Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το νέο «επώνυμο» πιάνο του ΠΑΜΑΚ

Χθες το βράδυ στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Φιλόμουσοι Θεσσαλονικείς, αλλά και πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας παραβρέθηκαν χθες το βράδυ στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατά την πολυμορφική πολιτιστική εκδήλωση εγκαινίων του νέου «επώνυμου» πιάνου, «Fazioli μοντέλο F228», που απέκτησε το Πανεπιστήμιο μέσω του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο οποίος επισήμανε ότι το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, χάρη στον εξωστρεφή του προσανατολισμό πέτυχε να συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με εξαιρετικούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης, όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Αλλά και χάρη στην αταλάντευτη συνέπειά του στην ποιότητα, προσβλέπει πλέον να συμβάλλει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μια αυτοδύναμη πολιτιστική κοιτίδα, που καταφέρνει να εκφεύγει των στενών συνόρων της χώρας και να γίνεται πόλος πολιτισμικής παραγωγής ευρωπαϊκού επιπέδου και ειδικότερα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Ο ίδιος επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει υποχρέωση να ενισχύει διαρκώς την απαιτητική υλικοτεχνική υποδομή αυτού του Τμήματος, όπως συνέβη με την προμήθεια του νέου πιάνου, και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην απόκτησή του και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που χρηματοδότησε μέσω ΕΣΠΑ την πρωτοβουλία.

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο Ιταλός ιδρυτής της εταιρίας κατασκευής του πιάνου, Paolo Fazioli, ο οποίος παρουσίασε την ποιοτική διαδικασία που ακολουθείται για την κατασκευή του και ευχήθηκε το νέο μουσικό όργανο να προσφέρει απόλαυση σε όλους.

Ακολούθησε διάλεξη από την  επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Σοφία Μπουτσιούκη, με θέμα: «Η άσκηση Πολιτιστικής Διπλωματίας μέσα από την Μουσική. Από την ατομική στην συλλογική έκφραση». Η ομιλήτρια επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτιστική διπλωματία επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ χωρών και λαών έξω από τα παραδοσιακά πλαίσια της πολιτικής και ότι η μουσική διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα επικοινωνίας μιας χώρας, μέσω της οποίας προβάλλεται ο πολιτισμός της στους πολίτες των άλλων χωρών. Με τον τρόπο αυτό η χώρα είναι σε θέση να ασκήσει τις εσωτερικές και τις εξωτερικές της σχέσεις πιο αποτελεσματικά, να καταστεί πιο ελκυστική σε ένα ευρύτερο κοινό και να ενισχύσει το γόητρο και την επιρροή της στο διεθνές σύστημα. Ειδικότερα, η μουσική, λειτουργώντας ως κοινή γλώσσα και ασκώντας οικουμενική επίδραση, αναδεικνύεται σε ένα μέσο προβολής ήπιας ισχύος.

Στη συνέχεια ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης όπου παρουσιάστηκαν δύο έργα μουσικής δωματίου, το τρίο αρ. 1 για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο του J. Brahms και το τρίο αρ. 2 του D. Shostakovich. Στο νέο πιάνο έπαιξε ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Ούβε Μάτσκε, ενώ στο βιολοντσέλο η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών στο Γκρατς της Αυστρίας, Kerstin Feltz και στο βιολί η βοηθός καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου, Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε.

Στην εκδήλωση, που ήταν πρωτοβουλία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, καθώς και του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παραβρέθηκαν η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου, η οποία εξελέγη πρόσφατα και Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Δημήτριος Χανδράκης, Κοσμήτορες και Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη ΔΕΠ, πλήθος φοιτητών και φοιτητριών, εργαζόμενοι και πολυάριθμοι επισκέπτες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέλλα: Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον Μαραθώνιο
Εκδήλωση σήμερα το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο Πέλλας - Η Ειρηνοδρομία θα έχει ως σημείο κατάληξης την παραλία της Θεσσαλονίκης το απόγευμα
Πέλλα: Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον Μαραθώνιο