Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μια VR εμπειρία της τέχνης στο MOMus

Στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «2gether» που περιλαμβάνει δυνατότητα 3D περιήγησης σε εικονικό μουσείο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι μια από τις αγαπημένες αποδράσεις γι’ αυτούς που αγαπούν τις τέχνες. Απαιτεί διάθεση, χρόνο, φυσική παρουσία για να δει κανείς τα εκθέματα, και αφήνει σχεδόν πάντα μια ελαφριά κούραση στο τέλος μετά από τις πολλές ώρες ορθοστασίας. Ωστόσο στην VR ξενάγηση που έγινε σήμερα στους διαδρόμους ενός εικονικού μουσείου στην ειδική, πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «2gether» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη η εμπειρία ήταν διαφορετική και σίγουρα πιο ξεκούραστη!

Εκθέματα που «ζωντάνευαν» και κινούνταν με το πάτημα ενός κουμπιού και περιήγηση δίχως να χρειαστεί βήμα, έδιναν άλλη διάσταση στην θέαση της τέχνης.

vr1.jpg

Ο επισκέπτης φορώντας ένα ειδικό κράνος και έχοντας στα χέρια δύο μοχλούς -τηλεχειριστήρια,  αφού πρώτα πάρει το εικονικό εισιτήριό του και το ακυρώσει στην είσοδο του μουσείου,  μπορεί να δει εκθέματα που έχουν ως επίκεντρο την ανθρώπινη μορφή από το Παρίσι του τέλους του 19ου αιώνα, της επαναστατικής Μόσχας και της εποχής της ρωσικής πρωτοπορίας, και να καταλήξει στην Ελλάδα, για να ανακαλύψει την άνθηση της σύγχρονης τέχνης στη χώρα.

2gether_vrspot_momuscontemporary_3.jpg

Σε αναδυόμενα παράθυρα εμφανίζονται πληροφορίες για το κάθε έργο και τον δημιουργό, ενώ πολύτιμη είναι και η συμβολή του ξεναγού (animated avatar) που δίνει πιο ολοκληρωμένη εικόνα (σημ. προς το παρόν διαθέσιμοι στα αγγλικά ενώ σύντομα θα «μιλούν» και ελληνικά).

Το εικονικό μουσείο / VRspot έχει πίνακες και γλυπτά από σημαντικές συλλογές (Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά) και από καλλιτέχνες όπως οι Εντγκάρ Ντεγκά, Λιουμπόβ Ποπόβα, Αλεξάντερ Ρότσενκο, Σολομών Νικρίτιν, Ντέννις Οππενχάιμ, Γιάννης Μόραλης κ.ά..

3_15.jpg

Θα ανοίξει τις τρισδιάτατες πύλες του το φθινόπωρο του 2022 για το ευρύ κοινό, καθώς αναμένεται να γίνουν κάποιες πρόσθετες εργασίες στην εφαρμογή. Επίσης θα απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 15 ετών.

Να σημειωθεί εδώ ότι το «2gether» είναι ο τίτλος του νέου συμμετοχικού και βιωματικού εργαστηρίου παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης που περιλαμβάνει ένα εικονικό μουσείο με τη δυνατότητα 3D περιήγησης σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (virtualreality) και μια πλατφόρμα πληθοπορισμού (crowdsourcing) που θα λειτουργεί ως βήμα προβολής και προώθησης νέων καλλιτεχνών, καθώς και συλλογής δεδομένων που συνδέονται με τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις των χρηστών.

museum_demo_photo2_1.jpg

Το πρόγραμμα οργανώνεται και υλοποιείται από το MOMus, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Επαυξημένης Πραγματικότητας (VARlab-VirtualandAugmentedRealityLab) και την Εταιρεία Νέων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνίας Hypertech, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Αρχηγός ΓΕΣ: Να κοιμάστε ήσυχοι - Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε απειλή

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Ήχησε» το 112 στη Θεσσαλονίκη – Αποφύγετε τις μετακινήσεις (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Άνδρας κρεμάστηκε από δέντρο στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ