Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δεκέμβριος στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Έκθεση, περίπατος , ημερίδα και περιήγηση και άλλα...

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ενημερώνει ότι:

Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, στις 19:00, εγκαινιάζεται στο Μπέη Χαμάμ («Λουτρά Παράδεισος») έκθεση των σπουδαστριών και σπουδαστών του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής και μιας ομάδας του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. σε σχεδιασμό και επιμέλεια των καθηγητών Μανόλη Γιανναδάκη και Γιώργου Τσακίρη. Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει έργα (ζωγραφικής, χαρακτικής, βιντεοτέχνης και κατασκευές), που φιλοτεχνήθηκαν μετά την επίσκεψη των φοιτητών στο μνημείο και την ενημέρωσή τους από τους αρχαιολόγους της Εφορείας για τη χρήση του λουτρού. Η περιήγηση αυτή ήταν η αφορμή για μία δημιουργική αλληλοεπίδραση με τον μνημειακό χώρο, από την οποία προέκυψαν ενδιαφέροντα ομαδικά και ατομικά έργα, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.

Διάρκεια έκθεσης: 1-17 Δεκεμβρίου 2021.

 

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει έναν περίπατο στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς. Πρόκειται για τον δεύτερο από έναν κύκλο Κυριακάτικων Περιπάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουμε όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα αρχαιολόγοι της Εφορείας θα υποδέχονται ομάδες επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους - τοπόσημα της σύγχρονης πόλης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της.

Ο αριθμός των συμμετοχών για την περιήγηση στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς έχει ήδη συμπληρωθεί. Λεπτομέρειες για τις δηλώσεις συμμετοχής ανακοινώνονται με δελτία τύπου και στη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο Facebook.

 

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα» στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς. H ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής εμβέλειας «21», στην οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που ανακοινώνονται στο e-newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.

#greece2021, #drasi21

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου. Ομάδα επισκεπτών θα ξεναγηθεί από αρχαιολόγους της Εφορείας στα σημαντικά ευρήματα που καλύπτουν χρονικά ένα ευρύ φάσμα της ζωής της πόλης, από την ίδρυσή της μέχρι την οθωμανική περίοδο.

Ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι περιορισμένος. Λεπτομέρειες για τις δηλώσεις συμμετοχής θα ανακοινωθούν στη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.

Συνεχίζεται η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά», με τον δανεισμό τριών αντικειμένων από τις συλλογές της (https://cycladic.gr/page/kallos-i-ipertati-omorfia, 29.09.2021-16.01.2022). Πρόκειται για μία πήλινη γυναικεία προτομή από το νεκροταφείο του οικισμού της Τράπεζας της Πολίχνης, ένα ειδώλιο Ταναγραίας από τον σταθμό Σιντριβάνι του Μετρό και μία κυλινδρική πυξίδα από φαγεντιανή από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζεται στο Palazzo Pretorio της Cittadella στο Veneto της Ιταλίας η έκθεση με τίτλο «Mura che uniscono. Salonicco a Cittadella (Τείχη που ενώνουν. Η Θεσσαλονίκη στην Cittadella)», που συνδιοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με το MOMus, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και τον Δήμο της Cittadella. Η έκθεση απαρτίζεται από δύο μέρη. Στο πρώτο που επιμελήθηκε η Εφορεία Aρχαιτοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, μέσα από 55 αντικείμενα και πλούσιο εποπτικό υλικό, παρουσιάζεται η Βυζαντινή και Οθωμανική Θεσσαλονίκη. Η έκθεση επικεντρώνεται στην οχύρωση της πόλης, στην Ακρόπολη και στο φρούριο του Επταπυργίου. Στο δεύτερο μέρος που επιμελήθηκε το ΜΟΜus η Θεσσαλονίκη και η Cittadella συνομιλούν μέσα από το σύγχρονο καλλιτεχνικό έργο του φωτογράφου Πάρη Πετρίδη και της εικαστικού Γεωργίας Δαμοπούλου. Το σύνολο της έκθεσης αποτυπώθηκε σε συνοπτικό κατάλογο.

Διάρκεια έκθεσης 19.11.2021-31.3.2022.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Δεκέμβριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «ΔΥΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η πόλη που "κοιμάται"...» και «Χριστουγεννιάτικη “ιστορία”».

H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021. Μέσα από την παρουσίαση του δυτικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσουμε να ιχνηλατήσουμε την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, τις εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στην τυπολογική διαδοχή των τάφων, τις τοπικές ταφικές πρακτικές και τις λατρευτικές δοξασίες των αρχαίων Θεσσαλονικέων, από τη Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι και τους Πρωτοβυζαντινούς χρόνους.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021, αφορά μία σπάνια παράσταση από τον τοιχογραφικό διάκοσμο του περιστώου του ναού των Αγίων Αποστόλων, στην οποία απεικονίζεται χορός ψαλτών που άδει συγκεκριμένο ύμνο της παραμονής των Χριστουγέννων.                 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)
Συνεργεία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου καθάρισαν μέρος της τεράστιας παράνομης χωματερής πάνω από τον Περιφερειακό
Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)