Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άννα Μυκωνίου: «Το Φεστιβάλ Επταπυργίου καταξιώνεται σαν το Ηρώδειο της πόλης μας»

Μέχρι και τις 19 Ιουλίου η καρδιά του πολιτισμού θα «χτυπάει» στο Επταπύργιο

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεγάλους δημιουργούς της χώρας μας όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, πρωτογενείς εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και μια ξεχωριστή εμφάνιση του τενόρου Ραμόν Βάργκας, συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς της πόλης όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 θα υποδεχτεί έως και τις 19 Ιουλίου το κοινό της πόλης μας στην εσωτερική αυλή στο Φρούριο του Επταπυργίου.

Μιλώντας για το θεσμό αυτό η πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Άννα Μυκωνίου δήλωσε στο «ΤyposThes» ότι «Το Φεστιβάλ Επταπυργίου καταξιώνεται σαν το Ηρώδειο της πόλης μας και ο φετινός προγραμματισμός το επικυρώνει».

Ο πολιτιστικός θεσμός της πόλης μας που στηρίζεται 100% σε δικές του παραγωγές και δίνει βήμα σε καλλιτέχνες της πόλης μας, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα κάνει τον επόμενο μήνα την καρδιά του πολιτισμού να χτυπάει πιο δυνατά στη Θεσσαλονίκη.

«Οι εκδηλώσεις μας φέρουν την σφραγίδα, το μεράκι, το πάθος μας. Συνθέτουμε χαμηλόφωνα, ουσιαστικά, και με πάθος το δικό μας “αφήγημα” στους καιρούς» ανέφερε η κυρία Μυκωνίου, ενώ έκανε και ειδική μνεία στην συνεργασία της με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Θανάση Κολαλά.

mykonioy_kolalas.jpg

-Φέτος το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιστρέφει σε πιο κανονικούς ρυθμούς με την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και αρκετές από τις παραστάσεις να είναι διπλές. Τι προσδοκάτε από αυτή την χρονιά;

-Κάθε χρόνος που περνάει μας βρίσκει πιο έτοιμους και πιο έμπειρους. Αλλά και το κοινό της πόλης μας έχει γνωρίσει πια την «εμπειρία» που λέγεται εκδήλωση στο Φεστιβάλ Επταπυργίου. Είναι η ενέργεια του χώρου, η ακουστική, το κάστρο, το συναίσθημα ότι μπαίνεις σε ένα χώρο πόνου που αναβαθμίστηκε σε χώρο πολιτισμού. Από την φετινή χρονιά περιμένω να το απολαύσω και εγώ και οι συνεργάτες μου, γιατί τα προηγούμενα χρόνια ήταν ατελείωτα τα θέματα που προέκυπταν και είχαμε να λύσουμε. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου καταξιώνεται σαν το Ηρώδειο της πόλης μας και ο φετινός προγραμματισμός το επικυρώνει.

-Ένα μεγάλο κομμάτι είναι αφιερωμένο και στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Πώς τιμήσει το Φεστιβάλ αυτή τη μνήμη και ποια η σημασία των δύο παραγωγών που θα παρουσιαστούν σε αυτό το πλαίσιο;

-Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τιμάει φέτος την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων με δυο κορυφαίες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 150 καλλιτέχνες. Θέλοντας να καταγράψουμε  το αποτύπωμα που αφήνει στην δική μας γενιά η επέτειος αναθέσαμε στον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη να γράψει ένα νέο συμφωνικό έργο. Έτσι προέκυψε το «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη στις 4 και 5 Ιουλίου με την ΚΟΘ, την Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης και σημαντικότατους σολίστ, όπως η Βασιλική Καραγιάννη, η Μαίρη Έλεν Νέζη, ο Γιάννης Χριστόπουλος. Το έργο αυτό είναι εμπνευσμένο από το «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη. Ο λόγος του Σεφέρη είναι ο βασικός άξονας αυτού του ανολοκλήρωτου ταξιδιού, της αέναης περιπλάνησης και της αθεράπευτης νοσταλγίας για κάποια χαμένη πατρίδα, που φτάνει ως τις μέρες μας, με καινούριους αγώνες και καινούριες θυσίες.

Στις 21 και 22 Ιουνίου παρουσιάζεται επίσης μια θεατροποιημένη μουσική βραδιά με ηθοποιούς, ερμηνευτές και μουσικούς που θα αφηγηθούν ιστορίες ανθρώπων που πέρασαν μέσα από την φωτιά της προσφυγιάς επιβίωσαν και έστησαν τις ζωές τους σε ξένο τόπο. Είκοσι αγαπημένα τραγούδια που μυρίζουν κανέλα και μοσχοκάρυδο ερμηνευμένα από την Λιζέτα Καλημέρη, τον Ανδρέα Καρακότα, τον Χρήστο Μαστέλο και τον Γιώργο Μπαγιώκη.

-Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζει και η παρουσία του τενόρου Ραμόν Βάργκας. Πώς προέκυψε η ιδέα για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα;

-Ο Ραμόν Βάργκας είναι ένας θρύλος, ένας από τους μεγαλύτερους τενόρους της γενιάς του παγκοσμίως. Ένα όνομα που σπάνια υποδέχεται η Θεσσαλονίκη και είμαι χαρούμενη που τολμήσαμε να τον προσκαλέσουμε. Το πώς ξεκίνησε αυτό, σαν παρόρμηση, κρύβει και μια χαριτωμένη ιστορία από πίσω. Ήταν ένα βράδι πέρσι τον Σεπτέμβρη μετά από μια συνεργασία που είχαμε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Με την Ζωή Τσόκανου (καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ) και τον συνεργάτη μου, τον Θαναση Κολαλά, συζητούσαμε το γκαλά που είχε παρουσιάσει ένας διάσημος τενόρος στην Αθήνα. Και λίγο η ώρα και το κρασάκι νιώσαμε και εμείς ότι έπρεπε να το προσπαθήσουμε για την δική μας την πόλη, αν και μας λείπουν τα υψηλά μπάτζετ. Και κάπως έτσι, μας ενέπνευσε η στιγμή, μας στήριξε και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και το καταφέραμε. Στην Αθήνα αυτά τα πρότζεκτ παρουσιάζονται με πενταπλάσια εισιτήρια. Εδώ φροντίσαμε να είναι προσιτά σε όλους.

sabbopoylos.jpg

-Και η εναρκτήρια συναυλία είχε έναν αγαπημένο δημιουργό. Τον Διονύση Σαββόπουλο. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτή την παράσταση…

-Το κοινό απόλαυσε τα τραγούδια του αγαπημένου μας Νιόνιου, με Συμφωνική Ορχήστρα (ΣΟΔΘ), ενορχηστρωμένα έξοχα. Μια μοναδική παραγωγή που δουλεύτηκε με κάθε λεπτομέρεια από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να τιμήσουμε έναν από τους τελευταίους μεγάλους.*

 

-Το Φεστιβάλ Επταπυργίου έφερε ξανά στο προσκήνιο το λυρικό θέατρο. Πώς μπορούν θεσμοί όπως ο συγκεκριμένος να βοηθήσουν στην παρουσία του συγκεκριμένου είδους θεάτρου που λείπει από την πόλη μας;

-Το Φεστιβάλ Επταπυργίου, ως αισθητική και ακουστική πρέπει να φιλοξενεί τουλάχιστον μια Όπερα τον χρόνο. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο είδος αλλά είναι μαγικό.  Θέλει απίστευτη οργάνωση, δουλειά και θέλει συντελεστές ταλαντούχους, εμπνευσμένους με πάθος και φλόγα. Και εμείς στην πόλη μας τους διαθέτουμε. Θα το τολμήσουμε λοιπόν και πάλι. Ήδη ξεκινήσαμε τις συζητήσεις και του χρόνου το κοινό θα απολαύσει μια κορυφαία Όπερα, σε πολλές επαναλήψεις. 

festibal_eptapyrgioy.jpg

-Φέτος το Φεστιβάλ διανύει τον τρίτο χρόνο διεξαγωγής παρουσιάζοντας πάντα δικές του πρωτογενείς παραγωγές και στηρίζοντας το καλλιτεχνικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. Ποιες οι δυσκολίες για την προετοιμασία και ποιοι οι επόμενοι στόχοι;  

-Το Φεστιβάλ Επταπυργίου παρουσιάζει από το 2019 πρωτογενείς παραγωγές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι  στήνονται όλα από εμάς καλλιτεχνικά, από το Α ως το Ω. Από το concept, την επιλογή συνεργατών (ενορχηστρωτών, σκηνοθετών, μουσικών, τραγουδιστών, κλπ), έως και την πιο μικρή λεπτομέρεια που αφορά φωτισμούς, εικαστικό, κλπ. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι από το 2016 με τον Θανάση (Αθανάσιος Κολαλάς), και αυτό που χαρακτηρίζει αυτή την σχέση είναι η εκρηκτική ταύτιση απόψεων. Δουλεύουμε πια και συνεννοούμαστε με τα μάτια. Και δουλεύουμε όλο το χρόνο γι’ αυτό το Φεστιβάλ. Θέλω να πιστεύω ότι οι εκδηλώσεις μας φέρουν την σφραγίδα, το μεράκι, το πάθος μας. Ναι, μάλλον αυτό είναι που χαρακτηρίζει και το Φεστιβάλ μας. Συνθέτουμε χαμηλόφωνα,  ουσιαστικά, και με πάθος το δικό μας «αφήγημα» στους καιρούς.

festival_eptapyrgiou_programma.jpg

* Λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν χθες η προγραμματισμένη για το Σάββατο 18/6 δεύτερη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου με τίτλο «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» μεταφέρθηκε για απόψε Kυριακή 19 Ιουνίου 2022 στις 21.15. Τα εισιτήρια ισχύουν κανονικά για την νέα ημερομηνία. Προπώληση μέσω viva.gr.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ