Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χάρης Φραγκούλης: «Υπάρχει κόστος σε μια πραγματική χειραφέτηση»

Ο σκηνοθέτης μίλησε στο TyposThes για την Αντιγόνη που ανεβάζει και στην πόλη μας

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Μια «Αντιγόνη» που επαναπροσδιορίζει το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο θα δούμε από 6 έως 9 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αμαλία. Χρειάστηκαν εννέα μήνες προβών και προετοιμασίας για να φτάσει στο αποτέλεσμα που θα δούμε επί σκηνής η ομάδα των 19 ηθοποιών που συμμετέχουν στην παράσταση. Οι ηθοποιοί φέρνουν επί σκηνής τις ποικίλες, παράλληλες με το θέατρο, ιδιότητές τους (π.χ. φαρμακοποιός, δικηγόρος), ερχόμενοι ο καθένας αντιμέτωπος με το κείμενο μέσα στο σύνολο.

Πρόκειται για μια μη τυπική σύνθεση που δημιουργεί στον θεατή την ευτυχή διάθεση της συνύπαρξης και της συμμετοχής. Ο Χάρης Φραγκούλης που σκηνοθετεί την παράσταση εξήγησε στο TyposThes πώς διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα που ανέβηκε τον περασμένο χειμώνα στο θέατρο Θησείον στην Αθήνα. Μιλώντας για τις σύγχρονες Αντιγόνες είπε ότι σαφώς και υπάρχουν και υπογράμμισε ότι υπάρχει κόστος σε μια πραγματική χειραφέτηση και μια πραγματική στήριξη σε κάτι που πιστεύεις βαθιά.

 

-Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε την «Αντιγόνη»;

-Γιατί ξεκίνησε ως σεμινάριο και θέλαμε να ασχοληθούμε με τον λόγο. Αυτή είναι η πληγή της εποχής μας. Η Αντιγόνη αυτή έχει εξαιρετική μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και είναι ένα σπουδαίο κείμενο με πολλές μορφές λόγου.

-Δώσατε μια πρωτότυπη ματιά στην αρχαία τραγωδία. Πώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα; Πόσο χτίστηκε μέσα από την κεντρική σας ιδέα και πόσο διαμορφώθηκε μέσα από τις πρόβες; Και πόσο επηρέασε ο χώρος;

-Η παράσταση διαμορφώθηκε μέσα από πάρα πολύ χρόνο, μέσα από ανθρώπινες σχέσεις και τον χρόνο που δόθηκε σε αυτές καθώς επίσης με τον χρόνο που δόθηκε να ασχολούμαστε με το κείμενο ξανά και ξανά.

antigoni.jpg

-Σήμερα υπάρχουν Αντιγόνες;

-Όσο υπάρχουν άνθρωποι και ψυχές. Φυσικά και υπάρχουν. Σε κάποιες χώρες υπάρχουν και τα ίδια περιστατικά. Είναι ένας ψυχικός τόπος πραγματικής χειραφέτησης και μιας πραγματικής πάλης της μοναξιάς, ενός ανθρώπου μόνου, εναντίον όλων των θεσμών. Είναι ένα μάθημα για το κόστος που χρειάζεται μια πραγματική χειραφέτηση και μια πραγματική στήριξη σε κάτι που πιστεύεις βαθιά. Μια υπενθύμιση γιατί ξεχνάμε το κόστος που χρειάζεται να πληρώσουμε για μια μας πεποίθηση. Δεν το ξεχνάμε επειδή είμαστε ξεχασιάρηδες (που είμαστε), αλλά επίτηδες μας αφήνουν να το ξεχάσουμε, γιατί το σύστημα ξέρει ότι δεν είναι επικίνδυνη μια γνώμη αλλά επικίνδυνος είσαι αν διαβείς το δρόμο του κόστους αυτής της γνώμης.

-Πέρα από το θέατρο, στην καριέρα σας ένα σημαντικό κομμάτι έχει και ο κινηματογράφος. Πώς βλέπετε την σημερινή  εικόνα του ελληνικό σινεμά;  Τι θα θέλατε να αλλάξει;

-Γίνονται κάποια καλά πράγματα σίγουρα. Θα ήταν πολύ ωραίο αν δεν χρειαζόμασταν τόσο χοντροκομμένα πράγματα και περίεργα για να πούμε ότι κάτι συμβαίνει στο σινεμά. Μακάρι να αναπτύξουμε κάτι πιο φίνο ώστε να μην μας χρειάζεται να φτιάχνουμε τόσο κουνημένα πράγματα για να κουνηθεί το μέσα μας.

haris_fragoylis_2.jpg

-Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Συνεχίζεται η «Αντιγόνη» το Θέατρο Σφενδόνη στην Αθήνα. Στην συνέχεια ανεβαίνει το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου όπου συμμετέχω και τον Φεβρουάριο σκηνοθετώ την «ΑΦΙΕΡΩΣΗ» του Μπότο Στράους στο Θέατρο Σφενδόνη στην Αθήνα.

Συντελεστές

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σκηνοθεσία: Χάρης Φραγκούλης, Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λαμπρίδης, Ταξιάρχης Μπαλάσκας, Κοστούμια: Φωτεινή Ιατρού,  Φωτισμοί: SkiaLighting, Επιμέλεια κίνησης: Ραλλού Καρέλλα, Εμψύχωση: Ηλέκτρα Νικολούζου, Σχέδιο στην αφίσα: Εύη Κεμερλή, Σχεδιασμός αφίσας: Φωτεινός Χιώλος, Βοηθοί σκηνοθέτη: Σέτα Αστραίου-Καρύδη, Ερατώ Καραθανάση, Φωτογραφίες - Trailer: Βλαδίμηρος Νικολούζος.

Παίζουν: Βάνια Αγγελάρα, Μαρία Αρζόγλου, Σέτα Αστραίου Καρύδη, Άντα Δημητρίου, Πολυξένη Θάνου, Ερατώ Καραθανάση, Ραλλού Καρέλλα, Γιώργος Κοκκίνης, Χριστόφορος Κώνστας, Λεωνίδας Μικρόπουλος, Μιχαηλία Μουσάκου, Δέσποινα Νικοπούλου, Σοφία Οικονόμου, Γιώργος Ορφανουδάκης, Τάσος Πάζας, Έλενα Παπαβασιλείου, Παναγιώτης Ρενιέρης, Γιάννης Σέπε, Ιωάννα Χαλά

Παραγωγή - Οργάνωση Περιοδείας: Ευάγγελος Κώνστας - ConstantlyProductions

Παραστάσεις: Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 έως Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2022

Ώρα Έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 120 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο:231 084 2509

Καθημερινά: 10:30 – 14:30 & 17:30 – 21:00

Τιμές Εισιτηρίων:€15 / €12 Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων)

Προπώληση:www.viva.gr/tickets/theater/antigoni-1/

και στα ταμεία του θεάτρου.

Κρατήσεις Θέσεων: 231 084 2509 & 694 5054160               

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ