Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το Street Mode μηδενίζει το οικολογικό αποτύπωμα

Μάς καλεί να πάμε με ποδήλατο και ΜΜΜ και μάς κερνά μπύρα αν δώσουμε πλαστικά ποτήρια για ανακύκλωση

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μπορεί ένα φεστιβάλ να έχει 0 οικολογικό αποτύπωμα ως το 2030; Το Street Mode, που θα γίνει από τις 23 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου στο Sonik Arena στη Θεσσαλονίκη, απαντάει «ναι»! Πώς θα γίνει αυτό; Η Ευανθία Σταύρου, συντονίστρια εθελοντικών και οικολογικών δράσεων του φεστιβάλ, μίλησε στο TyposThes για τις ιδέες που θα κάνουν πιο “πράσινο” το Street Mode. Όπως είπε ο στόχος «για μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα μέχρι το 2030 είναι ένα μεγάλο στοίχημα σε πολλά επίπεδα, αλλά και μια αναγκαιότητα γιατί όπως λέει και το σλόγκαν του κινήματος Music Declares Emergency (το οποίο προσυπογράφει και το StreetMode και πέραν των 6000 ατόμων, οργανισμών και καλλιτεχνών ανά τον κόσμο) , THERE IS NO MUSIC ON A DEAD PLANET!». Πρακτικά θα καταγραφεί το αποτύπωμα του φεστιβάλ σε συγκεκριμένους άξονες, ώστε μετά να χαραχθεί μια στρατηγική. Επίσης σε όσους προτιμήσουν ΜΜΜ θα δοθούν δωράκια. Τέλος το StreetMode μάς δίνει ένα καλό κίνητρο για να κάνουμε ανακύκλωση. Διαβάστε περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

street_mode_festival_2022_pic6.jpg

-Πώς μπορεί ένα φεστιβάλ να έχει 0 οικολογικό αποτύπωμα;

-Ένα φεστιβάλ για να μπορέσει να έχει ένα 0 οικολογικό αποτύπωμα θα πρέπει πρώτα να καταγράψει και να αναγνωρίσει ποιος είναι ο πραγματικός συνολικός περιβαλλοντικός του αντίκτυπος, και στην συνέχεια να χαράξει μια στρατηγική σε βάθος χρόνου , πως τον εκμηδενίζει. Στην συνέχεια θα πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο , το οποίο θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εκδηλώσεων του και θα αξιοποιήσει τα απορρίμματα του στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας

Τα φεστιβάλ και οι υπαίθριες εκδηλώσεις έχουν τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα, καθώς καταναλώνουν ενέργεια, νερό, τρόφιμα, υλικά, παράγουν απόβλητα και εκπομπές άνθρακα, και είναι ο λόγος μαζικών μετακινήσεων στο εσωτερικό και εξωτερικό. Ο στόχος που έχει θέσει το StreetMode για μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα μέχρι το 2030 είναι ένα μεγάλο στοίχημα σε πολλά επίπεδα, αλλά και μια αναγκαιότητα γιατί όπως λέει και το σλόγκαν του κινήματος Music Declares Emergency (το οποίο προσυπογράφει και το StreetMode και πέραν των 6000 ατόμων, οργανισμών και καλλιτεχνών ανά τον κόσμο) , THERE IS NO MUSIC ON A DEAD PLANET!

Ως διοργανωτές εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας έχουμε μεγάλη πολιτιστική επιρροή και δύναμη να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής. Είμαστε ενεργά μέλη σε διεθνή και ευρωπαϊκά δίκτυα και πρωτοβουλίες ανα την Ευρώπη και τον κόσμο, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και προσεγγίσεων για το πώς μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας , μια από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και το https://www.futurefestivaltools.eu/.

banner_streetmode300x250.jpg

-Ποιες δράσεις θα γίνουν σε αυτό πλαίσιο;

-25 χρησιμοποιημένα ποτήρια = 1 μπύρα: Φέτος θα συνεχίσουμε την δράση ανταλλαγής των 25 ποτηριών μιας χρήσης με μια μπύρα, ως κίνητρο για την μείωση των απορριμμάτων πλαστικού, τα όποια κατά την διάρκεια του έτους μέσα από αναβαθμιστική ανακύκλωση (upcycling) θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία Merchandise για το φεστιβάλ. Το 2022 είναι και η τελευταία χρόνια που θα χρησιμοποιηθούν πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης στο φεστιβάλ.

Θα τοποθετηθούν διακριτοί κάδοι όπου θα μπορεί κανείς να κάνει διαχωρισμό των απορριμμάτων σε πλαστικό, χαρτί και γενικά απορρίμματα.

-Ελάτε με το πατίνι/ποδήλατο/αστικό & παρτε δώρο ένα StreetMode Pin: Οι πρώτοι 1000 StreetModers που θα έρθουν με το πατίνι, το ποδήλατο ή το Αστικό θα πάρουν δώρο ένα StreetMode Pin.

-Καταγραφή του αποτυπώματος του Φεστιβάλ: Θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής του συνολικού αποτυπώματος του φεστιβάλ σε πέντε βασικούς άξονες που αφορούν την Ενέργεια, Τρόφιμα, Νερό, Μετακινήσεις και Απόβλητα/απορρίμματα, για να μπορέσουμε στην συνέχεια να χαράξουμε την στρατηγική για τον στόχο μας StreetMode goes ZERO by 2030.

16f1b.jpg

-Τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε εμείς ως θεατές για μια πιο οικολογική συμπεριφορά σε ένα φεστιβάλ όπως το Street Mode;

Ελάτε με το πατίνι σας  ή το ποδήλατο σας
Ελέγξτε τις ώρες δημόσιας συγκοινωνίας, μετρό και λεωφορείων… αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα καθώς τα δημόσια μέσα μεταφοράς προσφέρουν μια ασφαλή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Ίσως το Μετρό να καθυστερήσει λίγο για την Θεσσαλονίκη, αλλά μέχρι το 2030 θα είναι και αυτό μια επιλογή. 
Αν σκοπεύετε να έρθετε με το αυτοκίνητο στο φεστιβάλ, προσφέρετε τις κενές θέσεις σε φίλους ή κάντε νέους φίλους από την παρέα των StreetModers..

Μην ρίχνετε σκουπίδια!
Μαζέψτε τα σκουπίδια. Οποιαδήποτε απορρίμματα. Είναι ένας απλός τρόπος να βοηθήσετε τον πλανήτη!

Επαναχρησιμοποιείτε ! 

Μπορεί το ποτήρι που θα σερβίρουμε την μπύρα να είναι πλαστικό μιας χρήσης φέτος, μπορείτε όμως να το φέρετε στο μπαρ και να σας το ξαναγεμίσουν, και έτσι να μειώσετε τον όγκο των απορριμμάτων. 

Όταν ολοκληρώσετε την φεστιβαλική σας εμπειρία , μαζέψτε 25 άδεια ποτήρια και θα σας κεράσουμε μια μπύρα On the house !

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βέροια: Χειροπέδες σε ανήλικους για 4 κλοπές και 13 απόπειρες
Οι τέσσερις ανήλικοι αφαίρεσαν συνολικά κοσμήματα και αντικείμενα,αξίας πάνω από 1.400 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 25 ευρώ και τρεις τραπεζικές κάρτες
Βέροια: Χειροπέδες σε ανήλικους για 4 κλοπές και 13 απόπειρες
Ζέρβας: Η ιστορία πίσω από το πάρκινγκ ΙΧ στην Αγ. Δημητρίου – Οι 2 αποκαλύψεις
Να ξεκινήσει η ΕΔΕ από τους συμβούλους Αγγελούδη - Μπούμερανγκ στους εκλεκτούς του Δημάρχου η σκανδαλοθηρία για το οικόπεδο της οδού Αγίου Δημητρίου,...
Ζέρβας: Η ιστορία πίσω από το πάρκινγκ ΙΧ στην Αγ. Δημητρίου – Οι 2 αποκαλύψεις