Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βραδιές σινεμά στην Άνω Πόλη – Με δωρεάν είσοδο, φρέσκο ποπ κορν

Ανακαλύπτοντας… κυκλικά τον κινηματογράφο στις προβολές της InCommOn με ταινίες που βάζουν σε πρώτο πλάνο τη φύση και τον άνθρωπο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ένα νέο κινηματογραφικό στέκι έρχεται για να κερδίσει τους σινεφίλ στην Άνω Πόλη. Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, διατροφή, δικαιώματα των ζώων, η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και οι επιπτώσεις από κάθε ενδεχόμενη διαταραχή θα βρεθούν στο επίκεντρο των ταινιών και ντοκιμαντέρ του Κύκλου κινηματογραφικών προβολών της InCommOn από την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου στις 20.00.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) που προάγει την κυκλική οικονομία μέσω της ενεργοποίησης πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων, εστιάζει και το 2023 σε καίρια περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα με όχημα την 7η τέχνη.

Ρωτήσαμε τον Ηλία Παπαγιαννόπουλο, συντονιστή του έργου Κύκλος της InCommOn για το πώς γεννήθηκε η ιδέα των προβολών και μας εξήγησε ότι όλα προέκυψαν «τόσο μέσα από την αγάπη των μελών της ομάδας του Κύκλου για τον κινηματογράφο, όσο και μέσα από την επιθυμία μας να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του κοινού μέσω των δράσεών μας για σημαντικά και πολλές φορές πολύπλοκα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις και επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων».

«Αυτό θέλαμε να το κάνουμε με έναν άμεσο, ευχάριστο ή πιο κατανοητό τρόπο μέσω της τέχνης. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να αφήσουμε σημαντικούς καλλιτέχνες να "μιλήσουν" γι΄αυτά τα ζητήματα μέσα από το έργο τους», συμπλήρωσε στο «ΤyposThes».

«Μας γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία η ανταπόκριση και η προσέλευση του κόσμου στις προβολές που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν το κοινό θέλει να μοιραστεί σκέψεις και ιδέες μετά από μία ταινία ή ένα ντοκιμαντέρ. Αυτή είναι, άλλωστε, η ουσία του όλου εγχειρήματος καθώς βάζει στο επίκεντρο θέματα που μας αφορούν ως κοινωνικό σύνολο γι' αυτό και είναι ανοιχτό προς όλη την κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας.

inommon_provoles2.jpg

Οι προβολές, που θα είναι με ελεύθερη είσοδο, γίνονται στον ιδιαίτερα διαμορφωμένο χώρο που διαθέτει η InCommOn (Αγίας Σοφίας 105, πλατεία Κουλέ Καφέ, Άνω Πόλη) κάθε δεύτερη Τρίτη με πολύ ζεστή ή δροσερή -αναλόγως καιρού - διάθεση και πάντα φρέσκο popcorn!

Η ομάδα επέλεξε να μας προτείνει να ανακαλύψουμε τίτλους που πρωτοσυστήθηκαν και διακρίθηκαν σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ ή  φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, αλλά και να απολαύσουμε πάλι γνώριμα φιλμ μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Τι να περιμένουμε στην οθόνη; Όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας: «Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Κένερ παρουσιάζει τα καρέ της χειραγώγησης της κοινής γνώμης από μεγάλες καπνοβιομηχανίες, η Τζούλια Ρόμπερτς μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για το πρόβλημα των μολυσμένων υδάτων, ενώ η βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2022 ταινία της Κάρλα Σιμόν «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» εστιάζει στο καίριο ζήτημα της (κατα)χρήσης γης χάριν της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών. Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις επιλογές που μπορεί το κοινό της Θεσσαλονίκης να απολαύσει δωρεάν στην ιδιαίτερη κινηματογραφική αίθουσα που στήνεται κάθε δεύτερη Τρίτη στον Κύκλο».

Το πανί γεμίζει με σκηνές από φυσικά τοπία αλλά και αστικά περιβάλλοντα και αναδεικνύει σεναριακά, σκηνοθετικά και ερμηνευτικά διαχρονικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα που μας αφορούν όλα όσα κατοικούμε, συνυπάρχουμε και αλληλοεπηρεαζόμαστε επάνω στον πλανήτη γη.

Η ομάδα της InCommOn μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε τον κινηματογράφο λίγο διαφορετικά και κυκλικά!

Το πλήρες πρόγραμμα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 έχει ως εξής:

otan_o_bagkner_synantise_tis_ntomates_tis_mariannas_oikonomoy.jpg

10/1/2023: Το ταξίδι του αυτοκράτορα (March of the Penguins, 80’, Γαλλία, 2005)

24/1/2023: Νέα Υόρκη, έτος 2022 μ.Χ. (SoylentGreen, 97’, Αμερική, 1973)

7/2/2023: Manufactured Landscapes (86’, Καναδάς, 2006)

21/2/2023: Ο εχθρός του λαού (An enemy of the people, 103’, Αμερική, 1978)

7/3/2023: Πριν από την πλημμύρα (Before the flood, 96’, Αμερική, 2016)

21/3/2023: Έριν Μπρόκοβιτς (ErinBrockovich, 131’, Αμερική,  2000)

4/4/2023: Έμποροι της αμφιβολίας (Μerchants of Doubt, 96’, Αμερική, 2014)

18/4/2023: Γουόλ-Υ (Wall-e, 98’, Αμερική, 2008)

2/5/2023: Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες (WhenTomatoesMetWagner, 52’, Ελλάδα, 2019)

16/5/2023: Οι Ροδακινιές του Αλκαράς (Alcarras, 120’, Ισπανία-Ιταλία, 2022)

30/5/2023: Ωκεανοί (Oceans, 84’, Γαλλία, 2009)

13/6/2023: Μεσόγειος: Πολιορκημένη θάλασσα (Mediterranean: LifeunderSiege, 90’, Ελλάδα - Γαλλία, 2022)

Λίγα λόγια για την InCommOn

Η InCommOn-InnovativeCommunitiesOnwards (ICO) είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) που προάγει την κυκλική οικονομία μέσω της ενεργοποίησης πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων. Βασική επιδίωξη της είναι να προσφέρει λύσεις σε σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες ελληνικές πόλεις μέσα από τη διάδραση και τη δημιουργική συνεργασία με την τοπική κοινότητα.

Περισσότερα:  www.incommon.gr.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζέρβας: Έρχονται 48 γωνιές ανακύκλωσης - Σχέδιο για ολοκληρωμένο πράσινο σημείο
Πόλη καθαρή είναι η πράσινη πόλη, η οικολογικά πρωτοπόρα, η κλιματικά ουδέτερη, είπε ο δήμαρχος στα εγκαίνια του 2ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας
Ζέρβας: Έρχονται 48 γωνιές ανακύκλωσης - Σχέδιο για ολοκληρωμένο πράσινο σημείο