Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελένη Κατσούλη: Η blogger που... βάζει τα παιδιά στην κουζίνα

Λίγο πριν μιλήσει με μικρούς επίδοξους μάγειρες και μαγείρισσες της πόλης μας με αφορμή το βιβλίο της, μίλησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» για την υγιεινή διατροφή

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Τα σχολεία κλείνουν και ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών θα γίνει αυτόματα περισσότερος. Τι καλύτερο λοιπόν από δημιουργική απασχόληση που θα έχει θετικό αποτύπωμα και στην υγεία των μικρών μαθητών;

Η Ελένη Κατσούλη κατάφερε μέσα από τον μικρό της ήρωα, τον Πάρη, να βάλει τα παιδιά στην κουζίνα και να καταργήσει τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από αυτή. Μαζί με τον Πάρη ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσουν επίδοξους μάγειρες και μαγείρισσες. Στις τρεις στάσεις τους θα συνομιλήσουν με παιδιά για έξυπνες και υγιεινές συνταγές, ενώ από τις παρουσιάσεις δεν θα λείπουν και οι γευστικές εκπλήξεις, αλλά και το διαδραστικό στοιχείο. Η δημιουργός του kids food blog Little Hands, λίγο πριν αποκαλύψει πώς η μαγειρική μπορεί να γίνει η πιο δημιουργική απασχόληση των παιδιών, μίλησε για τον ήρωά της και το βιβλίο «Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη: Συνταγές για μικρά χεράκια» (εκδ. Μεταίχμιο), την υγιεινή διατροφή και τον ρόλο των γονιών σε αυτήν καθώς και για το πώς μπορούμε να  βάλουμε τις βάσεις για μια σωστή σχέση με το φαγητό.

 

-Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;

-Τα γεμιστά της γιαγιάς μου.

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Πάρη; Τι θέλατε να πείτε μέσα από αυτό τον ήρωα;

-Η ιδέα για το «Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη» γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, εξαιτίας του οποίου σταμάτησαν οι μαγειρικές δράσεις για παιδιά που έκανα στην πόλη μου, το Ηράκλειο. Μόλις δύο μήνες είχαν ξεκινήσει και ίσα που είχα προλάβει να δω το πώς ανταποκρίνονταν τα παιδιά στη μαγειρική και την πρόκληση της δοκιμής νέων υλικών - κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Μέσα από τον Πάρη κυρίως ήθελα να βάλω τα παιδιά στην κουζίνα, αλλά και να καταργήσω τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από αυτή. Νομίζω είναι πολλά αυτά που περνάει ο Πάρης σε ενήλικες αλλά και παιδιά.

vivlio_katsouli.jpg

-Πώς συμπληρώνει το blog σας LittleHands;

-Δεν ξέρω αν το βιβλίο μου συμπληρώνει το littlehandsblw.com ή είναι ένα «παράρτημά» του για μικρούς/ές αναγνώστες/ριες και σεφ. Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό, πάντα  τα βλέπω σαν δύο ξεχωριστά πράγματα με κοινό παρονομαστή τις συνταγές και την αγάπη μου γι’ αυτά.

-Στην εποχή μας υπάρχει ευαισθητοποίηση στο θέμα της υγιεινής διατροφής; Τι γνωρίζουν οι γονείς και ποιος ο ρόλος τους;

-Ναι, στην εποχή μας είναι αρκετοί οι γονείς που ψάχνουν το θέμα της υγιεινής διατροφής, αναζητούν νέες ιδέες, αλλά και προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα με τα οποία μεγαλώσαμε οι προηγούμενες γενιές. Το τι γνωρίζουν δεν μπορώ να το απαντήσω, αυτό όμως που μπορώ να απαντήσω με σιγουριά είναι ότι ο ρόλος τους είναι σημαντικός και έχουν μεγάλη ευθύνη. Οι γονείς είμαστε το παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σε όλους τους τομείς και άρα και σε οτιδήποτε αφορά τη διατροφή.

-Μπορούν τα παιδιά να μάθουν να τρώνε σωστά; Ποιος μπορεί να βοηθήσει;

-Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει σωστό και λάθος στα τρόφιμα και δεν θα έπρεπε να τους βάζουμε ταμπέλες ή να δαιμονοποιούμε τροφές, γιατί το απαγορευμένο άλλωστε είναι πάντοτε πιο θελκτικό. Το παν όμως είναι να θέσουμε γερές βάσεις, να δίνουμε επιλογές και να σεβόμαστε τι επιλέγουν τα παιδιά από τις επιλογές που εμείς τους δώσαμε. Τώρα το ποιος μπορεί να βοηθήσει, πάλι θα πω ότι όλα ξεκινάνε από τους ίδιους τους γονείς. Εντάξει, και ο Πάρης ίσως είναι ένας καλός βοηθός σε αυτό, χαχα.

elenh_katsoylh.jpg

-Πόσο σημαντικό είναι να μπουν στην κουζίνα; Να συμμετάσχουν στη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού;

-Το να μπουν τα παιδιά στην κουζίνα είναι σημαντικό, καθώς συμμετέχοντας στη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού διδάσκονται πολλά, όπως για παράδειγμα τον κόπο που χρειάζεται για να φτάσει ένα φαγητό στο πιάτο μας, νέα τρόφιμα, να καλλιεργήσουν την υπομονή τους (όσο κι αν δεν το θέλουμε τα κουλουράκια θέλουν 20 λεπτά για να ψηθούν και λίγα λεπτά για να κρυώσουν πριν τα φάμε) και τόσα άλλα. Αλλά το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ο δεσμός και οι αναμνήσεις που δημιουργούμε με τα παιδιά μας στην κουζίνα αλλά και το πόσο πολύ τα βοηθάει όλη η μαγειρική διαδικασία να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους και να δυναμώσουν την αυτονομία τους.

-Τι απαιτεί για να ακολουθήσει κανείς μια υγιεινή διατροφή; Πόσο δύσκολο είναι αυτό όταν είμαστε διακοπές;

-Η υγιεινή διατροφή δεν είναι ούτε ακριβή ούτε χρονοβόρα όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Απαιτείται μόνο καλή διάθεση και θέληση για να τη βάλουμε στην καθημερινότητά μας. Σχετικά με τις διακοπές τώρα, γι’ αυτό ονομάζονται διακοπές, διακόπτουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και χαλαρώνουμε, οπότε ας μην πιέσουμε τους εαυτούς μας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ας φροντίσουμε απλά να υπάρχουν φρούτα και νερό μέσα στην ημέρα για όλους μας και όλα τα άλλα θα τα βρούμε όταν με το καλό επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.

 

Πού θα γίνουν οι διαδραστικές αφηγήσεις:

Η Ελένη Κατσούλη σάς περιμένει για να διασκεδάσετε παρέα διαβάζοντας μία από τις ιστορίες του Πάρη.

-Παρασκευή 17 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο MIND THE BOOK (25ης Μαρτίου 93, Εύοσμος). Δηλώσεις συμμετοχής στο 2310 747090.

-Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 11 το πρωί στο βιβλιοπωλείο ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΥΝΝΕΦΟ (Πασαλίδη 40, Καλαμαριά). Δηλώσεις συμμετοχής στο 2310 454050 ή στο [email protected].

-Επίσης η Ελένη Κατσούλη, με τη βοήθεια των μικρών σεφ, ετοιμάζει λαχταριστές μπαλίτσες ενέργειας το Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 5:30 το απόγευμα στην PIZZERIA CAPRI (Ιατρού Γωγούση 25, Σταυρούπολη). Δηλώστε συμμετοχή στο 6976 912166 (κα Νικολαΐδου).

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά από 4 ετών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ