Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ενθουσίασε η παράσταση «Ανδρέας Κάλβος- Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς»

Ανέβηκε στο πλαίσιο των Δημητρίων

Διάχυτη ήταν η συγκίνηση των θεατών, στην ατμοσφαιρική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ανδρέας Κάλβος- Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς».  Το επετειακό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια απ’ την Εθνική μας Παλιγγενεσία, που σκηνοθέτησε ο Κώστας Χαλκιάς, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των Δημητρίων, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο

Η παράσταση, πλημμυρισμένη από τις Ωδέςπου έγραψε ο Ανδρέας Κάλβος για την Ελευθερία,σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά βασίστηκε σεκείμενα του Κ. Πορφύρη προκαλώντας τον έκδηλο ενθουσιασμό του κοινού που επισφραγίστηκε με το παρατεταμένο του χειροκρότημα.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Κολοβός γράφει σε σημείωμά του:  «Συγκλονισμένος απ’ τον αγώνα των Ελλήνων, χιλιόμετρα μακριά απ’ τα πάτρια, αλλά ευνοϊκά και αποστασιοποιημένος απ’ τις διχόνοιες που ταλάνιζαν τις τάξεις των επαναστατημένων ο Κάλβος (που οι μέρες και τα έργα του άργησαν να μας αποκαλυφθούν και μέρος τους αποτελεί ακόμη και σήμερα μυστήριο και πρόκληση για τους φιλερευνητές του), ονειρεύεται, γράφει και υμνεί την ιδεατή Ελλάδα: της αρετής, της τόλμης, της ομόνοιας, της ανδρείας και των ανδραγαθημάτων. Μάχεται με την πένα του για το ιδανικό της ελευθερίας, που είναι και για τον ίδιο το ύψιστο αγαθό, για το οποίο αξίζει κάθε θυσία όπως συχνά αναφέρει, πότε υμνώντας τους ήρωες, πότε θρηνώντας για τα αθώα θύματα, πάντα καταφερόμενος ενάντια στους τυράννους αλλά προπαντός παροτρύνοντας για τη συνέχιση του Αγώνα. Το ΚΘΒΕ τιμώντας τον ποιητή της Επανάστασης του 1821 ανοίγει αυλαία …Εις δόξαν, Εις Σούλι, Εις τον Ιερόν Λόχον, Εις Ψαρά και όχι μόνο, για να ενώσει τη φωνή του μαζί του και να επαναλαμβάνει ποιητικά και κυριολεκτικά πως: «… θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία»».

kalbos2.jpg

Και ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς αναφέρει: «Ερευνώντας στοιχεία εικαστικής και μουσικής επιμέλειας και συνθέτοντάς τα, με τη συνολική σκηνική σύνθεση του όντος ηθοποιού – υποκριτή, Σώμα-Κίνηση, Συνθήκη-Κατάσταση, Λόγος, οδηγηθήκαμε όλοι οι συντελεστές σ ένα τελετουργικό σκηνικό κώδικα, καταθέτοντας στο «…Βωμό της Πατρίδας…» την διαχρονική Καλβική Ιεροτελεστία της Επανάστασης. Ο τίτλος του σκηνικού μας δρώμενου- χορικού, κατά τα πρότυπα του Αρχαίου Δράματος, « Ανδρέας Κάλβος - Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς», συνθέτει κωδικά, την τραγικότητα της μυθιστορηματικής βιογραφίας του και την ιδεολογική αφετηρία του, που αντλείται από τον επαναστατικό απόηχο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού που κι αυτός, μετά από αιώνες σκοταδιού, γεννήθηκε ιδεολογικά με βάση τη διαλεκτική του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Ελπίζουμε στο τελικό σκηνικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας, να καταφανεί η διαφωνία μας με όποια νεοκαντιανή σκόπιμη αντιεπιστημονική ιδεοληψία – άποψη για τον Έλληνα Επαναστάτη Καρμπονάρο Ποιητή Ανδρέα Κάλβο. Ο Πινδαρικός Ποιητικός Νεορομαντισμός του δεν διακατέχεται σε καμιά περίπτωση από μια μονοδιάστατη ηθοπλαστική φιλοσοφία. Οι Ωδές του είναι το ποιητικό αντίστοιχο της Ελληνικής Νομαρχίας και ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ο ΚΥΡΙΟΣ λόγος, βέβαια, για τον οποίο ο Κάλβος μας ενδιαφέρει σήμερα, είναι η πολιτική του διάσταση και η ποιητική του εμβέλεια, η ζωντάνια των στίχων του, που εμποτίζει τις πολιτικές του τοποθετήσεις με μια διαχρονική επικαιρότητα. Κι επιπλέον όπως λέει ο Κ. Θ. Δημαράς η γλώσσα του Α.Κ. είναι μια σφύζουσα δημοτική ενδεδυμένη με αρχαίους κανόνες. Ένα υποτιθέμενο «εμπόδιο» ανάγνωσης και θεώρησης της ποίησής του, αλλά συμφωνώντας και με την γνώμη πολλών μελετητών, είναι και η πύλη προς τη Νεοελληνική Γλώσσα. Με δέος και τιμή ελπίζουμε να υπερασπίσαμε με την απαιτούμενη σκηνική συνέπεια αυτήν την πρώτη συμμετοχή του ΚΘΒΕ στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021, μην ξεχνώντας τη ρήση του Δασκάλου Κάρολου Κουν: "Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου, όπως και κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία»».

Συντελεστές

Σύνθεση κειμένων: Ακταίων Χαλκιάς, Σκηνοθεσία, Μουσική– Εικαστική επιμέλεια: Κώστας Χαλκιάς, Κινησιολογική επιμέλεια: Εύα Σωφρονίδου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Μουσική διδασκαλία / Ενορχήστρωση: Παναγιώτης Μπάρλας, Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Γκρέζιος, Οργάνωση παραγωγής: Μαρλέν Βερσιούρεν (Marleen Verschuuren).

Διανομή-με αλφαβητική σειρά
Νεφέλη Ανθοπούλου , Ελένη Γιαννούση, Γιάννης Γκρέζιος, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσσα Δαλιάκα, Χριστίνα Ζαχάρωφ, Γιώργος Κολοβός, Αναστασία- Ραφαέλα Κονίδη, Νίκος Μήλιας, Δημήτρης Μορφακίδης, Μαριάννα Πουρέγκα, Κατερίνα Σισίννι, Θάνος Φερετζέλης, Κώστας Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Στην αφίσα απεικονίζεται η φανταστική προσωπογραφία του Ανδρέα Κάλβου από την Έφη Ξένου

Σχεδιασμός αφίσας Σιμώνη Γρηγορούδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ