Skip to main content
Menu

Η street κουλτούρα γιορτάζει στη Θέρμη

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τη νεολαία και τη street κουλτούρα έχει ως επίκεντρό του το Street Mode Festival, ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά φεστιβάλ στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης αύριο, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Πέρα από το καθιερωμένο μουσικό μέρος και τις χορευτικές μάχες, φέτος θα δούμε μια διαφορετική άτυπη μάχη γκράφιτι μέσα από την αναμέτρηση των έμπειρων 30αρηδων και νέων ηλικίας 15-19 ετών.

Επίσης στις εκδηλώσεις θα περιλαμβάνεται parkour από κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες και αθλητές. Και όλα αυτά δωρεάν!

Ο Γιάννης Ευσταθίου (Nox1) που έχει την γενική επιμέλεια του φεστινάλ μίλησε στον «Τ.Θ.» για την 5η διοργάνωσή του.

-Τι διαφορετικό υπάρχει φέτος στο Street Mode Festival;

-Βάλαμε κάποια νέα στοιχεία για να τονώσουμε το ενδιαφέρον. Στο γκράφιτι κάναμε ένα διαγωνισμό για ηλικίες κάτω των 20 ετών (15-19) , κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε φεστιβάλ γκράφιτι, με στόχο να δώσουμε ώθηση στη νέα γενιά. Αυτός ο διαγωνισμός πήγε πολύ καλά. Να φανταστείτε το mail μου μπλόκαρε από τα πολλά μηνύματα που ήρθαν…. Θα έχουμε καλή συμμετοχή από άτομα 15-19 ετών.

Το πρότζεκτ που θα γίνει αύριο είναι να βάλουμε την παλιά σχολή και τα νέα ταλέντα σε μια άτυπη μάχη. Αυτό θα φαίνεται και στο χώρο. Σε ένα τεχνητό τοίχο θα είναι οι νέοι και σε έναν τεχνητό τοίχο οι παλιοί. Οπότε θα είναι ωραίο και για τον επισκέπτη να βλέπει τις διαφορές.

-Πού θα γίνει;

-Κάθε χρόνο κάναμε ένα μεγάλο γκράφιτι στο υπόγειο τούνελ. Τώρα θα γίνει πάνω στην πλατεία Θέρμης. Θα στήσουμε κόντρα πλακέ και θα μπορεί να το βλέπει όποιος έρθει στο φεστιβάλ.

-Υπάρχουν και άλλες καινοτομίες φέτος;

-Ναι! Είπαμε να βάλουμε και παρκούρ. Παλαιότερα στο αθλητικό κομμάτι της εκδήλωσης είχαμε bmx και skate. Φέτος θα έχουμε το παρκούρ.

Στο μουσικό μέρος φέρνουμε για πρώτη φορά καλλιτέχνη από Αθήνα, τον Hatemost.

Στο χορευτικό μέρος θα γίνουν και πάλι διαγωνισμοί. Εκεί όμως θα μπουν κάποια νέα battles. Αλλά η κύρια δομή δεν θα αλλάξει.

Στο διαγωνισμό του breakdance θα έρθουν πολλά άτομα από την Αθήνα και από άλλες πόλεις και αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και εκτός Θεσσαλονίκης. Το έπαθλο θα είναι 250 ευρώ και από κει και πέρα ο κάθε νικητής θα πάρει παπούτσια, ρούχα και καπέλο από έναν χορηγό μας.

-Υπάρχουν στοιχεία για τον κόσμο που έχει παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του Streetmode;

-Κάθε χρόνο το κοινό είναι περισσότερο. Υπολογίζουμε κάθε έτος μια αύξηση περίπου 100 -200 ατόμων.

-Πόσο διαδεδομένη σήμερα είναι η steet culture;

-Δεν δίνεται βήμα συχνά. Και όπως σε πολλά πράγματα στη χώρα μας υπάρχει η νοοτροπία του copy paste από έξω. Αντιγράφουμε κάτι χωρίς να το σκεφτόμαστε. Ειδικά στις μικρές ηλικίες.

Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο και να διαδώσουμε παραπάνω την street culture. Βέβαια η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με ό,τι επικρατούσε πριν πέντε χρόνια.

Το σημαντικότερο όμως με το Streetmode είναι το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Ο επισκέπτης έχει ένα 12ωρο πρόγραμμα χωρίς εισιτήριο, ενώ στα περισσότερα φεστιβάλ υπάρχει κάποιο αντίτιμο.

-Οικονομικά πώς επιβιώνετε;

-Από χορηγούς κυρίως. Προσπαθεί και ο δήμος να συνεισφέρει λίγο, αν και οι δήμοι είναι σε χειρότερη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Εμείς μάθαμε να προσπαθούμε και να τα βγάζουμε πέρα ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση.

To Street Mode Festival γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θέρμης και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014".

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

12:00 – Graffiti Action.

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο της πλατείας νέοι καλλιτέχνες του graffiti (ηλικίας κάτω των 20 ετών) θα δημιουργήσουν μαζί με τους μεγαλύτερους σε ηλικία (άνω των 30) σε μία φιλική κόντρα μεταξύ του "νέου αίματος" και της "παλιάς σχολής" του graffiti στην Ελλάδα.

Οι άνω των 30 ετών είναι οι: Live2, Jasone, Ser, Dwayne, Nade, Nast & Merlin ενώ οι κάτω των 20 που επιλέχθηκαν μέσω διαγωνισμού στην διάρκεια του καλοκαιριού είναι οι: Jone 50, Side, Suras, Waste, Elato, Twis, Pars & Believe.

Επίσης το υπόγειο τούνελ της πλατείας το οποίο φιλοτεχνήθηκε με graffiti στις προηγούμενες διοργανώσεις, κλειστό για τα αμάξια και φωτιζόμενο, θα λειτουργεί έκθεση των έργων που πραγματοποιήθηκαν στα φεστιβάλ του 2011 και 2012.

16:00 - DJ Sets και Live Beat Dropping από κορυφαίους DJs - παραγωγούς.

Στα πλατό φέτος ο γνώριμος και διεθνούς φήμης DJ Kid Stretch παρέα με τον DJ Inko.

17:30 – Parkour & Freerunning Trainning Show.

Nέοι αθλητές του Parkour και του Freerunning θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η κατασκευή της πλατείας για μία μοναδική επίδειξη υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Καϊμακάμη.

18:30 – Breakdance & Street Dance Shows.

Στο αμφιθέατρο της πλατείας οι 16 καλύτεροι b-boys (χορευτές breakdance) της Ελλάδας θα αναμετρηθούν ζωντανά μπροστά στο κοινό για την ανάδειξη του κορυφαίου Έλληνα b-boy σε μία μάχη τύπου ένας εναντίον ενός με χρηματικά έπαθλα και δώρα για τους νικητές, με κριτές τους χορευτές Revo, Zoob και Saspens. Oι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν και στο longest b-boy move (headspins, jack hammers, hamhops, airflares,flares) σε ένα ξεχωριστό σόου.

Στο Street Dance Show της εκδήλωσης οι βραβευμένες ομάδες χορού Beat Για Beat και Funkerz θα παρουσιάσουν ειδικά διαμορφωμένες χορογραφίες για τον χώρο και το κοινό του φεστιβάλ.

20:00 – Live Music.

Το φεστιβάλ θα κλείσει με συναυλίες από αγαπημένα συγκροτήματα οι οποίες θα συγκεντρώσουν τον κόσμο των επιμέρους δραστηριοτήτων στον συναυλιακό stage.

Το φετινό line up είναι: H12 (Hatemost – 12ος Πίθηκος), Anima Nation, Bad Movies.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.streetmode.gr και στο facebook.com/streetmodefestival.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ