Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απογειώνοντας τη μουσική των Led Zeppelin με συμφωνική ορχήστρα!

«Θέλουμε το κοινό να γνωρίσει τον ήχο της συμφωνικής Ορχήστρας», ανέφερε, με αφορμή την συναυλία του «Led Zeppelin Symphonic», ο κ. Ν. Μαλιάρας από την Athens Philharmonia Pop Orchestra

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Για αρκετούς οι Led Zeppelin είναι ένα αγαπημένο συγκρότημα. Ένα γκρουπ που τα κομμάτια τους όπως πχ το Kashmir ή το Stairway to Heaven, τα έχουμε απολαύσει στο cd player, στο πικαπ ή απλά στο κινητό. Όμως η αυριανή (28/6/22) συναυλία που έχει προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Γης, με το «Led Zeppelin Symphonic» θα είναι διαφορετική!  Πρόκειται για μια γνήσια και αυθεντική παρουσίαση της μουσικής του συγκροτήματος, με την προσθήκη συμφωνικής ορχήστρας, που δημιουργεί για τους fans των Zeppelin μια συναρπαστική εμπειρία που ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη. Ερμηνευτές θα είναι ο Peter Eldridge, ο Jesse Smith και η Mollie Marriott.

Συνοδοιπόροι σε αυτό το εγχείρημα είναι η Athens Philharmonia Pop Orchestra που μετά τις δύο sold-out βραδιές που χάρισε στο κοινό της πρωτεύουσας στο Ηρώδειο πέρσι το καλοκαίρι και μετά το sold out στο εμβληματικό Palladium του West End στο Λονδίνο, έρχεται στην πόλη μας. «Στόχος μας είναι να γνωρίσει τον γοητευτικό ήχο της συμφωνικής ορχήστρας ένα κοινό που συνήθως δεν έχει τέτοια ακούσματα», ανέφερε ο Διευθυντή της Ορχήστρας κος Νίκος Μαλιάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΤyposThes». Μιλώντας για το γνωστό συγκρότημα ανέφερε ότι στη μουσική τους, βρίσκει "μια αλήθεια και μια αμεσότητα που λείπει από άλλους δημιουργούς", ενώ σημείωσε πως υπήρξε άψογη συνεργασία με το Led Zeppelin Symphonic, προσθέτοντας ότι "οι προσαρμογές για ορχήστρα που ετοίμασε ο βρετανός μαέστρος και ενορχηστρωτής Richard Sidwell, είναι τόσο «καλογραμμένες», όπως λέμε, που ηχούν πολύ καλά".

maliaras3.jpg

-Tι σημαίνει για εσάς η μουσική των Led Zeppelin;

-Πρέπει να ομολογήσω πως δεν είμαι πολύ καλός φίλος της ροκ μουσικής. Όλη μου η πορεία από τη νεότητα ήταν αφιερωμένη στην κλασική μουσική που με συνάρπαζε και με γέμιζε συναισθηματικά. Όμως, συγκροτήματα - σύμβολα της γενιάς μου, όπως οι Led Zeppelin, ήταν στα στόματα όλων μου των φίλων όταν ήμασταν στην εφηβεία. Μπορώ πάντως να σας πω πως πιο πολύ μου άρεσει η μουσική τους τώρα στην ηλικία της ωριμότητας, που έχω ακούσει μουσική από όλα τα είδη και έχω σχηματίσει  κριτήρια για την αξία της τέχνης. Στη μουσική τους, λοιπόν, βρίσκω μια αλήθεια και μια αμεσότητα που λείπει από άλλους δημιουργούς. Ο κάθε καλλιτέχνης, όταν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και με την τέχνη του, αντιμετωπίζει τα διλήμματα και απαντά στα ερωτήματα της εποχής του με τον δικό του τρόπο. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, οι απαντήσεις είναι συνήθως διαχρονικές. Γι’ αυτό και για μένα, η μουσική και οι στίχοι των Led Zeppelin απαντούν με την αλήθεια της μουσικής στα ζητήματα της δικής μας εποχής.

-Ποια κομμάτια τους ξεχωρίζετε και γιατί;

-Πιο πολύ μου αρέσει το Kashmir, για τον δυναμισμό του και για την ενέργεια που έχει. Περιέχει ένα πολύ ενδιαφέρον «μπλέξιμο» μεταξύ ενός μέτρου τριών τετάρτων και ενός τεσσάρων τετάρτων, που επιτείνει αυτή την ορμητική ενέργεια που αποπνέει. Ειδικά στην εκδοχή του με συμφωνική ορχήστρα είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Και, φυσικά, το θρυλικό Stairway to Heaven, που κάνει όλα τα μάτια να δακρύσουν από συναίσθημα. Νομίζω ότι είναι ένα κομμάτι που κάνει όλες τις ψυχές όλων των ανθρώπων του κόσμου να επικοινωνούν μέσα από τη μουσική.

zeppelin-4.jpg

-Πώς συνεργαστήκατε με την Led Zeppelin Symphonic;

-Πρόκειται για μια πρόταση που μας ήρθε από μια πολύ γνωστή εταιρία παραγωγής τέτοιων events, που έχει στενές σχέσεις και συνεργασίες με το εξωτερικό. Η πρώτη επαφή έγινε μάλιστα πριν σχεδόν τρία χρόνια, αλλά η συναυλία που προγραμματιζόταν για το 2020 ματαιώθηκε λόγω κορωνοϊού. Οι συνάδελφοι μουσικοί από την Αγγλία μας είχαν μάλιστα στείλει τις νότες των μουσικών πολλούς μήνες νωρίτερα, πράγμα που δείχνει την άψογη οργάνωσή τους. Όταν τελικά αποφασίστηκε να γίνει η πρώτη συναυλία στην Αθήνα, στο Ηρώδειο, τον Σεπτέμβρη του 2021, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας, η ορχήστρα είχε μελετήσει τα κομμάτια στην Αθήνα και όταν ήλθαν οι μουσικοί από την Αγγλία, ήταν αρκετή μια πρόβα για να «δέσει» το σύνολο με έναν άψογο τρόπο. Φυσικά και οι μουσικοί της ορχήστρας μας γνώριζαν τα κομμάτια των Led Zeppelin κι έτσι η προσαρμογή ήταν πολύ εύκολη και ενθουσίασε όλους.

maliaras2.jpeg

-Πώς μπορεί μια φιλαρμονική να μπει στο παιχνίδι της ποπ και της ροκ;

-Κι εγώ νόμιζα στην αρχή πως θα ήταν δύσκολο, αλλά διαψεύστηκα. Οι προσαρμογές για ορχήστρα που ετοίμασε ο βρετανός μαέστρος και ενορχηστρωτής Richard Sidwell, είναι τόσο «καλογραμμένες», όπως λέμε, που ηχούν πολύ καλά. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, είναι πολλές οι συμφωνικές ορχήστρες εκείνες που συνεργάζονται και επενδύουν με τον πλούσιο ηχητικό τους κόσμο τη ροκ μουσική. Εδώ στην Ελλάδα δεν το έχουμε ζήσει τόσο συχνά, γι’αυτό και είναι και ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει αυτόν τον συναρπαστικό συνδυασμό.

-Πώς γεννήθηκε το Athens Philharmonia Pop Orchestra;  Ποιοι οι στόχοι της και ποια εμπόδια έχει συναντήσει;

-Η «Athens  Philharmonia  Pop  Orchestra», ιδρύθηκε από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών τον Ιανουάριο του 2020 για να αναλαμβάνει παραγωγές σε διαφορετικά είδη μουσικής, όπως είναι η ποπ και η ροκ μουσική, το μιούζικαλ, η κινηματογραφική μουσική κλπ. Ο στόχος είναι να γνωρίσει τον γοητευτικό ήχο της συμφωνικής ορχήστρας σε ένα κοινό που συνήθως δεν έχει τέτοια ακούσματα. Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των καλλιτεχνών και στην Ελλάδα που θέλουν να επενδύσουν τη μουσική τους με την πλούσια παλέτα ηχοχρωμάτων και ορχηστρικών εφέ της συμφωνικής ορχήστρας. Εμείς αυτό το βρίσκουμε εξαιρετική ιδέα διότι μας βοηθά να προωθήσουμε και το δικό μας έργο. Εμπόδια σοβαρά, δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε συναντήσει, κι έτσι είμαστε πολύ ευτυχείς που μπορούμε να γνωρίσουμε μέσα από τη μουσική μας και ένα νέο και νεανικό κοινό.

-Πόσο προβάλουμε το έργο Ελλήνων συνθετών στη χώρα μας;

-Δυστυχώς, σχεδόν καθόλου. Αυτός είναι, άλλωστε και ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών το 2016. Να προβάλλει την ελληνική μουσική δημιουργία στον τομέα της κλασικής μουσικής, που είναι πολύ σημαντική. Έχει πολύ μεγάλη ιστορία και δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τη μουσική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και γι’ αυτό φταίμε όλοι μας και κυρίως ο δημόσιος τομέας, που είναι εκείνος που θα έπρεπε να μεριμνά πιο πολύ γι’ αυτά τα πράγματα.

-Ξεκινάτε για ένα μακρινό road trip. Ποια πέντε άλμπουμ θα παίρνατε στις αποσκευές σας;

-Θα έπαιρνα το «The Wall» των Pink Floyd, το διπλό άλμπουμ με με τα ωραιότερα τραγούδια των Beatles, το «Χαμόγελο της Τζοκόντα» του Χατζιδάκι, το «Φορτηγό» του Σαββόπουλου και ένα CD που θα είχα γράψει εγώ με τραγούδια της δεκαετίας του 50. Όπως βλέπετε, είμαι αθεράπευτα old fashioned…

 

Χρήσιμα

Εισιτήρια από 35 ευρώ (ισχύει προσφορά στο 1+1 εισιτήριο).

Πληροφορίες -κρατήσεις

-Τηλ 2118005141.

-https://www.viva.gr/tickets/music/led-zeppelin-symphonic-stin-thessaloniki/.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ