Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Re-Live»: Η ελληνική sci-fi ταινία που κέρδισε βραβείο στο San Diego

«Η "εικονική" ζωή οδηγεί στην απομόνωση και την ενίσχυση του αισθήματος της μοναξιάς», ανέφεραν οι σκηνοθέτες της ταινίας στο TyposThes

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Πώς η ζωή μας θα ήταν αν είχαμε πάρει μια άλλη απόφαση; Αυτή η σκέψη  έχει περάσει λίγο πολύ από το μυαλό των περισσότερων. Και αυτή είναι η κεντρική ιδέα της sci-fi ταινίας μικρού μήκους «Re-Live» που απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Επιστημονικής Φαντασίας στο Comic-Con International, μια διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο στο San Diego των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δημιουργοί έβαλαν τον κεντρικό ήρωα σε ένα μελλοντικό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας όπου μια υπηρεσία που μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση του «τι θα γινόταν αν…» για οποιαδήποτε στιγμή της ζωής ενός ανθρώπου. Στόχος τους ήταν να θίξουν τον εθισμό που υπάρχει σε μια ζωή τέτοιου είδους που αναπόφευκτα οδηγεί στην απομόνωση και στην μοναξιά.

 «Η αέναη διαμάχη ενός ανθρώπου με τον εαυτό του για την επανεξέταση των επιλογών του στο παρελθόν είναι η κινητήριος δύναμη για το χτίσιμο ενός καλύτερου μέλλοντος. Βέβαια, όταν εγκλωβιζόμαστε σε αυτή τη συνθήκη και δεν επενδύουμε στο μέλλον, υπάρχει ο κίνδυνος να σπαταλήσουμε το παρόν μας. Με αυτό ακριβώς τον κίνδυνο καταπιάνεται και η ταινία μας», ανέφεραν στο TyposThes ο Σωτήρης Πετρίδης και η Τάνια Ναναυράκη που συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία

re-live_still_2.jpg

-Γιατί η ιδέα του "τι θα γινόταν αν..." μας απασχολεί;

-Η βάση της ανθρώπινης φύσης είναι κατεξοχήν συνδεδεμένη με αυτή την ερώτηση. Όλοι λίγο πολύ έχουμε αναρωτηθεί πώς θα ήταν η ζωή μας αν κάτι είχε γίνει διαφορετικά. Είναι στη φύση μας να δημιουργούμε εναλλακτικά σενάρια για γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί.Σενάρια που αφορούν σε μια διαφορετική εκδοχή της πραγματικότητας. Να προβλέπουμε ποια θα μπορούσε να είναι η έκβαση ή οι συνέπειες, εάν ένας ή περισσότεροι παράγοντες άλλαζαν. Η αέναη διαμάχη ενός ανθρώπου με τον εαυτό του για την επανεξέταση των επιλογών του στο παρελθόν είναι η κινητήριος δύναμη για το χτίσιμο ενός καλύτερου μέλλοντος. Βέβαια, όταν εγκλωβιζόμαστε σε αυτή τη συνθήκη και δεν επενδύουμε στο μέλλον, υπάρχει ο κίνδυνος να σπαταλήσουμε το παρόν μας. Με αυτό ακριβώς τον κίνδυνο καταπιάνεται και η ταινία μας. 

vraveio_tainia.jpeg

-Ο ήρωας επιλέγει να αλλάξει το παρελθόν τον γιατί έχει μετανιώσει. Όμως τον βλέπουμε όλο αυτό να το ζει μέσα από μια εικονική πραγματικότητα. Πόσο αλλάζει εν τέλει η ζωή του; Ή είναι μια ψευδαίσθηση;

-Επιλέγοντας την υπηρεσία "Re-Live", o ήρωας γνωρίζει ότι το παρελθόν δεν αλλάζει. Παρόλα αυτά έχει ανάγκη να δει πως θα ήταν η ζωή του αν είχε κάνει διαφορετικές επιλογές. Μπορεί να μετανιώνει, ταυτόχρονα όμως, παρατηρώντας τη ζωή του ως τρίτος, μπορεί να αναγνωρίσει τα λάθη του και να τα αποδεχτεί. Παρόλο που γνωρίζει ότι αυτό που βλέπει δεν είναι κάτι παραπάνω από εικονική πραγματικότητα, αφήνεται στη στιγμή και προσπαθεί να "ζήσει" κάθε δευτερόλεπτο αυτής της ψευδαίσθησης. Το τέλος της ταινίας είναι καθαρά απαισιόδοξο και λειτουργεί ως ένα καμπανάκι στον κίνδυνο που αναφέραμε παραπάνω. Η ταινία καταπιάνεται με την συνθήκη των ψηφιακών/τεχνολογικών ψευδαισθήσεων (βλέπε social media) και πώς αυτές μπορούν να μας αποτρέψουν από ένα καλύτερο μέλλον. Η κατασκευή ενός πλαστού παρελθόντος ή παρόντος μπορεί φαινομενικά να μας καθησυχάζει, όμως δεν λύνει το πρόβλημα για ένα καλύτερο μέλλον.

-Πόσο έχει εισβάλλει στην ζωή μας η τεχνολογία; Ποιοι οι τυχόν κίνδυνοι;

-Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται µε ραγδαίους ρυθμούς ασκώντας πολύ μεγάλη επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής µας. Εκτός όμως από τα οφέλη, φέρει και πολλούς κινδύνους. Η τεχνολογία της "εικονικής πραγματικότητας" είναι μια προσομοίωση του ίντερνετ και των κοινωνικών ιστοτόπων,όπου οι χρήστες, προσπαθώντας να πάρουν επιβεβαίωση, παγιδεύονται σε μια "εικονική" ζωή με αποτέλεσμα την απομόνωση και την ενίσχυση του αισθήματος της μοναξιάς.

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί, όμως οι θεατές της ταινίας μας δεν θελουμε να μείνουν στην αρνητική πλευρά της τεχνολογίας. Οι τεχνολογία και η ψηφιακή εποχή μας έχουν προσφέρει ήδη αρκετά και έχουν βελτιώσει τη ζωή μας. Αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και το δίκοπο μαχαίρι μιας ψευδαίσθησης που εύκολα χτίζεται σε έναν ψηφιακό κόσμο και να επενδύσουμε να μείνουμε μακριά από αυτήν.

skinothetes.jpg

-Πώς νιώσατε για την βράβευση;

-Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Ως σκηνοθέτες μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, το βραβείο καλύτερης ταινίας είδους από το Comic-Con International είναι σαν το ιερό δισκοπότηρο για εμάς. Οπότε, η λέξη «χαρά» είναι πολύ μικρή για να χωρέσει όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε αυτή τη στιγμή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία Σωτήρης Πετρίδης και Τάνια Ναναυράκη, Σενάριο Σωτήρης Πετρίδης, Παραγωγή Σωτήρης Πετρίδης, Δημήτρης Τσακαλέας, Μαρία Λασκαρίδου, Διευθυντής Φωτογραφίας Παύλος Λύγουρης, Μοντάζ Τάνια Ναναυράκη,  Sound Designer Κική Κουζούνια, VFX Γιάννης Λιόλιος, Σκηνογραφία/Ενδυματολογία Σόνια Μαρία Καϊτατζή, Make-up Artist Σοφία Βουλαλά

Cast:  Αναστάσης Ροϊλός, Μαριάννα Πουρέγκα και Ιωάννα Λαμνή

Να σημειωθεί ότι οι δημιουργοί αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερη την ταινία στο ίντερνετ με στόχο να επικοινωνήσει με το ευρύτερο κοινό. Έτσι μπορεί ο καθένας να τη δει στο παρακάτω link:

https://youtu.be/ydBRpWaZiAg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ