Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μια έκθεση για την ιστορία των υπολογιστών και τη ζωή με το Διαδίκτυο

Εγκαινιάστηκε στο ΝΟΗΣΙΣ από τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα

«Connected: H ιστορία των υπολογιστών και η ζωή με το Διαδίκτυο» τιτλοφορείται η νέα περιοδική έκθεση του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, που εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Χαρακτηρίζοντας το ΝΟΗΣΙΣ «στολίδι της χώρας», το οποίο «οφείλουμε να στηρίζουμε», ο κ. Δήμας στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου, τονίζοντας τις σημαντικές αλλαγές που έχει επιφέρει η τεχνολογική εξέλιξη στην καθημερινότητα μας, στον τρόπο επικοινωνίας, στην εργασία και στην πληροφόρηση. «Άρα το να έχουμε την έκθεση αυτή που δείχνει την τεχνολογική εξέλιξη είναι πολύ χρήσιμο και συγκινητικό, και μας κάνει όχι απλώς να νοσταλγούμε το τι συνέβη στο παρελθόν, αλλά και να εκτιμούμε την εξέλιξη που επηρεάζει την καθημερινότητά μας» επισήμανε ο κ. Δήμας.

Από την πλευρά του ο επιμελητής της έκθεσης Λεωνίδας Γυμνόπουλος σημείωσε ότι αφορμή για τη διοργάνωσή της ήταν τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, που κατά τον ίδιο «έφεραν δύο ακόμη μεγάλες νίκες της τεχνολογίας»: η πρώτη αφορά την παραγωγή των εμβολίων σε «χρόνο ρεκόρ» και η δεύτερη την ίδια τη ζωή, καθώς - όπως ανέφερε - στα διαστήματα της «καραντίνας» «συνεχίσαμε να ενημερωνόμαστε, να επικοινωνούμε, να εκπαιδευόμαστε, να δουλεύουμε, να ψυχαγωγούμαστε...». «Η κακή συγκυρία μάς έφερε πιο κοντά στο μέλλον. Μπήκαμε στην πανδημία ζώντας σε εάν παλιό κόσμο και βγαίνουμε απ' αυτήν ζώντας σε έναν πιο ψηφιακό και πιο διασυνδεδεμένο» υπογράμμισε ο κ. Γυμνόπουλος.

Στους στόχους της έκθεσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ Μιχάλης Σιγάλας, τονίζοντας ότι επιχειρεί από τη μία να επισημάνει τις προοπτικές και ευκαιρίες των υπολογιστών και του Διαδικτύου, κι από την άλλη να θέσει ερωτήματα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

 Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, όπως επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Κεντρικής Μακεδονίας) Άγγελος Χαριστέας.

 Να σημειωθεί ότι η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2023, τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με χορηγούς της εταιρίες Cosmote και Olympia Electronics, εκπρόσωποι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη – Αθήνα με τρένο: Πρώτη Θέση με εισιτήρια 52 ευρώ, δωρεάν καφές/σνακ

Παγκόσμιος πόλεμος με τα τρόφιμα: Απειλή να πεινάσουν 43 εκατομμύρια κόσμου

Πιστοποιητικό εμβολιασμού – νόσησης: Οι 3 περιπτώσεις που παραμένει υποχρεωτικό

Οξεία ηπατίτιδα: Πότε είναι ύποπτο ένα κρούσμα - Τα 2 κριτήρια και οι οδηγίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας: Σχέδιο 4 αξόνων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
«Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου το 40% του πληθυσμού, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά σε σύνολο 4,1 εκατομμυρίων, βρίσκεται σήμερα σε δεινή...
Τσίπρας: Σχέδιο 4 αξόνων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
Μνήμες από το Δημοψήφισμα του 2015, επτά χρόνια μετά
Μερικές φορές ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει διαστέλλεται ασύστολα, τεντώνεται και ξεχειλώνει, μετατρέποντας τα σύμβαντα σε μακρινό παραμύθι που μας...
Μνήμες από το Δημοψήφισμα του 2015, επτά χρόνια μετά