Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χρήστος Τσούνης: «Για να γίνεις πλούσιος θέλει Υπομονή, Επιμονή και Πειθαρχία»

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Τα 4 βήματα του πλούτου» μίλησε στο TyposThes

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Πώς μπορεί κανείς να γίνει πλούσιος; Ο Χρήστος Τσούνης στο βιβλίο του «Τα 4 βήματα του πλούτου» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 19/01 στις 19:00 στο Public Τσιμισκή, αποκαλύπτει με απλό τρόπο, και βασιζόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, από το πώς να αποταμιεύσουμε μέχρι το πώς να κάνουμε τις πρώτες μας μικρές επενδύσεις.

«Κανένας δεν γίνεται πλούσιος από την μια μέρα στην άλλη. Είναι μια μέθοδος που απαιτεί χρόνο, αλλά προπαντός απαιτεί Υπομονή, Επιμονή και Πειθαρχία», ανέφερε ο ίδιος απαντώντας στις ερωτήσεις μας. Παράλληλα μίλησε για τους Financial Greeks, που στην πορεία εξελίχθηκαν στους Financial Europeans, και «αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο Financial Influencing στην Ευρώπη».

-Πώς μπορεί κανείς να γίνει πλούσιος ή τουλάχιστον να έχει μια οικονομική ανεξαρτησία με όλα τα εμπόδια και τις ανατροπές που συμβαίνουν (πχ ακρίβεια στην ενέργεια, ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, χαμηλοί μισθοί κλπ);

-Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Νομίζω ότι δεν θα αρέσει ιδιαίτερα αυτή η απάντηση στον κόσμο, αλλά το να γίνει κανείς πλούσιος δεν είναι τόσο πολύ θέμα εξωτερικών συνθηκών, όσο εσωτερικών. Θέλω να πω ότι οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός ή η ακρίβεια κάνουν κύκλους. Μπορεί για κάποια χρόνια να έχουμε υψηλό πληθωρισμό, αλλά κάποια στιγμή θα γυρίσει στα φυσιολογικά του επίπεδα.

Μεγαλύτερη σημασία από το να προσαρμοζόμαστε κάθε φορά στους εξωτερικούς παράγοντες είναι να δημιουργήσουμε συνήθειες που θα μας επιτρέψουν αν γίνουμε πλούσιοι.

Στο κάτω κάτω για να γίνουμε πλούσιοι χρειαζόμαστε χρόνο. Αυτό είναι και το κλειδί που δεν μπορούν να καταλάβουν πολλοί άνθρωποι. Ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κανείς πλούσιος από την μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται πολύς χρόνος.

Χρειάζεται να αποταμιεύουμε και να επενδύουμε τα χρήματα μας συστηματικά για χρόνια μέχρι ο ανατοκισμός να αρχίσει αν δουλεύει για εμάς. Πρέπει λοιπόν μέσα από εξάσκηση να αναπτύξουμε τις κατάλληλες συνήθειες προκειμένου να είμαστε σε θέση να αποταμιεύουμε και να επενδύουμε ένα μεγάλο μέρος των χρήματων μας.

-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το κανάλι σας στο YouTube;

-Τον Μάρτιο του 2020, την πρώτη εβδομάδα των Lockdowns η επιχειρηματική μου δραστηριότητα πάγωσε ξαφνικά. Από εκεί που δούλευα περίπου 12 ώρες την ημέρα, βρέθηκα με άπειρο χρόνο στα χέρια μου.

To YouTube ήταν κάτι με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ καιρό, αλλά ποτέ δεν έβρισκα τον χρόνο. Το ξεκίνησα σαν side project και ήθελα να μιλήσω για τα δύο πράγματα που με ενδιαφέρουν περισσότερο: Επενδύσεις και Επιχειρήσεις.

Στο εξωτερικό υπήρχαν κανάλια και για τα δύο θέματα, τα οποία μάλιστα πήγαιναν και αρκετά καλά. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα υστερούσαμε σε αυτόν τον τομέα. Οπότε στην αρχή δεν ήξεραν αν αυτό ήταν κάτι που ήθελε να δει ο κόσμος. Τελικά το κοινό αγκάλιασε το εγχείρημα μου και σήμερα βρίσκομαι εδώ που είμαι χάρη σε αυτό.

Ένα χρόνο μετά περίπου ήρθαν και οι Financial Greeks, που στην πορεία εξελίχθηκαν στους Financial Europeans και κάπως έτσι βρισκόμαστε εδώ σήμερα.

ta_4_bimata_toy_ploytoy_rgb_800px_1.jpg

-Κατά πόσο μπορούν να βελτιωθούν τα οικονομικά ενός ατόμου μέσα από ένα βίντεο ή ένα βιβλίο; Και ποιος ο ρόλος του προσωπικού στοιχείου, της πινελιάς του καθένα;

-Όταν κάποιος ακούει για τον χώρο των επενδύσεων και δεν έχει ξανακούσει γι’ αυτόν θεωρώ ότι μαγεύεται. Το ίδιο συνέβη και με εμένα. Για κάποιους αυτή η πρώτη επαφή ήρθε με ένα βιβλίο, και για κάποιους άλλους με ένα βίντεο.

Ένα βιβλίο ή ένα βίντεο είναι ένα μέσο για να μεταδώσει κάποιος τις σκέψεις του ή την εξειδικευμένη εμπορεία του πάνω σε ένα θέμα.

Οπότε θεωρώ ότι ένα βιβλίο ή ένα βίντεο είναι ικανά να φυτέψουν αυτόν τον πρώτο σπόρο που θα δώσει σε κάποιον το έναυσμα να ασχοληθεί με τα οικονομικά του. Και με την διαρκή ενασχόληση, θα βελτιωθεί.

Τώρα από κει και πέρα είναι το θέμα πως θα το δώσεις στον θεατή- αναγνώστη. Φερ’ ειπείν, θα μπορούσαμε να  μιλάμε για το χρηματιστήριο ώρες ολόκληρες, αλλά δυστυχώς κάποια θέματα είναι δύσκολα και χρήζουν περαιτέρω επεξήγησης. Εκεί έρχεται και η προσωπική πινελιά. Το πώς θα το σερβίρεις στο κοινό με έναν τρόπο που θα είναι ευκολοχώνευτος και θα το βοηθήσει να καταλάβει ακόμα και τις πιο σύνθετες έννοιες.

-Ποια η επικοινωνία σας με τον κόσμο; Τι σας γράφουν ;

-Δεν ξέρω για τους άλλους financial influencers, αλλά αισθάνομαι πολύ τυχερός για το δικό μου κοινό. Γενικά οι περισσότεροι μου γράφουν απορίες τους σχετικά με τις επενδύσεις, τις οποίες προσπαθώ να λύνω όσο το δυνατόν καλύτερα μπορώ. Υπάρχει επίσης και μια ομάδα ανθρώπων που με ευχαριστούν για τα βίντεο. Τέλος υπάρχουν και κάποιοι με τους οποίους πιάνουμε προηγμένο διάλογο σχετικά με τις επενδύσεις, αλλά αυτοί αποτελούν μια μικρότερη ομάδα του κοινού. Στο κάτω κάτω επειδή η επενδυτική μου στρατηγική είναι σχετικά βαρετή αλλά αποτελεσματική, οι κουβέντες μας έχουν πιο θεωρητικό επίπεδο. 

-Πώς προετοιμάζετε το υλικό σας; Πόσο προσαρμόζεται αυτό στην επικαιρότητα;

-Το υλικό των βίντεο μου χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα μιλάει για την επενδυτική επικαιρότητα, ενώ το άλλο για πιο θεωρητική γνώση, είτε αυτή αναφέρεται σε επενδύσεις και επενδυτικές στρατηγικές, είτε σε προσωπικά οικονομικά και στο πως να τα βάλουμε σε τάξη.

Η πρώτη κατηγορία βίντεο, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επικαιρότητα, μιας και στην ουσία της είναι παρουσίαση και σχολιασμός των γεγονότων της επικαιρότητας. Η δεύτερη κατηγορία αν και δεν είναι πάντα άμεσα συνδεδεμένη με την επικαιρότητα αντλεί έμπνευση από αυτή για να μιλήσουμε για θέματα που πρέπει να ξέρει κανείς για να μπορέσει να κατανοήσει το επενδυτικό περιβάλλον σε βάθος.

finanial_greeks.jpg

-Πώς οραματιστήκατε σας Financial Greeks;  Σε ποιο σημείο βρίσκεται τώρα η πλατφόρμα;

-Οι Financial Greeks ήταν κάτι που προέκυψε οργανικά μόλις είδαμε ότι υπάρχουν πολλοί Financial Influencers  εκεί έξω. Το ότι μπήκαμε όλο κάτω από την ομπρέλα που λέγεται Financial Greeks ήταν μια κίνηση για να δυναμώσουμε όλοι τα κανάλια μας και να μπορέσουμε να εισάγουμε το κοινό του ενός στο περιεχόμενο του άλλου. Βλέπετε την περίοδο που δημιουργήθηκαν οι Financial Greeks ο κάθε ένας μας μιλούσε για την διαφορετική όψη του ίδιου νομίσματος ή μάλλον καλύτερα για τις διαφορετικές πλευρές του ίδιου ζαριού. Άλλος για προσωπικά οικονομικά, άλλος για επικαιρότητα, άλλος για μετοχές, άλλος για crypto, οπότε εκ των πραγμάτων οι Financial Greeks αποτέλεσαν ένα κανάλι που προσέφερε στον μέσο θεατή μια πληθώρα από υλικό και περιεχόμενο ώστε να το εξετάσει και να επιλέξει τα κομμάτια που τον ενδιαφέρουν.

Αυτή τη στιγμή οι Financial Greeks έχουν γίνει Financial Europeans και αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο Financial Influencing στην Ευρώπη. Δραστηριοποιούμαστε σε πάνω από 10 χώρες και σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε κάποιον financial creator, αλλά και όχι μόνο να βγάλει χρήματα μέσα από το κανάλι του στο Youtube.  

-Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα δίνατε σας αναγνώστες του βιβλίου σας;

-Γενικά το βιβλίο μου είναι μια μεγάλη συμβουλή. Από το πως να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε τα χρήματα μας να δουλεύουν για εμάς. Παρόλα αυτά η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω σε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τα βήματα που περιγράφω στο βιβλίο μου και είναι ότι κανένας δεν γίνεται πλούσιος από την μια μέρα στην άλλη. Είναι μια μέθοδος που απαιτεί χρόνο, αλλά προπαντός απαιτεί Υπομονή, Επιμονή και Πειθαρχία.

Χρήσιμα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

-Ιωάννα Φωτοπούλου - επιχειρηματίας & financial influencer  

-και η Χριστίνα Κανατάκη – δημοσιογράφος.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, ο συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε