Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μουσικό ταξίδι στα λιμάνια της Μεσογείου

Σε διήμερο φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Βηρυτό, και από τη Μασσαλία μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει το κοινό που θα βρεθεί την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 στο διήμερο φεστιβάλ που πραγματοποιεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στην πλατεία του θα δούμε δυο μοναδικές συναυλίες, οι οποίες είναι αφιερωμένες στη μεσογειακή μουσική κληρονομιά. «Είναι ένα φεστιβάλ που γίνεται για πρώτη φορά με μουσικές και σχήματα από τη Μεσόγειο», ανέφερε στο TyposThes o δεξιοτέχνης ουτίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εν Χορδαίς», Κυριάκος Καλαϊτζίδης, που επιμελείται το πρόγραμμα.

Όπως τόνισε την πρώτη μέρα του μελωδικού ταξιδιού του νόστου, της διεύρυνσης των καλλιτεχνικών οριζόντων και της μουσικής περιπλάνησης (Πέμπτη 7 Ιουλίου), «συνταξιδιώτες» του Κυριάκου Καλαϊτζίδη είναι ο Δημήτρης Παναγούλιας (τουμπερλέκι, ρεκ, νταφ), ο Κώστας Παπαγιαννίδης (λαούτο), ο Σταύρος Παζαρέντζης(κλαρίνο).

rouhana_charbel.jpg

Ο ίδιος μίλησε και για το Fadorebetiko Project που θα παίξει τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ. Σχολίασε πως «το ρεμπέτικο και τα φάντο είναι δύο είδη μουσικής που ξεκίνησαν στο περιθώριο, ωστόσο στην πορεία έγιναν κύρια μουσική έκφραση». Στο δεύτερο λοιπόν μέρος των εκδηλώσεων εμφανίζεται η Καλλιρρόη Ραουζαίου (τραγουδίστρια, πιανίστρια και συνθέτης) που το 2013 δημιούργησε το Fadorebetiko Project μαζί με τους μουσικούς JérémieSchacre (κιθάρα), NicolasKoedinger(κοντραμπάσο) και Jean-MarcGibert(μπουζούκι).

sinafi_trio.jpg

Επίσης παίζει και το σύνολο παραδοσιακής μουσικής SinafiTrio από την Κωνσταντινούπολη που αποτελείται από τρεις Ελληνίδες μουσικούς (Φωτεινή Ασινέθ Κοκκάλα(κανονάκι), Μαρίνα Μοχάμεντ Λιόντου(ούτι) και Έλενα Μουδίρη Χασιώτου(τραγούδι, κρουστά) οι οποίες από το 2014 έως και σήμερα διηγούνται ιστορίες από τα cafeaman και τους μεϋχανέδες της Κωνσταντινούπολης, ιστορίες ξενιτιάς, χωρισμού, αγάπης, γλεντιού από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, του Αιγαίου και της Ελλάδας.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί το Tarab Safar, μια ενότητα εννιά ορχηστρικών μουσικών κομματιών σε σύνθεση και εκτέλεση διάσημων Λιβανέζων καλλιτεχνών βιρτουόζων, του CharbelRouhana (ούτι, φωνή), του  Elie Khoury (buzuq) και του Antoine Khalife (βιολί).

khalife_antoine.jpg

«Η μουσική είναι ένα παγκόσμιο ρεύμα. Δεν υπάρχουν σύνορα σε αυτήν», σχολίασε ο κ. Καλαϊτζίδης. Παράλληλα πρόσθεσε πως «η πανδημία άγγιξε όλους, αλλά τον καθένα με διαφορετικό τρόπο» και εξέφρασε τη χαρά του που οι «Εν Χορδαίς» θα παίξουν ξανά στη Θεσσαλονίκη μετά από χρόνια. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό να συναντούμε ξανά το κοινό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτό τα φεστιβάλ», σχολίασε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ