Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κώστας Χαλκιάς: «Η γλώσσα του Κάλβου είναι και η πύλη προς τη Νεοελληνική Γλώσσα»

Ο σκηνοθέτης εστίασε σε πτυχές της παράστασης «Ανδρέας Κάλβος - Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς» που ανεβάζει το ΚΘΒΕ στο πλαίσιο των Δημητρίων

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Την Επανάσταση του 1821 και τους ήρωές της τιμάει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχοντας στα 56α Δημήτρια με την παράσταση «Ανδρέας Κάλβος- Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς».

Το επετειακό αφιέρωμα σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά βασίζεται σε κείμενα του Κ. Πορφύρη για τον Ανδρέα Κάλβο και θα ανεβεί το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο. Πρόκειται για μια παρουσίαση των Ωδών που έγραψε για την Ελευθερία.

Μιλώντας για τη σημασία του έργου ο κ. Χαλκιάς τόνισε πως «Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Κάλβος μάς ενδιαφέρει σήμερα, είναι η πολιτική του διάσταση και ποιητική του εμβέλεια, η ζωντάνια των στίχων του που εμποτίζει τις πολιτικές του απόψεις με μια συνεχή διαχρονική επικαιρότητα». Μιλώντας για την  Ελληνική Επανάσταση του 1821 σημείωσε πως: δεν έπεσε από τον ουρανό, ήταν νομοτελειακό επαναστατικό ιστορικό κατόρθωμα, με σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα ως μοναδικό στην ιστορία των επαναστάσεων, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επαναστατικές διαδικασίες του 18ου και 19ου αι.  του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, μακριά από νεοκαντιανές αντιεπιστημονικές ιδεοληψίες, απόψεις που χαρακτηρίζουν κατά τη γνώμη μας και τον Έλληνα Επαναστάτη Καρμπονάρο ποιητή Ανδρέα Κάλβο." Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

 

-Τι θα δούμε επί σκηνής;

-Μια κωδικοποιημένη διαδικασία ανάπτυξης εικαστικών και μουσικών συμβόλων-στοιχείων με στόχο να συνθέσουν σκηνικά, ένα συνολικό πολιτισμικό-αισθητικό αποτέλεσμα, ως συμβολή εντοπισμού και θεώρησης μια σύγχρονης ματιάς για ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει Ελληνικότητα,  τουλάχιστον όπως την οριοθετούν διαχρονικά  όλοι οι συντελεστές της παράστασης. Σκηνικά κυριαρχεί ο ηθοποιός, συνδυάζοντας Σώμα – κίνηση, Συνθήκη-κατάσταση, Λόγο. Πρόκειται για μια τελετουργική σκηνική κατάθεση στο «…Βωμό της Πατρίδας…» της διαχρονικής Καλβικής ιεροτελεστίας για την Επανάσταση.

 

-Πώς αποδίδεται σε μια παράσταση ο λόγος του;

-Όπως αποδίδεται ένα δρώμενο-χορικό κατά τα πρότυπα του Αρχαίου Δράματος. Τα μεγέθη της Καλβικού λόγου είναι αναγκαίο να χαρακτηρισθούν επικά, διαφορετικά, χάνονται μέσα στην μίζερη ασημαντότητα ενός υποτιθέμενου ρεαλισμού. Δουλεύοντας πάνω στο πρόβλημα της αφηγηματικής εκφοράς του Καλβικού στίχου, διαλύεται από μόνη της η μεγάλη παρεξήγηση περί της δυσνόησής του. Στη  δομή της φόρμας της ποιητικού λόγου του Ανδρέα Κάλβου, εντοπίζεται ένα εμβληματικό περιεχόμενο γιατί αντλείται από μεγάλο βάθος γνώσης της Ελληνικής Γλώσσας και της Ιστορίας και πάνω απ όλα των επιταγών της, όπως απαιτούνται από το σύνολο του ποιητικού του έργου, επί των ημερών του και που καταφτάνουν διαχρονικά, μέχρι των ημερών μας…

kalbos.jpg

-Πόσο δύσκολο ήταν να εργαστείτε πάνω στην γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Κάλβος;

-Ο Ανδρέα Κάλβος ομιλεί Ελληνικά, οι Έλληνες ηθοποιοί ομιλούν Ελληνικά κι εξειδικεύονται επιστημονικά και λεπτομερώς  να την κατανοήσουν και να τη χρησιμοποιήσουν, ή τουλάχιστον, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος τους και είναι γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Τολμώ να πω ότι οι ηθοποιοί  του ΚΘΒΕ ως σύνολο είναι άκρως εκπαιδευμένοι και με ασκητική αφοσίωση σ’ όλες τις σκηνικές απαιτήσεις που τους ζητούνται, κάτι που διαπιστώνεται υπερθετικά από την συνεργασία μας. Τα όποια «τεχνικά προβλήματα» της  γλώσσας που χρησιμοποίησε τελικά ο Α.Κ.  λύνονται και με την καθοριστική θεωρητική κατανόηση του περιεχομένου της. Όπως π.χ. διαπιστώσαμε ότι : Οι ΩΔΕΣ του, είναι το ποιητικό αντίστοιχο της Ελληνικής Νομαρχίας και ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Κάλβος μάς ενδιαφέρει σήμερα, είναι η πολιτική του διάσταση και ποιητική του εμβέλεια, η ζωντάνια των στίχων του που εμποτίζει τις πολιτικές του απόψεις με μια συνεχή διαχρονική επικαιρότητα. Κι επιπλέον όπως λέει ο Κ.Θ.Δημαράς, η γλώσσα του Α.Κ. είναι μια σφύζουσα δημοτική ενδεδυμένη με αρχαίους κανόνες. Τελικά δεν μπορούμε να μην συμφωνήσουμε με τη γνώμη πολλών μελετητών, ότι η γλώσσα του Α.Κ. είναι και η πύλη προς τη Νεοελληνική Γλώσσα.

-Τι σημαίνει για εμάς η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση;

-Να τιμήσουμε και να κατανοήσουμε τον «νυν υπέρ πάντων» αγώνα των Ελληνικού Λαού της 10ετίας, σχεδόν, του 1820 που δόθηκε σ’ ένα απόλυτα δυσμενές ιστορικό αντιδραστικό περιβάλλον της Ιερής Συμμαχίας. Στατιστικά χάθηκαν 1.000.000 ψυχές. Η επανάσταση του 1821 δεν έπεσε από τον ουρανό, ήταν νομοτελειακό επαναστατικό ιστορικό κατόρθωμα, με σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα ως μοναδικό στην ιστορία των επαναστάσεων, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επαναστατικές διαδικασίες του 18ου και 19ου αι.  του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, μακριά από νεοκαντιανές αντιεπιστημονικές ιδεοληψίες, απόψεις που χαρακτηρίζουν κατά τη γνώμη μας και τον Έλληνα Επαναστάτη Καρμπονάρο ποιητή Ανδρέα Κάλβο.

 

-Πώς αυτή η επέτειος συνδέθηκε με το αφιέρωμα του ΚΘΒΕ;

-Τι άλλο θα μπορούσε να έχει ως στόχο στα πλαίσια του προγραμματισμού του ένα Κρατικό Θέατρο, ως συμβολή στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων; Συζητώντας και προτείνοντας διάφορες προτάσεις και απόψεις για την συγκεκριμένη επέτειο, με τον διευθυντή του ΚΘΒΕ κ. Νίκο Κολοβό εντοπίσαμε τον πρώτο Ελληνικό Ιδεολογικό Επαναστατικό Καθοδηγητικό ρόλο του Ανδρέα Κάλβου που συνέδεσε διαλεκτικά τον Νεολληνισμό με την ιστορία του  Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, και η απαίτηση αυτής της ιστορικής σύνδεσης ήταν  η Επανάσταση.

 

kalbos_afisa.jpg

 

Πληροφορίες

Βασιλικό Θέατρο

Παραστάσεις: Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 21.00 και Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 19.00

Προπώληση: www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 | WIND

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς | Εισιτήρια online - Viva.gr

Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου: Δευτέρα – Παρασκευή (08:30-21:30)

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους: Δευτέρα - Παρασκευή (11:00-19:00)

Γενική είσοδος: 10€, Φοιτητικό / Άνω των 65 / Άνεργοι/ Μέλη του Συλ. Υπαλ. Υπ. Πολ. Β.Ε.: 5€. ΑΜΕΑ: Δωρεάν με έκδοση εισιτήριου από τα ταμεία έως και 2 ώρες πριν από την παράσταση αυστηρά, με την επίδειξη σχετικής κάρτας.  Ατέλειες: Δωρεάν 10 θέσεις ανά παράσταση με έκδοση εισιτήριου από τα ταμεία έως και 2 ώρες πριν από την παράσταση αυστηρά. 

Πληροφορίες: 2315 200200, www.ntng.gr

*Οι εισερχόμενοι στο χώρο πρέπει είτε να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλαφάτης: Στόχος μας η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής
Χαιρετισμός σε εκδήλωση των Χορωδιών της Εταιρείας Σπαστικών Β.Ε. και του Σωματείου Ειδικής Αγωγής «Η Ζωή» για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου...
Καλαφάτης: Στόχος μας η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής