Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ένα απολαυστικό… Ελεύθερο Ζευγάρι!

Σύγχρονη κωμωδία από το ΚΘΒΕ στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Καθρέφτη της σύγχρονης κοινωνίας και των σχέσεων μας αποτελεί η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ελεύθερο ζευγάρι», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.

Στην πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών οι θεατές συγκινήθηκαν, γέλασαν και ταυτίστηκαν με τους ήρωες του κειμένου του Ιταλού νομπελίστα συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιούΝτάριο Φο και της συζύγου του επίσης ηθοποιού- Φράνκα Ράμε.

Η Λίλα Βλαχοπούλου και ο Γιάννης Σαμψαλάκης σκιαγράφησαν, εξαιρετικά με τις ερμηνείες τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι, μόλις κλείνει η πόρτα του σπιτιού του.

Η αντίδραση του κοινού στα συναισθήματα που βιώνουν οι πρωταγωνιστές και στα ερωτήματα που θέτουν ήταν άμεση και αυθόρμητη, σε μια παράσταση με γρήγορο ρυθμό που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Η ξεκαρδιστική και συνάμα δεικτική κωμωδία «μπαίνει» στα σπίτια μας και μας ρωτά:

«Πόσο ανοιχτή μπορεί να είναι μια σχέση»;

«Πόσο υποτάσσεται στις νόρμες μιας κοινωνίας συγκεκριμένων δομών και μέσα στα όρια της ταξικής πολιτικής κατάστασής»;

«Γιατί ένας άνδρας δε μπορεί να έχει και γυναίκα και ερωμένη»;

«Τι γίνεται όταν τελικά οι όροι αντιστρέφονται»;

Ποιος άλλος συγγραφέας, αν όχι ο Ντάριο Φο, με το ελεύθερο, προοδευτικό του πνεύμα που δεκαετίες υπηρέτησε την αμεσότητα στην ανάδειξη προβλημάτων, χαρακτήρων και σχέσεων, αγωνιζόμενος συνάμα κατά των πάσης φύσεως εξουσιών, θα μπορούσε να υπέγραφε με τέτοιο ευφυές χιούμορ και ενδελέχεια την ίδια τη ζωή ;

eleythero_zeygari_premiera2.jpg

Η Β’ βοηθός σκηνοθέτη κ. Μυρσίνη Καρματζόγλου, οι ηθοποιοί κ. Γιάννης Σαμψαλάκης, κ. Λίλα Βλαχοπούλου, κ. Στέφανος Πίττας, ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Σιώνας και ο κ. Χρήστος Γούσιος, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό ήχου.

Μια ζωή κεντημένη με εκρήξεις, όρια, συναισθήματα κι ανατροπές, περιπέτειες χαρακτήρων σε κάθε έκφανση σχέσης ανάμεσα σε συντρόφους. Το 1983 και με τη σύζυγό του στη ζωή Φράνκα Ράμε (1929-2013), με την οποία συνεργάστηκαν και επί σκηνής αντιπαλεύοντας συχνά λογοκρισίες και απειλές για το σθένος τους να διεκδικήσουν έναν καλύτερο κόσμο, συγγράφουν το «Ανοιχτό Ζευγάρι» όπως αρχικά ήταν ο τίτλος. Σε αντίθεση με κάθε προηγούμενο έργο, το «Ελεύθερο Ζευγάρι» δεν βρίθει εμφανών κοινωνικοπολιτικών αιχμών αλλά περνά την κοσμοθεωρία του συγγραφέα μέσα από το δίπολο των αρχών της συζυγικής πίστης και της οικογενειακής αξιοπρέπειας, με έντονα τα στοιχεία των ατομικών αναγκών που πασχίζουν να ισορροπήσουν διπολικές εκρήξεις. Σχέση, γάμος, έρωτας, πίστη, απιστία, αδιέξοδα, αλήθειες και ψέματα ένα κουβάρι όλα

Ο ίδιος ο Ντάριο Φο στο αυτοβιογραφικό του πόνημα με τίτλο «Ο κόσμος μου» σημείωνε: «Σε όλη μου τη ζωή, δεν έγραψα τίποτε με μόνο σκοπό τη διασκέδαση, πάντα επεδίωκα να συμπεριλάβω στα κείμενά μου τις ρωγμές εκείνες, που θα ήταν σε θέση να ταρακουνήσουν τις βεβαιότητες, να αμφισβητήσουν παγιωμένες απόψεις, να προκαλέσουν θυμό, να ανοίξουν λιγάκι το μυαλό του κόσμου.  Όλα τα υπόλοιπα, η ομορφιά για την ομορφιά, η τέχνη για την τέχνη, δεν μ’ ενδιαφέρουν».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας, Σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γούσιος, Μουσική: ThePrefabricatedQuartet, βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Πίττας, Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Μυρσίνη Καρματζόγλου, Στίχοι-Μουσική τραγουδιού: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου.

Διανομή

Γυναίκα : Λίλα Βλαχοπούλου

Άνδρας: Γιάννης Σαμψαλάκης

Καθηγητής: Στέφανος Πίττας

Φωνή γιου: Σέργιος Σωτηρούδης

Πληροφορίες

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών(Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη)

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

Παραστάσεις: Τετάρτη, Κυριακή (19.00), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21.00).

Προπώληση: www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |WIND| PUBLIC| MEDIAMARKT|αθηνοραμα.gr

Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου:  Δευτέρα – Κυριακή (08:30-21:30)

Εκδοτήριο ΕΜΣ: Τετάρτη- Κυριακή (14.00- 22.00)

Εκδοτήριο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη- Κυριακή (14.00- 22.00)

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:  Τρίτη- Σάββατο (11:00-19:00)

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 10€

Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Πολύτεκνοι– Φοιτητές– Άνω των 65 ετών)

Άνεργοι: 5€

Ομαδικό Εισιτήριο: 7€ (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων). Απαραίτητη η προαγορά των εισιτηρίων, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης (Δευτέρα- Παρασκευή, πρωινές ώρες τηλ.: 2315200012).

ΑΜΕΑ: Δωρεάν με έκδοση εισιτήριου από τα ταμεία έως και 2 ώρες πριν από την παράσταση αυστηρά, με την επίδειξη σχετικής κάρτας.

Ατέλειες: Δωρεάν 10 θέσεις ανά παράσταση με έκδοση εισιτήριου  από τα ταμεία έως και 2 ώρες πριν από την παράσταση αυστηρά

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200

*Οι σκηνές του ΚΘΒΕ λειτουργούν ως covidfree χώροι για θεατές που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Για την είσοδό σας στην παράσταση είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). H προσέλευση ανηλίκων, από 12 και άνω, προϋποθέτει την επίδειξη πιστοποιητικoύ εμβολιασμού ή νόσησης και ανηλίκων από 4 έως 11 ετών αρνητικού rapidtest με ισχύ 24 ωρώνή εμπρόθεσμου πιστοποιητικού νόησης.

*Οι πρόβες και οι βιντεοσκοπήσεις του έργου, πραγματοποιήθηκαν κατόπιν ειδικής άδειας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, και έλαβαν χώρα με αυστηρή τήρηση από πλευράς συντελεστών όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων ασφάλειας αφού προηγουμένως διενεργήθηκαν και όλα τα απαιτητά covidtest.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ