Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Κώστας Γάκης επιστρέφει Θεσσαλονίκη με την «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό»

Για λίγες παραστάσεις

Ο Κώστας Γάκης επιστρέφει δυναμικά στη σκηνή του θεάτρου Metropolitan στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2022 με την «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» του Λούις Σεπούλβεδα. Παράλληλα στις 27/11 έχει ετοιμάσει και ένα σεμινάριο.

Μια παράσταση που έδωσε την δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να ενημερωθεί για τον δίκαιο αγώνα των Mapuche, των «Ανθρώπων της Γης», των ιθαγενών της Νότιας Χιλής, που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας, που καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου.

Γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός όλων είναι η άγνοια…

Στη θεατρική διασκευή του έργου μια μικρή φυλή «Ανθρώπων της Γης» καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Metropolitan με τα πολυφωνικά της τραγούδια, την έντονη τελετουργική σωματικότητα, τους μύθους και τους θρύλους αλλά και την αγωνιώδη κραυγή του δίκαιου αγώνα τους.

Το στοιχείο της βίας, του διωγμού, του άδικου ξεριζωμού, του σπαραγμού εναλλάσσεται με τις ποιότητες των Mapuche, που μας κάνουν ακόμα να χαμογελάμε: ευγνωμοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη για τη γη, αλληλεγγύη, οργανική σχέση με τη μνήμη και την αρχαία κληρονομιά.

Ο Κώστας Γάκης, κάτοχος του βραβείου Δημήτρης Χορν, ένας από τους πιο ευαισθητοποιημένους καλλιτέχνες με πολιτικό λόγο, κρατάει το κεντρικό κομμάτι  αφήγησης – υπόκρισης  και δανείζεται τη φωνή ενός σκύλου αλλά και του ίδιου του συγγραφέα για να μας μιλήσει για όλα αυτά που μας καίνε, για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη Μάνα Γη αλλά και για όλη εκείνη τη θαλπωρή και ψυχική ευρυχωρία, που μας προσφέρουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου.

 Το έργο έκανε πρεμιέρα στη Νότιο Κορέα το 2019 και διέπεται από έναν οικουμενικό χαρακτήρα καθώς η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζουν ακόμα σε αυτά τα δάση σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε.

 Ένα έργο τραγικά επίκαιρο μετά τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά και με τον τρόπο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας μεταχειρίζεται τους αυτόχθονες του Αμαζονίου. Ένα έργο όμως “ελπιδοφόρα επίκαιρο”, καθώς η Χιλή βρίσκεται σε τροχιά ξεριζώματος του Συντάγματος του δικτάτορα Πινοσέτ και μετάβασης σε μια πραγματική δημοκρατία. Με την Ελίζα Λονκόν, μια γυναίκα ιθαγενή Mapuche ως Πρόεδρο, η νεοσυσταθείσα σε Σώμα Συντακτική Συνέλευση της Χιλής έδωσε σαφές στίγμα δικαίωσης των ιθαγενών πληθυσμών  από το νέο Σύνταγμα της χώρας. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα, Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης, Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα - Φαίη Κοσμίδου, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα, Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης, Σύνθεση Body Percussion – Tap : Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη, Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Ελευθερία Πάλλα, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Πλασκασοβίτης

Στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης.

Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΜ(Μ)Α, Εκτέλεση Παραγωγής: ΘΕΑΤΡΟ METROPOLITAN

Υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας και της WWF Ελλάς

Με την υποστήριξη της θεατρικής κολλεκτίβας  “ Άλφα, μικρό – μια συντροφιά ονειροπόλων ”

Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 21:00 και Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 20:00

ΘΕΑΤΡΟ METROPOLITAN Βασιλίσσης Όλγας 65 και Αλ. Φλέμινγκ 2, τηλ 2311284773

Προπώληση εισιτηρίωνhttps://www.viva.gr/tickets/theater/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto-thessaloniki/

«Πλατφόρμες θεατρικής δημιουργικότητας»

«Πλατφόρμες θεατρικής δημιουργικότητας» είναι ο  τίτλος του  σεμιναρίου των τεχνικών θεάτρου που θα παραδώσει ο Κώστας Γάκης στη Θεσσαλονίκη στο Metropolitan the Urban Theater (Βασιλίσσης Όλγας 65 και Αλ. Φλέμινγκ 2) την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022.

Στο σεμινάριο αυτό θα διερευνηθεί με τρόπο παιγνιώδη και αυθόρμητο η δυνατότητα να μετεξελιχθούν κείμενα, ιστορίες, αφηγήσεις, όνειρα, μύθοι και τραγούδια σε θεατρική δράση σύμφωνα με τις αρχές του σωματικού και αφηγηματικού θεάτρου.

Παράλληλα μια σειρά από ασκήσεις θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων και θα ενισχύσουν την ομαδικότητα, τον αυθορμητισμό και την αβίαστη συμμετοχή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα μοιάζει σαν φυλή μαγικής συνέργειας, θεραπείας και απόδρασης από την σκληρή ή ανιαρή πραγματικότητα. Σε αυτή τη φυλή όλοι θα γίνουμε δάσκαλοι όλων, όλοι θα γίνουμε μαθητές όλων, όλοι θα συγκινήσουμε, θα εκπλήξουμε, θα εμπνεύσουμε θα αποδεχτούμε και θα υποδεχτούμε όλους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους εκείνους που ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, τάξεως, καταβολών και πρότερης θεατρικής κατάρτισης επιθυμούν να πλουτίσουν το εκφραστικό τους λεξιλόγιο και να πάρουν κάποιες καλές, φρέσκες ιδέες για ένα θέατρο ανοιχτού δημιουργικού ορίζοντα, ανακαλύψεων ανθρώπινης ζεστασιάς και της ενσυναίσθησης.

 Κάθε μέλος καλείται να φέρει δυο ιστορίες: μια δίλεπτη ιστορία συγκίνησης για έναν πρόγονο, συγγενή ή μέντορά του και μια δίλεπτη αστεία ιστορία (προσωπικού ρεζιλιού ή άλλη ευτράπελη/χιουμοριστική στιγμή)

Απαιτούμενα:

• μαλακά ρούχα, όρεξη για ομαδική δουλειά, ανάγκη για ανθρώπινη ζεστασιά, διάθεση για εγκατάλειψη της σοβαροφάνειας και της τοξικότητας.

Απευθύνεται σε ηθοποιούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, σε εκπαιδευτικούς και γενικά σε όποιον αγαπά τις ιστορίες και την ανθρώπινη ζεστασιά 

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 15:00 – 18:00

Διάρκεια: 3 ώρες, Ελάχιστος αριθμός ατόμων: 15, Τιμή: 50 ευρώ, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973896372

Αποστολή αιτήσεων για το σεμινάριο: [email protected]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία
Τι είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία