Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία το Σ/Κ – Τι θα γίνει Θεσσαλονίκη

Γιορτή για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022

Στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 26η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι η «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» (European Heritage Days 2022: Sustainable Heritage - Preserving the past for future generations). Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022 η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

Η φετινή θεματική, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, έχει δύο άξονες:

1. Την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) και ειδικότερα την ευαισθητοποίηση γύρω από τεχνικές και υλικά αποκατάστασης παλαιότερων εποχών, τη σημασία της συνέχειας και ανάδειξης παραδόσεων και δεξιοτήτων τόσο σε τοπικό/εθνικό επίπεδο όσο και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, την επισήμανση καλών πρακτικών από το παρελθόν που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τους ιστορικούς χώρους σήμερα, καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη διατήρηση των παραπάνω παραμέτρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

2. Την υιοθέτηση πρακτικών και τη χρήση βιώσιμων πόρων και υλικών (κατά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του φετινού εορτασμού) που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθιστώντας έτσι τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία προσβάσιμα στις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας μέσα από μια κριτική ματιά των μέχρι σήμερα πρακτικών.

Ο φετινός εορτασμός των ΕΗΠΚ θα διαρκέσει από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022 με την πλειοψηφία των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων να είναι με φυσική παρουσία του κοινού ενώ υπάρχουν και κάποιες ψηφιακές δράσεις που μπορεί να προβάλλονται σε πραγματικό αλλά και μη χρόνο, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

Ακολουθούν οι δράσεις που έχουν ανακοινωθεί για τη Θεσσαλονίκη

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

24 Σεπτεμβρίου

«Η τέχνη στο μικροσκόπιο: μετασχηματίζοντας το αόρατο»

Παρουσίαση - ξενάγηση στην ομώνυμη περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από τη δρ αρχαιολόγο Στέλλα Κυριλλίδου.

Υπεύθυνη εκδήλωσης: Κατερίνα Μπεχτσή

Διεύθυνση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μαν. Ανδρόνικου 6, 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2313 310201 & 2313 310244, e-mail: [email protected]

Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

23, 24 Σεπτεμβρίου

«ΣΤΡΩΜΑΤΑ / LAYERS» -  Αγρέπαυλις Παλαιοκάστρου, Μνημειακό Σύνολο Μονής Χορταΐτισσας  

Διήμερο αρχαιολογικό εργαστήριο για άτομα με ψυχικά νοσήματα. Η συγκεκριμένη δράση έρχεται σε συνέχεια ανάλογου εργαστηρίου που διεξήχθη στο πλαίσιο των ΕΗΠΚ 2021 σε ασθενείς της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. και στοχεύει στη διερεύνηση δυνητικής διάστασης των αρχαιοτήτων ως θεραπευτικού ερεθίσματος για άτομα με ψυχικά νοσήματα, αποσκοπώντας περαιτέρω και στην κατάρτιση ενός σχετικού ερευνητικού προγράμματος. Η θεματική συνδέεται με τον βασικό άξονα της βιωσιμότητας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του επικαιροποημένων ρόλων που μπορεί να αναλάβει για τη αναβάθμιση την ποιότητας της ζωής όλων, τόσο ως ατόμων όσο και ως πολιτών.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Α.Π.Θ.-Νοσοκομείο Παπαγεωργίου,   Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

25 Σεπτεμβρίου

«Θερμαΐς: η αρχαιολογική διάσταση στα τοπία ιαματικών λουτρών στην ύπαιθρο χώρα της Θεσσαλονίκης» - Μνημειακά Σύνολα Ιαματικών Λουτρών στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης: Λουτρά Σέδες, Λαγκαδά, Απολλωνίας

Η δράση εστιάζει στην ενότητα των τριών μνημειακών συνόλων που αναπτύχθηκαν στις ιαματικές πηγές γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, στενά συνδεδεμένων με την ιστορία της που αποτέλεσαν κέντρα θεραπείας αλλά και θερινής αναψυχής των κατοίκων της για αιώνες, στα Θέρμα (Λουτρά Σέδες), στο συγκρότημα των Λουτρών Λαγκαδά στην όχθη της Κορώνειας και στον ιστορικό πυρήνα των Λουτρών Απολλωνίας.

Απευθύνεται σε στελέχη και υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε ομάδες πολιτών και στοχεύει στην ευαισθητοποίησή τους σε ζητήματα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε παρακίνησή τους για ενεργή συμμετοχή και στη διαμόρφωση υποβάθρου συνεργασίας.

Υπεύθυνη εκδηλώσεων: Ευθυμία Ντάφου

Διεύθυνση: Μαρίας Κάλλας 21Α, 54646 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 801402, e-mail: [email protected]

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

24 Σεπτεμβρίου

«Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» στο Επταπύργιο

Θεματική περιήγηση στο Επταπύργιο.

Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Μ. Καγιαδάκη, Γ. Καρλιάμπας, Κ. Κατσίκης, Ζ. Μπίλη

Διεύθυνση: Επταπύργιο, 54003 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2313 310400, e-mail: [email protected], [email protected], [email protected][email protected]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ