Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Stuart Staples: «Η μουσική ήταν η μόνη διέξοδός μου»

Ο τραγουδιστής των Tindersticks μίλησε μαζί μας με αφορμή την συναυλία του γνωστού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Με ένα δίσκο που μας προσκαλεί σε μια απολαυστική βουτιά στο πλούσιο μουσικό σύμπαν τους οι Tindersticks περιοδεύουν στην Ευρώπη. Στους σταθμούς περιλαμβάνεται και η πόλη μας την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ θα προηγηθούν δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (30&31/10/22).

Το «Past imperfect: the best of tindersticks '92 – '21», το τραγούδι των τίτλων της ταινίας«Avec amour et acharnement / Both Sides of the Blade», με πρωταγωνίστρια την Juliette Binoche που περιλαμβάνεται σε αυτό το δίσκο, και η μουσική βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαμε μέσω Zoom με τον Stuart Ashton Staples.

92-_tsticks_-_nicholls_1jpeg.jpg

-Γιατί Past Imperfect;

-Δεν πιστεύω στην τελειότητα αλλά νομίζω επίσης ότι ο τίτλος μιλάει από μόνος του.

-Πώς επιλέξατε τα κομμάτια του δίσκου;

-Ήταν αποθαρρυντικό το να το σκεφτείς όλο το σύνολο και να επιλέξεις ένα μόνο μέρος. Αποφασίσαμε να έχει μια χρονολογική σειρά. Οπότε ο δίσκος χωρίζεται σε δύο μέρη και επειδή επιλέξαμε ακριβώς την χρονολογική σειρά έπρεπε να αποφασίσουμε ποιο τραγούδι για παράδειγμα θα αντιπροσώπευε το 1993 κλπ. Συνολικά είναι μια σύνοψη της δουλειάς μας.

2014_-_tsticks_-_fraser_col.jpg

-Ποιο τραγούδι σημαίνει κάτι περισσότερο για εσάς;

-Τελειώσαμε πρόσφατα ένα κομμάτι για την ταινία της Claire Dennis με τίτλο Stars at noon. Προσωπικά νιώθω πιο κοντά με αυτό το τραγούδι. Είναι καινούριο και πιο φρέσκο, απ’ ό,τι άλλα από παλαιότερους δίσκους, δίχως να θέλω να αδικήσω και τα προηγούμενα. Όμως σε όλα τα κομμάτια στην αρχή υπάρχει αυτός ο ενθουσιασμός.

-Πώς είναι να συνθέτεις μουσική για ταινίες;

-Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με την Claire. Στα 27 χρόνια συνεργασίας μας ποτέ δεν μου έκανε υποδείξεις για τη μουσική που ήθελε. Απλά το βασικό ήταν το συναίσθημα, το πώς νιώθω. Από εκεί ξεκινάει η συζήτηση για το τι θα γίνει… Όμως αυτό είναι σπάνιο στον κινηματογράφο. Έχω ελευθερία έκφρασης και παράλληλα μια συνεργασία με ένα άτομο που σέβομαι και θαυμάζω.

-Τι σας εμπνέει να γράψετε μουσική;

-Τα τραγούδια έρχονται και σε βρίσκουν… Όταν με βρίσκουν «κουμπώνουν» κάπως. Δείχνουν ένα κομμάτι τους και εγώ πρέπει να τα αποδεχτώ ή όχι. Μόλις τα αποδεχτώ τα φέρνω στην επιφάνεια, στο «φως». Αν πω ότι θα κάτσω να γράψω ένα τραγούδι ή δεν θα τα καταφέρω ποτέ ή θα είναι κάτι το πολύ αδιάφορο. Ενώ πχ μπορεί αύριο να πάω στο σούπερ μάρκετ κάτι θα συμβεί, θα με συναρπάσει και θα έχω ξαφνικά έμπνευση! Και μπορεί να γεννηθεί πχ μια μικρή μελωδία που θα με συναρπάσει ή δυο λόγια…

93_-_tsticks_-_nicholls.jpg

-Πώς συνεργάζεστε με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος;

-Συνήθως στα συγκροτήματα λέμε πως αν κάποιος μιλάει για τη μουσική του τότε υπάρχει πρόβλημα… Δεν είναι καλό για τους μουσικούς… και ίσως πρέπει να προχωρήσεις σε κάτι άλλο (γέλια). Αρχικά πρέπει να υπάρχει έμπνευση. Σε εμάς που είμαστε τόσα χρόνια μουσικοί είναι δύσκολο πλέον να εντυπωσιαστούμε… Έχουμε δει πολλά και έχουμε ακούσει περισσότερα. Οπότε πρέπει να είναι κάτι πραγματικά καλό για να το ξεχωρίσουμε.

-Οπότε εσάς τι σας αρέσει, τι έχετε ξεχωρίσει τελευταία;

-Αυτή την στιγμή δυστυχώς δεν με συναρπάζει κάτι. Πρόσφατα όμως ένιωθα έτσι και ξαφνικά άκουσα τον Κέντρικ Λαμάρ. Στα 4-5 άλμπουμ του, ξεχώρισα την έμπνευση που είχε, την δημιουργικότητά του. Μου έδωσε ξανά πίστη στη μουσική και στους νέους δημιουργούς. Είχα καιρό να το νιώσω αυτό.

-Έρχεστε στη Θεσσαλονίκη. Τι θα ετοιμάσετε; Και τι ξέρετε για την πόλη;

-Είναι μια πόλη που θέλω να γνωρίσω περισσότερο. Είναι όπως οι Ευρωπαϊκές πόλεις που δεν είναι πρωτεύουσες. Δεν είναι εύκολο να είσαι δεύτερη πόλη, όμως έχει το δικό της ρυθμό τον οποίο απολαμβάνω όποτε έρχομαι στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη σας θα μοιραστούμε την σκηνή με άτομα που έχουν επηρεάσει τη μουσική μας. Θα είναι μαζί μας ένα κουαρτέτο εγχόρδων και guest φίλοι. Θα βρίσκονται ο Terry Edwards (σαξόφωνο), η Gina Foster (φωνή). Έχουμε μαζί μακρά ιστορία και έχουμε επενδύσει στη μουσική. Θα πούμε κάποια κομμάτια όπως πχ My Oblivion που θα αποδοθούν δίχως συμβιβασμούς. Αυτό για μένα είναι μεγάλη χαρά! Ίσως να παίξουμε και το I am dying slowly το οποίο το εμπνεύστηκα από ταξίδι μου στη Θεσσαλονίκη! Και ελπίζω όλη η βραδιά να μείνει στη μνήμη του κοινού. Ανυπομονούμε για αυτό το live!

-Τι σημαίνει η μουσική για εσάς;

-Πολλοί καλλιτέχνες που ξέρω είναι γεννημένοι για να παίζουν μουσική. Εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς. Νομίζω ήθελα πάντα να δημιουργήσω κάτι, να εκφραστώ. Με το πέρασμα του χρόνου νομίζω ότι η μουσική ήταν η μόνη διέξοδός μου από το περιβάλλον όπου γεννήθηκα, αλλά και η μοναδική μορφή τέχνης στην οποία είχα εκτεθεί. Σκεφτόμουν συνεχώς πώς θα εξελιχθώ, θα βελτιωθώ. Νιώθω υπέροχα όταν η μουσική μου αγγίζει τους ανθρώπους. Παίρνω την κιθάρα μου όταν έχω ένα τραγούδι στο μυαλό μου. Για μένα μουσική είναι το να δημιουργήσω μια συγκεκριμένη εικόνα που έχω στο μυαλό μου.

Χρήσιμα

Η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία της Θεσσαλονίκη συνεχίζεται

Είσοδος: ΖΩΝΗ VIP: €50, ΖΩΝΗ Α: €40 , ΖΩΝΗ Β: €35, ΖΩΝΗ Γ: €30.

Σημεία Προπώλησης: Επίσημα σημεία πώλησης εισιτηρίων της εκδήλωσης είναι τα σημεία του δικτύου viva και τα εκδοτήρια του ΜΜΘ. Δίκτυο viva, Online: www.viva.gr , Τηλεφωνικά: στο 11876, Φυσικά σημεία: Wind, Public, Media Markt,  Εκδοτήρια ΜΜΘ (Εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Ώρες λειτουργίας των εκδοτηρίων: Δευτέρα - Σάββατο: 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ., Τηλέφωνα εκδοτηρίων: 2310 895938-9),

Εκδοτήρια ΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους (Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00 π.μ. - 3:30 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 π.μ. - 2:00μ.μ. και 5:30 - 8:00 μ.μ.).

Οι φωτογραφίες είναι των: Richard Dumas, Suzanne Osborne, Steve Gullick, Christophe Agou, Phil Nickolls

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ