Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τελευταίες παραστάσεις για τις «Αλεπούδες» του ΚΘΒΕ

Στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Ένα σύγχρονο υπαρξιακό νουάρ παρακολουθούν, με κομμένη την ανάσα, οι θεατές της παράστασης οι «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ, σε μετάφραση Γιώργου Χατζηνικολάου και σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, που συνεχίζεται έως τις 27 Νοεμβρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών .

Η παράσταση του ΚΘΒΕ θίγει καίρια ζητήματα όπως είναι η επιβολή της δικτατορικής εξουσίας, η εσωτερική πάλη ανάμεσα στο καθήκον και την επιθυμία, οι δεισιδαιμονίες, οι ψεύτικες ειδήσεις, ο πόνος της απώλειας, ο φόβος και η αγωνία για το αύριο που ξημερώνει.

Τα εξαιρετικά ευφυή σκηνοθετικά ευρήματα, οι καταπληκτικές ερμηνείες, τα σκηνικά, η μουσική και γενικά η μοναδική ατμόσφαιρα που επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου καθηλώνουν το κοινό.

Η παράσταση

Σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση, υπό τον κίνδυνο λιμού και με τις καλλιέργειες να καταστρέφονται από ακραίες βροχοπτώσεις, εντεταλμένοι της εξουσίας αποφασίζουν να στείλουν Επίλεκτο Ανιχνευτή Αλεπούδων για να εντοπίσει τις αιτίες της χαμηλής παραγωγικότητας. Ο Ουίλιαμ Μπλορ,  εκπαιδευμένος από παιδί σε ένα ειδικό κρατικό ινστιτούτο, επισκέπτεται τον Σαμουήλ και την Ιουδίθ  για να διαπιστώσει αν έχουν μολυνθεί από το "κόκκινο θηρίο" vulpes - vulpes. Ωστόσο, όσο προχωράει η έρευνά του,  μύχιες αλήθειες αποσιωπημένες για καιρό αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια και να ανατρέπουν την πολύ ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά και στην κοντινή τους φίλη Σάρα.

Οι «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ (DawnKing), έργο βραβευμένο στον διαγωνισμό θεατρικής γραφής PapatangoNewWriting, έκαναν πρεμιέρα το 2011 στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κείμενο, με στοιχεία βρετανικού χιούμορ όπου η αναμέτρηση με τον φόβο οδηγεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό με τον εαυτό και με τον άλλον. Ένα σύγχρονο υπαρξιακό νουάρ σκηνοθετημένο με κινηματογραφική ροή, γρήγορο ρυθμό και ποιητική ατμόσφαιρα  από την Χριστίνα Χατζηβασιλείου, που ξετυλίγεται μπροστά μας υφαίνοντας το νήμα γύρω από το άλογο της εξουσίας και της πίστης.

*Κατάλληλο για ηλικίες άνω των 16 ετών

Σημείωμα Σκηνοθέτριας

«Ποτέ το βαρύ νερό δε γίνεται ανάλαφρο, ποτέ ένα σκοτεινό νερό δεν ξανοίγει. Γίνεται το αντίθετο. Η ονειροπόληση δίπλα στο νερό, ξαναβρίσκοντας τους νεκρούς της πεθαίνει κι΄ αυτή σαν βυθισμένη ήπειρος». […] «Για πιο ακρίβεια το νερό παρέχει το σύμβολο μιας ζωής ιδιαίτερης που έλκεται από κάποιον ειδικό θάνατο».

GastonBachelard

Τα βαθιά, στάσιμα, τα νεκρά νερά και οι βαλτότοποι κρύβουν στην κόγχη τους το θάνατο ενός μικρού παιδιού, μόλις τεσσάρων ετών που πνίγηκε μια παγωμένη νύχτα του Μάρτη λίγο έξω από το σπίτι του.

Μέσα στο σπίτι του, η σιωπή από το πένθος και τις αβάσταχτες ενοχές, παγωμένο και αυτό, θα διακοπεί από τον ερχομό ενός αλλόκοτου επισκέπτη: ο Ουίλιαμ Μπλορ επίλεκτος ανιχνευτής του Κόκκινου Θηρίου vulpes-vulpes, δίχως ρίζες, δίχως σπίτι, θα εγκατασταθεί στο παιδικό δωμάτιο και θα εργαστεί μεθοδικά για να αποδείξει ό,τι διδάχθηκε. Η αναγκαστική αυτή συμβίωση ξεθάβει μέσα από τις λάσπες μια ελπίδα που λάμπει: το στρίψιμο της βίδας θα νικήσει το μυαλό του Σαμουήλ. «Μια ζωή περιγράφεται από το θάνατο», γράφει κάπου ο Πόε, και η ζωή στο σπίτι της οικογένειας Κόβι παραδίνεται τελικά σε αυτόν με έναν μόνιμο φόβο και μια αγωνία.

Το υπαρξιακό αδιέξοδο που χάσκει όταν όλες οι μέχρι πρότινος πεποιθήσεις γύρω από την πίστη στον εαυτό μας, στο θείο, και κυρίως στον ίδιο τον άνθρωπο καταρρίπτονται, είναι συχνά χωρίς γυρισμό.

Χριστίνα Χατζηβασιλείου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση:Γιώργος Χατζηνικολάου, Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Σκηνικά - Κοστούμια- Βίντεο: Ελένη Στρούλια, Μουσική:Μπάμπης Παπαδόπουλος, Φωτισμοί: ΕλίζαΑλεξανδροπούλου, Βοηθός Σκηνοθέτη:Κική Καραΐσκου, Βοηθοίσκηνογράφου - ενδυματολόγου – βίντεο:Τατιάνα Νικολαΐδου, ΤζάνοςΜάζης, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Καραμφίλης(ΣΑΜΟΥΗΛ), Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου(ΙΟΥΔΗΘ), Νικόλας Μαραγκόπουλος(ΟΥΙΛΙΑΜ), ΛίλαΒλαχοπούλου(ΣΑΡΑ)

Photos under That long black cloud

Πληροφορίες

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών(Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη)

Διάρκεια παράστασης:100 λεπτά. Δεν υπάρχει διάλειμμα.

Παραστάσεις έως 27 Νοεμβρίου

*Κατά τη διάρκεια της παράστασης «Αλεπούδες» ακούγονται πυροβολισμοί, γίνεται χρήση hazer (καπνού) και strobe (στρομποσκοπικού φωτισμού).

Ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00, Κυριακή: 19:00.

Προπώληση: NTNG.GR|viva.gr| Τ. 11876

Πληροφορίες - κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):   Δευτέρα - Κυριακή, 08:30 - 21:30

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών(Εθνικής Αμύνης 2): Τετάρτη - Κυριακή, 14:00 - 21:30

Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη): Τετάρτη - Κυριακή, 14:00- 21:30

Πλατεία Αριστοτέλους:  Τρίτη - Σάββατο, 11:00 - 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος:12€, Eκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό - Μαθητικό, Πολύτεκνοι, άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)

ΠΕΜΠΤΗ ΛΑΪΚΗ 21:00& ΣΑΒΒΑΤΟ 18:00

Γενική είσοδος: 10€, Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό- Μαθητικό ,πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών), ΑΜΕΑ: Δωρεάν

ΑΝΕΡΓΩΝ:

Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΕΜΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ – ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ)

& 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΦΟΥΑΓΙΕ ΜΕΣ)

Ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5€, Προσφέρεται «Εισιτήριο της παρέας» για 3 άτομα 25€ και 4 άτομα 30€ (απαιτείται  η  αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά), Φοιτητικό εισιτήριο: από 3 έως 6 άτομα, τιμή 7€ / άτομο. Άνω των 10 ατόμων, τιμή5€ / άτομο. Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012

LoyaltyClub

Οι κάτοχοι των καρτών του LoyaltyClub του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν  όλες τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια.

Loyalty Card ΑΠΛΗ:100€, Loyalty Card EXTRA: 200€, Loyalty Card VIP: 300€

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ