναι τελαρωμένα, τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα.
  • Η μέγιστη διάσταση κάθε αναρτώμενου εργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 90 εκατοστά: για τα έργα σε καμβά η μέγιστη διάσταση αφορά το τελάρο, και για κορνιζωμένα έργα τη τελική διάσταση της κορνίζας (είναι κατανοητό ότι ίσως δεν έχετε κορνιζωμένα τα έργα ας εφόσον αυτά είναι σε χαρτί, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε πως τα έργα θα πρέπει να είναι τέτοιων διαστάσεων ώστε να είναι εφικτό να τοποθετηθούν σε κορνίζα που να μη ξεπερνά τα 90 εκατοστά).
  • Το μέγιστο βάρος κάθε αναρτώμενου έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 6 κιλά.
  • Το μέγιστο βάρος κάθε γλυπτού έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 10 κιλά.

Τι πρέπει να υποβάλλετε

Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο [email protected]  με θέμα ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ τα ακόλουθα:

  1. Φωτογραφίες 1-3 εργων σας με τα οποία θα θέλατε να συμμετέχετε,  σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg ή pdf μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρίς κορνίζα/τζάμι.
  2. Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό  Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
  3. Προαιρετικά, την υποβολή σας μπορεί να συνοδεύει καλλιτεχνική δήλωση (statement) και σύντομο βιογραφικό σε μια παράγραφο ρέοντος κειμένου στα Ελληνικά που να μη ξεπερνά τις 150 λέξεις.
  4. Στοιχεία επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Σημαντικές Διευκρινίσεις

Απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη διεύθυνση [email protected]  και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε, θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται. Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη πρόταση και πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα και να αποστείλετε όλα τα ζητούμενα εγκαίρως.

Προθεσμία υποβολής: Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 στις 23:59'

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιγάλεω: Με ματωμένη μπλούζα παραδόθηκε ο 20χρονος που σκότωσε τη μητέρα του
Πολύ σύντομα μετά την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος η προσοχή των αρχών στράφηκε στον γιο της 57χρονης ο οποίος και αναζητείτο
Αιγάλεω: Με ματωμένη μπλούζα παραδόθηκε ο 20χρονος που σκότωσε τη μητέρα του
Καλαφάτης: Στόχος μας η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής
Χαιρετισμός σε εκδήλωση των Χορωδιών της Εταιρείας Σπαστικών Β.Ε. και του Σωματείου Ειδικής Αγωγής «Η Ζωή» για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου...
Καλαφάτης: Στόχος μας η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής