Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το έργο της Ζέφη Τιφτικτσόγλου στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ

Στην έκθεση με τίτλο «Depository»

Η Ελληνίδα Καλλιτέχνης ΖέφηΤιφτικτσόγλου, παρουσιάζει την ατομική έκθεσή της στη Θεσσαλονίκη, η οποία πραγματοποιείται στις βιτρίνες του ΟΤΕ από την Κυριακή  11 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 2 Οκτωβρίου με τίτλο “Depository”, αναδεικνύοντας μια ιδιόμορφη σκηνοθετημένη εγκατάσταση με πολλαπλά επίπεδα προσέγγισης και ερμηνείας.

Περισσότερα για το έργο της:

 Η Δρ. Σάνια Παπά, Ιστορικός Τέχνης,, Λέκτορας του Τμήματος Εικαστικών &Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ.γράφει σε σημείωμά της: "Το έργο της ΖέφηςΤιφτικτσόγλου με τίτλο Depository  [από  (κατά)θετήριο] αποτελεί μια ιδιόμορφη σκηνοθετημένη εγκατάσταση με πολλαπλά επίπεδα προσέγγισης και ερμηνείας. Ένα σύγχρονο   cabinetdecuriosités  που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, το συναίσθημα του οικείου αλλά ταυτόχρονα του ανοίκειου, της καταγραφής και της αρχειοθέτησης.

Το έργο άρχισε να υλοποιείται σταδιακά κατά την περίοδο της καραντίνας, ως μια εσωτερική ανάγκη «εκκαθάρισης» του καθημερινού αντικειμένου ως μία ανάγκη από-συσσώρευσης του περιττού που πολλές φορές εγκλωβίζει τον υπάρχοντα προσωπικό χώρο δράσης και δημιουργίας. Τα καθημερινά χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα αποδομούνται και μεταμορφώνονται σταδιακά μέσω του περιτυλίγματος, με οικολογικό ανακυκλωμένο χαρτί , σε αντικείμενα οικειοποίησης (appropriation) του πραγματικού.

Η καλλιτέχνης με σχεδόν μαγικό τρόπο τα περιτυλίγει υπομονετικά και τα αναγάγει σε σουρεαλιστικά «προστατευμένα» αντικείμενα, με αναφορές στους μεγάλους δημιουργούς του 20ου και 21ου αιώνα. Από τον ManRay “  L’EnigmedeIsidoreDucasse”  και τον  MarcelDuchamp, από τον  Christo   και τον   StephenAntonakos, από την MéretOppenheim  και την LouiseNevelson, από τον MarkDion, τον ChenZhen και την Alice Anderson .

Η ΖέφηΤιφτικτσόγλου μετατοπίζει την ομοιόμορφη ερμητική κάλυψη (επαναλαμβανόμενη εμμονική χειρονομία) σ’ ένα επίπεδο οπτικής συνδιαλλαγής ανάμεσα στη φόρμα και την αντιφόρμα. Οι μέθοδοι της δημιουργίας της πολλαπλοί: επιλογή αντικειμένων, περιτύλιγμα με το χαρακτηριστικό χρώμα  της μονοχρωματικής σέπιας, ακύρωση της λειτουργίας του αντικειμένου και ομαδοποίησή του, τελική επανατοποθέτηση σε ειδικά σχεδιασμένη κατασκευή με  ξύλινα  ράφια, περίοπτα από έξω προς τα μέσα.

Το απόλυτα προσωπικό στοιχείο υπερ-εκτίθεται μεταμορφωμένο σε μια φαντασιακή διάσταση με αναφορές ή μη σε προσωπικές μνήμες και συναισθήματα. Ως διαχειρίστρια μνήμης καταθέτει ένα έργο πολυεπίπεδο,  όπου η ζωή και η τέχνη συνυπάρχουν σ’ ένα συνεχές διάλογο πεδίου συμπύκνωσης και ανάλυσης συνειρμών.

Το «παίγνιον» καλεί τον θεατή στην αέναη εξερεύνηση του υπερ-πραγματικού, αγγίζοντας σχεδόν μια ανατρεπτική αφήγηση.

Περισσότερα για την ΖεφηΤιφτικτσόγλου:
Γεννήθηκε  στη Θεσσαλονίκη. Εισήχθη το ακαδημαϊκό έτος 2016 στo Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το 2021 αποφοίτησε  από  στο 2o εργαστήριο ζωγραφικής με διδάσκοντες τους Στυλιανό  Κουπέγκο, ΒάλλυΝομίδου, Σωτήρη Πανουσάκη και Βασίλη Ζωγράφο. Έλαβε  υποτροφία αριστείας του ιδρύματος κρατικών υποτροφιών (ΙΚΥ).

Εκθέσεις
2022 ,Affordableart, Λόλα Νικολάου ,Θεσσαλονίκη
2022, Anotherlook, Poseidon  Art  Gallery, Λήμνος.
2022, Wastenot, Ισλαχανέ ,Θεσσαλονίκη
2021, Affordableart, Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη.
2019, Ατομική έκθεση, ”Impasto” γκαλερί ΡΩ, Θεσσαλονίκη.
2019, OPEN ART LAB ΔΕΘ HELLEXPO, 2ο Εργαστήριο ζωγραφικής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων, Σχολή Καλών Τεχνών , του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
2019, NOVARTE PROJECT ΙΙ,  γκαλερί MYRO, Θεσσαλονίκη
2018, NOVARTE PROJECT Ι, Ξενοδοχείο ΚΑΨΙΣ, ,Θεσσαλονίκη
2018, Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας, Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Επιβλέπων Καθηγητής Παναγιώτης Δαφιώτης),Θεσσαλονίκη
2017,  Έκθεση χαρακτικής και εικαστικών εκτυπώσεων ArtNoise (Επιβλέπων
Καθηγητής Ξενής Σαχίνης),Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ