Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ΚΟΘ κάνει άνοιγμα στην πόλη και στα Βαλκάνια - Τι θα δούμε μέχρι τον Ιούνιο του '23

Βήματα εξωστρέφειας και συνεργασιών από τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Σίμο Παπάνα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Συναυλίες με διεθνούς φήμης σολίστ, επετειακές βραδιές μουσικής, αφιερώματα στον Ραχμάνινοφ, συνέργειες με φορείς της πόλης (δήμο Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μετρό, MOMus, ΚΘΒΕ, ΦΚΘ), διαγωνισμούς μουσικής, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα  περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Ξεχωρίζουν η συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής για την συναυλία του θρύλου του πιάνου Yefim Bronfman (20/4), η σύμπραξη του βιρτουόζου του μαντολίνου Avi Avital με την ΚΟΘ (18/3 Μέγαρο Μουσικής) και το αφιέρωμα με συναυλίες για το έργο του Ραχμάνινοφ (1/4, 7/5, 10/6). Η Κρατική Ορχήστρα θα παίξει στο Πολυλειτουργικό Κέντρο – θέατρο Μίκης Θεοδωράκης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου (2/6), με την τάξη διεύθυνσης ορχήστρας Πανεπιστημίου Τεχνών Ζυρίχης (16/6), ενώ στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με την ΚΟΘ» (15-18/2) θα καλέσει μικρούς και μεγάλους σε ένα μουσικό ταξίδι στην γηραιά ήπειρο μέσα από μελωδίες και αποσπάσματα έργων σπουδαίων ευρωπαίων συνθετών. Εξάλλου θα γίνει και πρόγραμμα για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση εστιασμένο στο έργο του Σούμαν.

«Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι η Ορχήστρα της πόλης, του κόσμου και των ανθρώπων της. Τα χρήματα που έχουμε για να επενδύσουμε στην τέχνη προέρχονται από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Θα επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο στη χώρα και στο κοινό μας αυτό εμάς προσφέρεται», διαβεβαίωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ κ. Σίμος Παπάνας στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου προγράμματος για την περίοδο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ότι θα ξεκινήσει μια συνεργασία με την φιλαρμονική ορχήστρα Σοφίας. «Μέσα από αυτήν θα έρθουν πιο κοντά οι λαοί και οι καλλιτέχνες μας», ανέφερε ο κ. Παπάνας, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός πολιτισμού της Βουλγαρίας κυρία Μπορισλάβα Τάνεβα σε χαιρετισμό της που μεταδόθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου είπε ότι «Αυτή η συνεργασία  θα μπορούσε να γίνει πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες. Είναι πιο εύκολο να βάλεις δύο μουσικούς στο ίδιο τραπέζι από ότι δύο πολιτικούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή θα αναβιώσει στη Θεσσαλονίκη από την ΚΟΘ ο διαγωνισμός «Δημήτρης Μητρόπουλος».

«Το 2023 ξεκινάει με αισιοδοξία. Έχουμε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή που προέρχεται από την Ορχήστρα, έχει όρεξη για δουλειά και για νέες συνεργασίες εντός και εκτός συνόρων», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της ΚΟΘ.

Παράλληλα είπε ότι θα υπάρξει αυξημένη χρηματοδότηση που θα καλύψει ανάγκες της ορχήστρας. Εξάλλου πρόσθεσε πως με χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα οδηγήσει την ΚΟΘ σε ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι και το 2025.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της στέγης ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «έχουν γίνει βήματα». Και συμπλήρωσε: «Ελπίζαμε να λυθεί πριν τις εκλογές όμως φαίνεται ότι αυτό δεν θα γίνει. Προσπαθούμε να κάνουμε κοινωνούς του ζητήματος όλους τους αρμόδιους φορείς. Με οδηγίες υπουργείου έγινε τεχικοοικονομικη μελέτη και περιμένουμε νεότερα από το υπουργείο».

Από την πλευρά του ο κ. Παπάνας εκτίμησε ότι υπάρχει λογική λύση: «η στέγαση στον χώρο των συναυλιών της ΚΟΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θα μπορούσε να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία για να ωφεληθούν και οι δύο φορείς. Υπάρχει κατανόηση του ΥΠΠΟΑ ως προς αυτό».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ